Alegeri europarlamentare si Referendum. Cum sa votezi indiferent unde te-ai afla

Alegeri europarlamentare si Referendum. Cum sa votezi indiferent unde te-ai afla

Alegerile Europarlamentare si votul pentru Referendumul pe Justitiei propus de presedintele Klaus Iohannis vor avea loc pe 26 mai. Ambele evenimente sunt importante pentru viitorul Romaniei, asa ca trebuie sa stii cand si cum votezi, in sensul dreptului la vot. Preferintele politice depind, evident, de fiecare in parte.

Alegeri europarlamentare 2019. Referendum 2019. Cine are drept de vot? Toti cetatenii romani de pe teritoriul Romaniei dar si din afara granitelor care au implinit 18 ani.

Nu pot vota:

- persoanele cu handicap mintal;

- persoanele aflate sub interdictie;

- persoanele carora le-a fost retras dreptul de vot, pe o perioada stabilita prin hotarare judecatoreasca finala.

Alegeri europarlamentare 2019. Pentru ce votezi la Europarlamentare? Pentru alegerea unui numar de 33 de membri in Parlamentul European. In genere, candidatii sunt membri ai partidelor consacrate din Romania: PSD, PNL, ALDE, USR-PLUS, UDMR. Asadar, tot ce ai de facut este sa stampilezi pe buletinul de vot candidatul care doresti sa te reprezinte in Parlamentul European.

Referendum 2019. Pentru ce votezi la Referendum? Presedintele Iohannis a formulat doua intrebari la care toti romanii cu drept de vot sunt asteptati sa raspunda cu DA sau NU. Cele 2 intrebari sunt:

1. Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?

2. Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgența in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?

Alegeri europarlamentare 2019. Referendum 2019. Unde ai dreptul sa votezi?

- la sectiile de votare din localitatea in care esti arondat;

- pe listele suplimentare. Daca esti in Romania, dar pe 26 mai te afli in alt judet decat cel de domiciliu/resedinta, poti vota pe listele suplimentare.

- in strainatate, la sectiile de votare organizate de catre reprezentantele guvernamentale. Reprezentantii MAE au promis ca sunt organizate circa 190 sectii de votare in afara Romaniei. Pentru a fi sigur ca iti vei putea exercita dreptul la vot, te sfatuim sa te deplasezi la o ambasada sau la un consulat al Romaniei.

Important. Daca esti domiciliat intr-un anumit sector din Bucuresti, sa zicem 6, nu vei putea vota intr-un alt sector. Trebuie sa te deplasezi pana la sectia de votare la care esti arondat.

Alegeri europarlamentare 2019. Referendum 2019. De ce acte ai nevoie pentru a putea vota? Pentru a putea vota la Europarlamentare si/sau la referendumul pe justitie ai nevoie de un act de identitate valabil, carte de identitate sau pasaport.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatoarea Sfintelor Pasti este o sarbatoare solemna, cea mai mare din an. Ea aduce, prin sacrificiul lui...
Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor incepe intotdeauna intr-o zi de luni. Mai exact, cu 6 zile inainte...
Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....