Cum sa vezi ce tip de ten ai?

Cum sa vezi ce tip de ten ai?

Exista 5 tipuri de ten: gras, normal (mixt), sensibil, uscat si afectat de soare.

Tipul de ten este determinat de cat de mult este afectat de sebum, a carui cantitate este determinata de gene, dieta, nivelul de stres, fluctuatii hormonale, medicamentatii si de produsele de ingrijire a pielii. Astfel, in mod normal,  tipul de ten se poate schimba de la uscat, la gras si la normal, in decurs de cateva luni.

Iata cum puteti determina tipul de ten:

1

Ten gras. Tenul gras straluceste, mai ales in zona T ( de la frunte, in jos pe nas, spre barbie). Daca aveti acest tip de ten, puteti avea pori dilatati si sunteti predispuse la puncte negre si la cosuri, cauzate de producerea in exces a sebumului de catre glandele sebacee. Singurul lucru pozitiv in legatura cu acest tip de ten este ca imbatraneste mai frumos, decat cel uscat, deoarece uleiurile nu permit formarea de multe riduri. Multe tinere au ten gras, insa o data cu inaintarea in varsta, mai ales dupa 35 de ani, acesta devine mai uscat. Pentru o buna ingrijire a tenului gras, aplicati un demachiant special inainte de culcare. Aplicati de 2 ori pe saptamana o masca exfolianta si folositi creme hidratante fara uleiuri. De asemenea, este indicat sa optati pentru farduri de obraz si autobronzante sub forma de pudra si pentru fonduri de ten fara uleiuri.

2

Ten normal (mixt). Majoritatea femeilor au ten normal (mixt). Acest tip de ten este putin gras in zona T, obrajii fiind uscati si prezentant anumite pete uscate pe alocuri. Daca aveti ten normal, puteti prezenta pori dilatati pe obraji si pe frunte, insa in general porii sunt medii, pielea este neteda, avand o culoare sanatoasa. Pentru o buna ingrijire a acestui tip de ten, trebuie sa tratati zona T diferit punctele uscate. Daca zona T are tendinta grasa, incercati un astringent, dupa ce v-ati spalat pe fata. Exfoliati pielea de doua ori pe saptamana, pentru a indeparta pielea moarta si aplicati o crema intens hidratanta, pentru petele uscate.

3

Ten uscat. Tenul devine mai uscat, dupa varsta de 35 de ani, aceasta fluctuatie a pielii putand fi atribuita schimbarilor hormonale. Tenul uscat este intins, mai ales dupa demachiere. Daca aveti acest tip de piele sunteti predispuse la riduri fine si pete rosii. Tenul uscat necesita o ingrijire speciala. Este indicat sa folositi demachiante si creme intens hidratante si exfolieri saptamanale. De asemenea este bine sa folositi creme cu fond de ten, pentru o mai buna hidratare pe parcursul intregii zile.

4

Ten sensibil. Tenul sensibil tinde sa aiba pori mici, fini si delicati. Daca faceti iritatii de la soare, din cauza unor anumite produse cosmetice sau daca aveti tendinta de a rosi, cu siguranta aveti tenul sensibil. Poate fi destul de dificil sa gasiti demachiantul si crema potrivita pentru acest tip de ten, insa multe companii creeaza produse speciale in acest sens. Este indicat sa optati pentru produse fara miros.

5

Ten imbatranit  sau afectat de soare. Acest tip de ten este intins si prezinta riduri vizibile, fiind lipsit de energie, mai ales pe obraji si pe maxilar, avand o textura tare si capilare sparte. Pentru ingrijirea acestui tip de piele, ar trebui sa folositi creme anti-rid. Puteti opta si pentru tratamentul cu Botox.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Exista mai multe tipuri de cosuri. Acneea este o boala de piele, care poate fi tratata doar...
Curatarea corespunzatoare a tenului implica mai mult decat folosirea de apa si sapun. Pielea de pe fata...
Pielea uscata reprezinta o stare de inconfort, marcata de mancarimi, decojire si/sau crapaturi. Aceasta problema poate aparea...