Comportamente ciudate la copilul tau si cum se explica acestea:
1. Isi tine respiratia. In timp ce face asta, copilul poate plange, iar apoi nu mai poate respira in jur de 1 minut! E posibil sa se schimbe la fata si chiar sa lesine! E un fenomen pe care cel mic nu il poate controla! Un astfel de episod se intampla deoarece copilul tau este furios, suparat, speriat, in soc sau cu dureri fizice. Desi poate parea infricosator, de obicei un astfel de moment nu reprezinta un pericol real. Incepand cu varsta de 4-5 ani, copilul tau nu va mai face asa ceva.
2. Isi scoate in mod constant hainele. Copiii nu se simt rusinati cand sunt dezbracati. Asadar, nu este nicio problema pentru ei sa isi scoata hainele oricand, oriunde , chiar si in locuri publice. Ar putea sa recurga la aceste gesturi pentru ca hainele lor sunt incomode sau pentru ca le e prea cald. Un alt motiv pentru care s-ar putea dezbraca este acela ca tocmai au invatat sa faca asta singuri, deci este o abilitate noua care ii face sa se simta mai independenti.
3. Bea apa din cada. Copiii nu fac diferenta intre apa de baie si cea de baut. In timp ce sunt imbaiati, se joaca, asa ca ar putea decide ca e distractiv sa bea apa din baie. Fii atet/a, evident! Nu e deloc sanatos sa consume asa ceva…
4. Loveste cu capul diverse obiecte. Unii copii dau cu capul in marginea patutului, de perna, de saltea, mai ales inainte de culcare. Aproximativ 15% dintre copii fac asta. Unii considera ca acest comportament reprezinta o tulburare. Altii spun ca e vorba doar despre un comportament de calmare de sine, la fel cum e si sugerea degetelor mari, de exemplu. In orice caz, este un gest inofensiv la care copilul tau va renunta fara tratament.
5. Introduce diverse obiecte in nas, gura, ochi si/sau urechi. Copiilor le place sa exploreze. Deci, cand introduc obiecte(chiar si contondente, daca au la indemana) in diverse orificii ale corpului, nu constientizeaza pericolele! Ei doar experimenteaza. Vor sa vada cum functioneaza si ce li s-ar putea intampla. Evident ca e bine sa-l supraveghezi pe cel mic, doearece curiozitatea ar putea aduce complicatii...
6. Mananca chestii ciudate. Copiii pot manca aproape orice - de la propriile mucozitati, la insecte pana la noroi sau chiar propiul caca. Vor sa exploreze lucruri noi , iar testarea prin gust e modalitatea ideala! De asemenea, trebuie sa stii ca, desi imaginea nu e tocmai placuta, mucozitatile au un gust bun pentru copii!
7. Se trage de par. Copiii sub 2 ani ar putea sa isi rasuceasca firele de par sau chiar sa se traga de podoaba capilara. O fac fie pentru a se calma, fie pentru a alunga plictiseala. Pana la 3 ani, ei invata sa observe cum reactioneaza parintii lor la acest comportament. Practic, isi dau seama ca asa vor atrage atentia parintilor atunci cand doresc. La copiii mai mari, trasul de par poate fi, in schimb, un semn de ADHD.
8. Iti cere sa ii citesti in mod repetat o carte. Ascultarea unei povesti pe care o cunoaste deja il ajuta pe cel mic sa se simta in control; iar acest control ii ofera sentimentul de confort. El stiu ca ii vei citi o poveste inainte de culcare. Daca e una cunoscuta, il va ajuta sa se relaxeze si sa adoarma repede.
Citeste si: Copii. Cele mai comune tulburari de invatare