Lucruri mai putin cunoscute despre organismul uman:
1. Micile gauri din apropierea marginilor pleoapelor au o functie majora. Exista mici deschideri in interiorul marginilor pleoapelor numite puncte lacrimale(puncta). Aceste deschideri ajuta la eliminarea lacrimilor din ochi. Cand clipesti, lichidul lacrimal este pompat din ochi prin puncta. Cand punctele lacrimale sunt blocate dintr-un motiv oarecare, lacrimile se vor revarsa .
2. Papilele de pe limba anunta pericolele. Papilele sunt puncte in forma de ciuperca imprastiate pe limba. Fiecare om are intre 200 si 400 de papile pe partea dorsala sau pe cea superioara a limbii. Aici, se afla, asadar, binecunoscutele papile gustative. Ele nu au doar rolul de a detecta aroma, ci si temperatura sau atingerile. Datorita papilelor, ne putem bucura de mancare, evitand durerea si otrava. Papilele transmit informatii catre creier, astfel incat corpul sa fie alertat pentru a evita pericole precum fumul.
3. O singura suvita poate suporta o greutate de pana la 100 grame! Intreaga podoaba capilara a unui om poate sustine intre 5,6 kg si 8.5 kilograme! Intre aceste valori, parul nu se rupe si nu se smulge!
4. Narile se modifica in timpul respiratiei. De obicei, nu observam acest lucru, dar, in timp ce respiram, o nara se congestioneaza, iar aerul circula mai putin prin ea. Studiile arata ca, in medie, narile se modifica la fiecare 2 ore . De asemenea, s-a demonstrat faptul ca dreptacii au tendinta de a respira mai mult cu narile stangi.
5. Ficatul se regenereaza. Ficatul are o caracteristica unica in comparatie cu alte organe. Se poate regenera! Orice ficat poate reveni la dimensiunea normala chiar si dupa ce 90% din el a fost indepartat!
6. Nu ai doar 5 simturi! In mod normal, probabil ca iti vin in minte 5 simturi umane 5: vedere, auz, gust, atingere si miros. In realitate, organismul uman e capabil sa simta mult mai mult:
- echilibrioceptie - capacitatea de a simti echilibrul;
- propioceptie - perceptie de sine( sa iti recunosti partile corpului fara sa le privesti);
- chinestezie - capacitatea de a percepe miscarea diferitelor parti ale corpului;
- termoreceptie - capacitatea de a detecta temperatura;
- nociceptie - simtul durerii;
- cronoceptie - simtul trecerii timpului.
7. Creierul creste. La nastere, creierul mediu al unui bebelus este de aproximativ un sfert din dimensiunea creierului normal al unui adult. Apoi se dubleaza in primul an si continua sa creasca la aproximativ 80% din dimensiunea adultului pana la varsta de 3 ani si ajunge la 90% pana la varsta de 5 ani. La varsta de 25 de ani, creierul uman este complet dezvoltat.
8. Copiii cresc mai rapid pe timp de primavara. Nu e o gluma. Copiii chiar cresc mai rapid in sezonul de primavara. O crestere majora are loc intre 8 si 13 ani la fete si intre 10 si 15 ani la baieti.
9. ADN-ul unui om si al unei banane se aseamana in proportie de 50%! Cu totii suntem rude si impartasim ADN comun chiar si cu florile. Oamenii de stiinta au descoperit ca oamenii si plantele isi impartasesc 18,7% din genomul lor. De asemenea, ca fiinte superioare impartasim 60% din acelasi ADN cu musculitele de fructe si cu gainile. Genele sunt idetice in proportie de 96%, cand comparam omul si cimpanzeul! Si daca nu e suficient, iti spunem ca suntem asemanatori chiar si cu...bananele. Avem circa 50% gene comune cu binecunoscutele fructe exotice!
Citeste si: Comportamente ciudate la copii. Cum se explica acestea