Cum influenteaza toamna organismul uman:
1. Piele mai uscata. Unul dintre cele mai comune efecte produse in acest anotimp este uscarea pielii. Dermatologii au demonstrat ca fiecare schimbare sezoniera a temperaturii actioneaza ca un soc pentru organism, perturband echilibrul chimic tipic al pielii si provocand uscaciune. Nici trecerea de la vara la toamna nu face exceptie. Sfat: mentine pielea hidratata band apa si consumand alimente cu continut ridicat de apa. Nu uita sa folosesti si creme hidratante.
2. Parul isi poate pierde calitatea si poate pica. Vara avem nevoie de par suplimentar pentru a ne proteja scalpul de razele UV. Odata, insa, ce protectia nu mai este necesara, parul incepe sa cada. Sfat rapid: Pentru a mentine parul sanatos in timpul toamnei, trebuie sa-l mentinem hidratat, sa evitam apa fierbinte si sa facem masaje regulate ale scalpului.
3. Poti dormi mai mult decat de obicei. Scaderea cantitatii de lumina naturala toamna influenteaza ciclul somn-veghe al organismului. Cu cat expunerea la lumina in timpul zilei este mai mica, cu atat te vei simti mai obosit. Nu poti face mare lucru in acest sens. Dimpotriva, bucura-te de soare ori de cate ori ai ocazia si odihneste-te cat poti!
4. Consumi mai multe alimente dense energetic. Toamna semnaleaza sfarsitul verii si apropierea iernii. In aceste conditii, creierul uman trimite semnale corpului pentru a-si creste rezistenta la insulina. Organismul stimuleaza productia de grasime si incepem sa stocam grasime astfel incat sa ne pregatim pentru iarna, cand trebuie sa rezistam temepraturilor scazute. Asadar, in momentul in care vremea se raceste, incepem sa avem pofta de ingrediente bogate in carbohidrati si grasimi. Sfat: ramai activ cat poti de mult si controleaza alimentatia i in mod regulat pentru a evita orice probleme de sanatate.
5. Simptomele de anxietate se pot accentua. Tranzitia de la vara la toamna ne poate afecta starea de spirit(tulburare afectiva sezoniera). Pe timp de toamna, anxietatea poate creste din cauza inceputului unui nou an scolar, a stresului care se profileaza inaintea sarbatorilor sau a posibilului regret de a nu fi atins obiectivele dorite in timpul verii. Sfat: participa la activitati in aer liber si bucura-te de razele soarelui cat mai mult posibil. Vitamina D joaca un rol important in combaterea depresiei.
6. Soarele de toamna iti poate afecta vederea. Expunerea neprotejata la soare pe timp de toamna ar putea aduce un pericol real pentru ochii umani. Lumina solara are un nivel mai scazut, ceea ce creste cantitatea totala de radiatii UV la care sunt expusi ochii. Astfel, expunerea ar putea provoca afectiuni grave ale ochilor, cum ar fi cheratita(inflamare cronica/acuta a corneei). Sfat: protejeaza-ti ochii purtand ochelari de soare, inainte de a iesi pe usa. De asemenea, poti adauga protectie purtand o palarie sau o sapca.
7. Creste posibilitatea de a face gripa. Schimbarea destul d eevidenta de temperatura creeaza un mediu favorabil gripei si altor virusi. Sfat rapid: Pentru a preveni bolile care ar putea aparea in acest sezon, ar trebui sa urmezi o rutina sanatoasa de igiena. Vaccinurile de sezon pot creste, de asemenea, imunitatea.
Citeste si: Semne care iti arata ca organismul are nevoie de ajutor. Nu le ignora