Acesta este obligatoriu pentru toate persoanele care au implinit varsta de 18 ani si au statut de asigurat.
Cum intri in posesia cardului national de sanatate?
Cardul de sanatate este distribuit personal de catre factorul postla la locuinta din buletin a beneficiarului si inmanat pe baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. De asemenea, cardul se poate ridica de la oficiul postal, daca asiguratul lipseste de la domiciliu.
Pana in prezent mai exista aproximativ 700.000 de carduri de distribuit. Cei care nu au intrat in posesia acestui instrument de acces la serviciile de sanatate publica, vor primi cardul prin intermediul casei de asigurari in evidenta careia se afla sau prin intermediul medicului de familie.
Cardurile de sanatate vor fi tiparite si distribuite la nivel national in viitor pentru persoanele care vor implini 18 ani si urmeaza sa dobandeasca calitatea de asigurat.
La ce foloseste cardul de sanatate?
Dupa activare, cardul de sanatate trebuie prezentat la medic sau la farmacie ori de cate ori asiguratul merge la vreun furnizor de servicii care a incheiat contract cu casa de asigurari de sanatate.
Prin utilizarea cardului se doveste ca asiguratul a solicitat un serviciu medical sau farmaceutic urmand ca serviciile de care beneficiaza pacientii sa fie decontate din fondul de asigurari sociale de sanatate.
Cand nu este obligatoriu cardul de sanatate?
Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate.
Foto: www.cnas.ro