Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama

Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama

La scoala, invatam despre gene si despre modul in care acestea sunt mostenite in mod egal de la parinti(mama si tata). Totusi, un studiu recent demonteaza cumva aceasta teorie. Se pare ca semanam un pic mai mult cu tatal decat cu mama din punct de vedere genetic!

Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama. In genere, preluam genele de la parinti in mod egal. Orice om are, de obicei, 22 cromozomi non-sexuali perechi si 2 cromozomi sexuali. Cromozomii perechi se copiaza pur si simplu unul pe altul - unul primit de la tata, celalalt de la mama. Totusi, ultimii 2 cromozomi determina sexul bebelusului, tatal fiind responsabil de transmiterea genei!

Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama. Aspectul depinde de genele dominante si cele recesive( mascate la urmasi sau la hibrizi de insusirea dominanta de la celalalt parinte si nu se manifesta in prima generatie de urmasi, insa poate aparea in generatiile urmatoare) ale parintilor nostri. Genele dominante sunt mai puternice, iar cele recesive sunt mai slabe. De exemplu, gena pentru ochi caprui este dominanta, iar cea pentru ochi albastri/verzi este recesiva. Asta inseamna ca, daca mama are ochii caprui iar sotul sau are ochii albastri, cel mai probabil copilul lor va avea ochi caprui, deoarece genele mamei, in acest caz, sunt mai puternice.

Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama. Totusi, genele tatalui sunt mai puternice. In ciuda influentei uriase a mamei asupra aspectului copilului, cercetarile recente puse in practica de specialistii Universitatii din Carolina de Nord arata ca oamenii si mamiferele folosesc mai mult ADN de la tati in timpul mutatiei - procesul care ne transforma in ceea ce suntem. Cercetatorii au testat legatura dintre expresia ADN-ului si mutatii. Cateva sute de gene au relevat faptul ca exista un dezechilibru in favoarea tatalui, a declarat James Crowley, autorul studiului. Chiar daca procesul nu a fost observat inca la oameni, oamenii de stiinta numesc rezultatele studiului o noua descoperire exceptionala de cercetare care deschide usa catre o zona complet noua de explorare in genetica umana.

Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama. Atentie la sanatatea tatalui! Asadar, genele tatalui sunt mai puternice! Asta inseamna ca mostenitorul/ii acestuia sunt mai predispusi sa ii copieze si anumite afectiuni! Daca ar fi mostenita de la mama, gena nu s-ar exprima la fel de mult cum se intampla cand e mostenita de la tata, a declarat Pardo-Manuel de Villena, co-autor al studiului. Concluzie: observand starea de sanatate a tatalui tau, ai putea afla la ce boli sa se astepte copilul mai devreme sau mai tarziu.

Citeste si: De ce unii copii nu seamana deloc cu parintii lor. Argumente stiintifice

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ochii sunt ferestrele sufletului, spune o vorba. Asa ca nu e de mirare faptul ca femeile cauta...
Nu e usor sa fii parinte, dar sa fii un parinte intelept este, cu siguranta, una dintre...
Genetica este stiinta care studiaza modul in care organismele vii mostenesc trasaturi, de la inaintasii lor, stabilind...