Inainte, totusi, de a aplica metoda care are la baza pasta de dinti, iti recomandam sa aplici una sau mai multe dintre aceste metode:
- medicamente pentru acnee. Rezultatele apar pe termen mediu, dupa 2-3 saptamani. Tratamentul poate fi destul de scump si necesita aplicare zilnica;
- apa oxigenata. E usor de aplicat. In genere are eficienta sporita, dupa doar 2-3 zile. Poate, totusi, irita pielea atunci cand este aplicata in mod repetat;
- baie cu sare de mare. Regleaza pH-ul pielii si ajuta la eliminarea excesului de ulei. Nu are intotdeauna eficienta maxima impotriva cosurilor.
- ulei esential de arbore de ceai. O metoda naturala care lupta impotriva inflamatiilor si a uscarii tenului. Poate fi aplicat intr-o varietate de moduri. Nu este testat clinic si poate fi destul de scump;
- aspirina. Reduce inflamatia si sensibilitatea, actionanad impotriva cosurilor. Aspirina se marunteste si se aplica pe zona cu acnee timp de 15 minute;
- coji de banane. Protejeaza si exfoliaza in mod natural pielea, reducand inflamatia datorita vitaminei A pe care o contine. Metoda nu este testata clinic. Foloseste doar coji proaspete;
- curatare cu ajutorul aburului. Caldura si umezeala deschid porii, facilitand eliminarea infectiei de la nivelul pielii. Aburul aplicat in mod eronat poate provoca cicatrici;
- ascundere/mascare. E o metoda rapida care previne aparitia cicatricilor. In realitate, nu indeparteaza cosurile.
Cum sa elimini acneea. Metoda pe baza de pasta de dinti. Alegerea:
1. Alege pasta de dinti alba. Ingredientele care ajuta la uscarea cosurilor, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, peroxidul de hidrogen(apa oxigenata) si triclosanul, se afla in pasta alba. In schimb, partile colorate ale pastei de dinti contin substante care irita pielea.
2. Evita pasta de dinti pentru albire. Aceasta contine agenti de albire care pot arde pielea, provocand pete. Persoanele mai expuse sunt cele cu tonuri de piele mai inchise - deoarece melanina suplimentara din piele o face mai reactiva si, prin urmare, mai predispusa la urme si pete. Persoanele cu pielea deschisa s-ar putea sa nu fie afectate de astfel de substante. Totusi, ar fi bine sa eviti o astfel de pasta de dinti!
3. Nu folosi pasta de dinti cu gel. Pastele de dinti cu gel au o formula diferita de cea a pastelor clasice, fiind foarte posibil ca din compozitia lor sa lipseasca substantele active necesare pentru a usca eficient cosurile.
4. Alege o pasta de dinti cu un continut mai scazut de fluor. Fluorul este adaugat in majoritatea pastelor de dinti, deoarece ajuta la indepartarea placii dentare si la afectiunilor gingivale. Atentie, insa! Multi oameni sufera de o alergie topica usoara la fluor. Astfel, odata ce pasta intra in contact cu pielea poate provoca dermatita (o eruptie cutanata). Asadar, ar fi mai sanatos sa folosesti o pasta de dinti cu un continut cat mai scazut de fluor (sau fara fluor, daca gasesti)
5. Foloseste pasta de dinti organica. Reprezinta cea mai buna optiune cand vine vorba despre tratarea cosurilor. Nu contin fluor (cu exceptia cazului in care este derivat natural) si nu nici hormoni de crestere, pesticide sau alte substante chimice. Pe de alta parte, ele au in componenta substantele necesare pentru uscarea cosurilor( bicarbonat de sodiu si ulei de arbore de ceai), cu adaos de substante naturale calmante si antibacteriene precum aloe, rasina(smirna) si ulei de eucalipt.
Cum sa elimini acneea. Metoda pe baza de pasta de dinti. Aplicare:
1. Spala-te pe fata. La fel ca in cazul oricarui tratament facial, este important sa aplici pasta de dinti pe pielea curata si uscata. Astfel vei elimina orice murdarie sau exces de ulei care ar putea scadea eficienta tratamentului. Spala-te bine cu apa calduta si daca e nevoie aplica demachiantul preferat. Usuca usor fagta astfel incat sa pastrezi tenul umed.
2. Pune putina pasta pe varful degetului aratator. O cantitate de marimea unui bob de mazare ar trebui sa fie suficienta, in functie de numarul de cosuri pe care le tratezi.
3. Aplica pasta de dinti direct pe cos. Ai grija sa aplici strict pe zona cu acnee(pe cos). Nu raspandi pe tot tenul, deoarece risti sa usuci pielea si chiar sa o iriti.
4. Lasa pasta de dinti sa actioneze pentru doua/peste noapte. In cazul in care ai pielea extrem de sensibila, indeparteaza pasta de dinti dupa 15-30 minute, pentru a vedea daca exista reactii adverse. Daca pielea nu se inflameaza( nu se inroseste), continua tratamentul. Unele persoane pun leucoplast peste cosul tratat cu pasta de dinti. Nu recomandam, deoarece poti imprastia pasta pe tot tenul, iar pielea nu va mai respira cum trebuie
5. Clateste pielea usor. Poti sterge pasta de dinti cu o carpa umeda, folosind miscari delicate(circulare). Nu freca pielea prea tare, deoarece risti sa o iriti! Dupa eliminarea pastei de dinti, da cu putina apa calda pe fata, apoi sterge incet tenul cu un prosop soft(evident sa fie curat.
6. Repeta aplicarea de maximum 4 ori pe saptamana. Dupa cum am mentionat anterior, pasta de dinti poate irita, mai ales daca ai pielea sensibila, asa ca nu vorbim despre un tratament pe care sa-l utilizezi de mai multe ori pe zi sau de mai mult de patru ori pe saptamana. Imediat ce rezultatele apar, renunta la tratament si lasa zona sa se vindece.
Citeste si: Cum sa scapi de ACNEE. Tratamentul asta natural te va incanta