De cele mai multe ori, insa, esti nevoit sa treci printr-un adevarat chin, o multime de cautari pentru a gasi informatiile necesare. Iar asta iti poate lua ore bune. De aceea, am realizat pentru tine o lista cu cele mai eficiente metode de cautare pe Google. Vei putea gasi informatiile dorite cu doar cateva clicuri!
1. Variatii de cautare. Uneori, nu esti sigur ca iti amintesti corect informatiile sau numele de care ai nevoie pentru a incepe cautarea. Dar asta nu trebuie sa fie o problema! Pur si simplu, foloseste cateva variatii de cuvinte, folosind spatiu intre ele. Poti folosi, de asemenea si elementul de legatura sau. Spre exemplu, daca faci o confuzie intre Stana Izbasa si Sandra Izbasa noteaza astfel: Izbasa Stana Sandra. Vei putea face, astfel, diferenta intrea marea gimnasta si cunoscuta cantareata de muzica de distractie.
2. Cautare folosind sinonime. Limba romana este bogata in sinonime. Uneori, acest lucru te poate ajuta in cercetarile online. Daca trebuie sa gasesti site-uri pe un anumit subiect si nu pe cele care contin o expresie specifica, adauga simbolul ~ (SHIFT + 1/2) la cautare. Exemplu: mancare ~alimente.
3. Cautare pe site-uri web. Uneori, citesti un articol interesant si dupa ceva vreme doresti sa-l recitesti, dar nu iti mai amintesti cum se numea. Cea mai usoara modalitate de a gasi, din nou, informatiile dorite este cautarea pe site-ul cu pricina. Pentru aceasta, tasteaza adresa site-ului, apoi un cuvant din articol. Ar trebui sa apara imediat. Exemplu: aflacum.ro gradina. Vei gasi tot ce exista pe site-ul nostru cu privire la gradina.
4. Asteriscul(steluta). Cand nu iti amintesti un cuvant cheie, o expresie sau un numar, pentru a gasi ceea ce cauti, poti folosi puternicul simbol *. Utilizeaza steluta doar in locul cuvantului/propozitiei pe care nu ti-l/o amintesti. Exemplu: fericire*.
5. Interval de timp. In anumite situatii, trebuie sa iti amintesti repede un anumit eveniment, dar nu mai stii exact anul in care s-a intamplat. Pentru a rezolva problema, poti folosi intervalul de ani in care crezi ca s-a intamplat evenimentul, folosind 3 puncte intre ani. Exemplu: Batalia de la Posada 1300...1350.
6. Cautarea unui titlu sau a unei adrese URL. Pentru a gasi mai rapid cuvintele-cheie si numele unui articol, tasteaza intitle: inainte de termenul de cautare, fara nici un spatiu intre ele. Pentru a gasi cuvintele dintr-o adresa URL, foloseste inurl:. Exemplu - intitle:halep. Vei gasi ultimele titluri despre jucatoarea romana de tenis.
7. Gasirea unor site-uri similare. Daca ai gasit un site care iti place si doresti sa gasesti site-uri asemanatoare, tasteaza related: si apoi adresa site-ului, tot fara spatiu intre ele. Exemplu - related:gsp.ro. Vei gasi toate site-urile de sport din Romania.
8. Fraze intregi. Incadrarea cuvintelor de cautare intre ghilimele este ideala, daca doresti sa gasesti cuvintele respective exact in ordinea in care le-ai scris. Exemplu - rosii castraveti gradina. Daca le pui fara ghilimele, vei gasi cele mai relevante combinatii din cele 3 cuvinte. Daca adaugi ghilimelele la inceput si la sfarsit, vei gasi doar textele in care cele 3 cuvinte sunt scrise in aceasta ordine.
9. Cuvinte neimportante. Pentru a elimina cuvintele neimportante din cautare, adauga simbolul minus inaintea acestora. Daca vrei sa cauti o carte interesanta, dar nu vrei sa o cumperi, vei scrie: carti interesante -cumparare.