Iubeste VIATA! 15 PRECAUTII care te-ar putea SALVA din situatii EXTREME

Iubeste VIATA! 15 PRECAUTII care te-ar putea SALVA din situatii EXTREME

Oamenii stiu sa se fereasca de pericole. Au invatat anumite reguli inca din copilarie si le pun, mai mult sau mai putin in practica, atunci cand  necesar. Ce ne facem, insa, in situatii neprevazute? Cum actionam cand intamplari neasteptate si nedorite sunt pe cale sa ne pericliteze vietile? Evident, trebuie sa fim pregatiti, adica sa luam masuri de precautie!

Astazi, iti prezentam un set de 15 precautii care te vor ajuta sa treci peste momente limita, situatii extrem de dificile.

1. Nu utiliza telefon mobil cand esti pieton! Specialistii in siguranta personala ne sfatuiesc sa nu combinam mersul pe jos in trafic cu folosirea mobilului. Aceasta reprezinta o provocare prea mare pentru creierele noastre. Poti deveni neatent, iar pericolele sunt la tot pasul. Spre exemplu, poti intra pe trecerea de pietoni la culoarea rosu, iar riscul de accident devine major.

2. Regleaza oglinzile masinii. Daca oglinzile laterale nu sunt reglate cum trebuie, campul tau vizual va fi afectat. Risti sa treci de pe o banda pe alta, taind calea unui alt sofer sau sa nu observi mianevrele periculoase ale unui sofer neatent si/sau inconstient. De asemenea, oglinda retrovizoare te va ajuta sa vezi tot timpul ce se intampla in spatele masinii tale. Pentru o reglare optima a oglinzilor, e necesar sa fii asezat pe scaunul soferului.

3. Imbraca-te bine in sezonul rece. Iarna creste sensibilitatea termica, umiditatea determinand o scadere a temperaturii corpului. Practic, organismul tau va pierde usor caldura, daca nu te imbraci suficient de gros si cu haine din materiale potrivite. Poarta haine de lana(absorb umiditatea). Evita bumbacul si alte materiale sintetice.

4. Nu umfla vesta de salvare, inainte de a iesi din aeronava. Vorbim despre aterizarea de urgenta pe apa. Nu umfla vesta, cat inca esti in avion. Vei pluti aproape de plafonul avionului, incapabil sa te misti pentru a-ti salva viata. Solutia e sa iei o gura mare de aer si sa inoti spre iesire cu vesta de salvare dezumflata. Odata ce ai  iesit din avion, umfla vesta si asteapta echipajele de salvare.

5. Invata manevra Heimlich. Ar trebui sa inveti aceasta manevra, prin care poti salva, oricand, un om de la sufocare(inecare cu mancare). Nu e complicat! Victima se abordeaza din spate. La nivelul abdomenului, sub coaste, se pune un pumn strans suprapus cu cealalta mana, se face o compresie de jos in sus si din fata in spate, astfel incat sa mobilizezi diafragma victimei si apesi aerul din plamani pentru a expulza corpul strain. Manevra trebuie sa fie brusca. Dupa ce isi revine, victima trebuie transportata la spital.

6. Poarta mereu la tine medicamente antialergice (antihistaminice). Nu ai cum sa prevezi o astfel de reactie! Asa ca ia pilulele antialergice la tine, mai ales cand ai programat un drum lung!

7. Nu uita Regula de trei. Oamenii pot trai 3 minute fara aer, 3 ore fara adapost in conditii meteorologice extreme, 3 zile fara apa si 3 saptamani fara hrana. Tine cont de aceasta regula!

8. Invata cum sa stingi rapid un incendiu de bucatarie. Daca ai lasat mancarea la gatit si flacarile au cuprins aragazul, inseamna ca uleiul(grasimea) folosit a luat foc. Nu face greseala de a folosi apa! Flacarile se vor inteti. Pastreaza-ti calmul, opreste aragazul pentru a preveni o explozie fatala si apoi pune un capac peste cratita buclucasa. Focul se stinge in lipsa oxigenului.

9. Nu scoate un cutit sau un alt obiect ascutit dintr-o rana. Medicii ne dau acest sfat. Atata timp cat obiectul contondent sta in rana, sangerarea abundenta nu e posibila. Daca ai patit o asemenea nenorocire, incearca sa limitezi pierderea de sange si asteapta ajutorul specializat. In niciun caz, nu indeparta obiectul ascutit din plaga!

10. Atentie sporita la decolare si la aterizare. Conform cercetatorilor, 80% din accidentele aviatice au loc in in timpul primelor trei minute dupa decolare si in ultimele opt minute inainte de aterizare. Ramai vigilent in aceste perioade si incearca sa nu uiti ce ai de facut in situatii de urgenta.

11.  Daca este prins intr-un incendiu, aseaza-te pe orizontala. Medicii au descoperit ca amenintarea principala in timpul unui incendiu este monoxidul de carbon si nu arsurile. Pentru a evita inhalarea fumului otravitor, stai cat mai aproape de podea. Daca se poate, incearca sa mergi spre iesire in pozitia taras.

12. Invata sa ceri ajutorul, cand ti-e rau intr-un loc public. Daca ti-e rau intr-un loc cu multa lume, trebuie sa stii ca riscurile unor complicatii sunt mari. Oamenii au tendinta de a pasa responsabilitatea sau de a minimaliza momentul, atunci cand se afla intr-un grup numeros. Practic, mintile lor functioneaza cam asa: Lasa, ca il ajuta altcineva care se pricepe mai bine! sau N-are nimic! Probabil, e un nebun care se preface! In psihologie acest fenomen se cheama difuziune a responsabilitatii. Pentru a evita o asemenea situatie, cand simti ca ti-e rau, axeaza-te pe o singura persoana aflata printre trecatori. Nu cere ajutorul tuturor!

13. Ia mereu o lanterna puternica la tine. Expertii in siguranta personala recomanda purtarea acestui obiect. In cazul unei tentative de atac(jaf), poti intarzia talharul, orbindu-l cu lanterna. Sunt secunde pretioase pentru tine, un ragaz pentru a fugi si a scapa de jaf!

14. Retine regulile de comportare in caz de incendiu. De cele mai multe ori, oamenii prinsi in mijlocul unui incendiu raman fara reactie. Incearca sa invingi panica si sa cauti iesirea. Ideal ar fi sa memorezi dinaintea nenorocirii planul de evacuare al locuintei. Iti va fi mult mai usor sa parasesti cladirea aflata in flacari!

15. Poarta documentele importante. Cartea de identitate trebuie sa fie mereu la tine! In cazul unui accident, chiar si un strain iti poate fi de ajutor, anuntandu-ti familia(prietenii), medicul. Daca ai probleme de sanatate grave, fa o lista de contacte cu cei care te pot ajuta in aceasta privinta si pastreaz-o intr-un loc usor accesibil. Sa zicem ca lesini pe strada. Trecatorul binevoitor va cauta in buzunarele tale un telefon, o lista utila, orice ar putea ajuta!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Viata se deruleaza intr-un ritm alert in societatea moderna. Cariera, dezvoltare personala, castiguri care sa iti permita...
Mergi in concediu intr-o zona exotica? Sau poate esti la mare , la munte? Oriunde te-ai afla...
Intamplarile nefericite de la metrou par a deveni o adevarata problema in societatea romaneasca si nu numai....