8 lucruri mai putin stiute despre limba umana

8 lucruri mai putin stiute despre limba umana

Limba este un organ pe care il folosim constant, dar caruia nu-i acordam prea multa atentie. Folosim limba pentru cele mai de baza functii ale vietii, cum ar fi mancatul si vorbirea, insa acest organ face mai multe decat credem.

Limba umana este un organ comun, pe care il folosim in fiecare zi, insa care ascunde multe surprize! Spre exemplu, putine persoane stiu ca este unul dintre cele mai flexibile si mai rezistente organe. Iata lista completa a lucrurilor mai putin stiute despre limba:

1. Limba nu se oboseste niciodata, spre deosebire de ceilalti muschi. Limba nu oboseste, daca, bineinteles, nu exista o afectiune medicala. In plus, spre deosebire de muschii picioarelor sau ai bratelor, care incep sa doara dupa o activitate fizica intensa, limba face fata miscarii constante, deoarece e compusa din 8 muschi! De asemenea, datorita acestui aspect, limba este si extrem de flexibila.

2. Fiecare limba e diferita. Fiecare limba are propriul tipar. Ar putea chiar fi folosita ca metoda de identificare. S-ar putea sa nu fie, insa prea placut. Iti poti imagina ca ai putea scana limba in aeroport in locul degetului?

3. Poti sa faci limba rulou? Oamenii de stiinta inca incearca sa gaseasca o explicatie logica pentru faptul ca un procent mare de oameni isi pot rostogoli limba pentru a forma un U. In principal, ar fi vorba despre genetica, insa exista studii in care s-a demonstrat ca unii parinti nu au putut rula limba, in timp ce copiii lor au facut-o. Alte studii spun ca limba pe care o vorbim ar putea avea un rol. Nu stim exact ce determina aceasta abilitate, insa poti incerca sa vezi daca esti in majoritate sau nu. Asadar, poti rula limba astfel incat sa creezi un U?

4. Limba se poate ingrasa. La fel ca orice alt muschi, limba se poate ingrasa odata cu restul organismului. De fapt, sforaitul in timpul somnului pare a fi legat de o limba mai grasa!

5. Gusturile sunt percepute pe toata suprafata limbii. Pana nu demult, se credea ca gusturile sunt percepute doar in anumite zone ale limbii. Spre exemplu, se credea ca dulceata se simte spre varf, iar amarul in spatele limbii. Nu e asa! De unde a plecat eroarea? In teza de doctorat prezentata in 1901, savantul german David Hanig a sugerat ca limba are unele suprafete mai sensibile decat altele. Lucrarea sa a fost, insa, interpretata gresit si asa s-a crezut multi ani ca doar anumite zone ale limbii sunt responsabile cu gustul. Abia in 1974 savantul Virginia Collings a confirmat ca gusturile pot fi detectate de orice parte a limbii. Ceea ce variaza de la o zona la alta este intensitatea cu care sunt percepute acestea.

6. Este imposibil sa surprinzi aroma cu limba. Limba identifica gusturile, nu aromele. Sunt chestiuni diferite. Incearca, spre exemplu, sa mananci niste bomboane, tinandu-te de nas. Limba ta va identifica dulcele, dar nu vei putea spune daca bomboanele au gust de ciocolata sau de capsuni, sa zicem. Practic, distingerea aromelor tine de miros nu de gust.

7. Limba se vindeca cel mai repede. De cate ori ti-ai muscat limba? Probabil de multe ori. De fiecare data, insa, durerea tine doar unul-doua minute. Asta pentru ca, datorita salivei si tesuturilor care o alcatuiesc, limba se vindeca cel mai rapid.

8. Culoarea limbii poate spune daca suferi sau nu de o afectiune. Daca limba are o culoare roz deschis, atunci felicitari! Cel mai probabil esti sanatos. In caz contrar, ar cam trebui sa mergi la medic. Culorile pot varia intre nuante diferite si fiecare indica altceva. Daca limba este foarte rosie, ai putea avea orice, de la o infectie minora la probleme cardiace. Galbenul indica probleme la stomac sau la ficat, iar albul poate indica deshidratare.

Citeste si: Cum se inlocuieste un piercing din limba

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gusa sau barbia dubla se formeaza din cauza mostenirii genetice, a imbatranirii si a cresterii in greutate....
Sa scoti limba e un gest nerecomandat in societatea europeana, deoarece denota lipsa de bun-simt. In Tibet,...
Limba reflecta sanatatea intregului organism, de aceea este adesea verificata de catre medici in timpul unui consult. ...