"Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit. Si vom constata ca multe servicii se vor reduce", a declarat presedintele Casei de Sanatate Bucuresti, prof. dr. Gheorghe Iana intr-un interviu pentru Ziare.com.
Pentru ca folosirea cardurilor de sanatate sa devina obligatorie, trebuie mai intai ca medicii de familie sa detina cititoare de card. Conform noului contract cadru, medicii si toti furnizorii de sanatate vor fi obligati sa cumpere cititoare de card, al caror pret variaza intre 30 si 50 de euro.
Din 2015, cardul va deveni obligatoriu atat pentru asigurat cat si pentru medic, potrivit lui Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Distributia cardurilor de sanatate a inceput la data de 19 septembrie in Bucuresti, iar din 22 septembrie s-a extins la nivel de tara. Zilnic sunt trimise prin Posta romana 600.000-700.000 de carduri pe zi catre asiguratii care au implinit minim 18 ani, scrie Mediafax.
Procesul de distribuire va continua in luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurati pentru care au fost tiparite cardurile nationale de sanatate. Cardul de sanatate va fi inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire.