Dreptul la vot
Conform legii, cetatenii romani primesc de vot de la varsta de 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot: persoanele puse sub interdictie si persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva, debilii mintali si alienatii.
Se poate vota cu urmatoarele documente: cartea de identitate, cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania, dar care au fost inscrisi in Registrul electoral cu adresa de resedinta in strainatate, isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii, insotite de un document oficial emis de statul strain privind stabilirea resedintei. Acestia trebuie sa aiba la ei unul dintre urmatoarele documente: pasaportul simplu, cu mentionarea tarii de domiciliu; pasaportul simplu temporar, cu mentionarea tarii de domiciliu; pasaportul simplu electronic, cu mentionarea tarii de domiciliu.
Numarul total de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta in tara, valabil la data de 8 noiembrie, este de 18 297 431. Romanii din Diaspora au inceput sa voteze, deja. S-au inregistrat 8 889 cereri de vot prin corespondenta ale cetatenilor romani din strainatate.
Cetatenii romani cu resedinta sau domiciliul in strainatate, care s-au inscris in Registrul electoral, au primit, in aceasta perioada, buletinele de vot prin Posta Romana. Plicurile cu voturile prin corespondenta se vor centraliza la Biroul Electoral de Circumscriptie 43, pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.
Candidati
Romanii vor alege 466 parlamentari, in loc de 588, cati au fost in Senat si Camera Deputatilor pana acum. Si asta pentru ca se revine de la votul uninominal la votul pe liste de partid. In noul Legislativ vor fi 326 deputati(din care 18 reprezentanti ai minoritatilor) si 134 senatori. Diaspora va fi reprezentata de 4 deputati si 2 senatori. Norma de reprezentare este, potrivit legii, de un deputat la 73 000 locuitori si un senator la 168 000 locuitori. Pentru a intra in Parlament, un partid trebuie sa treaca de pragul electoral de 5%. Aspira pentru un loc in Parlament peste 6000 candidati. Potrivit Biroului Electoral Central, 4 251 candidati s-au inscris pentru Camera Deputatilor si 2 226 pentru Senat.
Unde votam?
Se poate vota pentru alegerile parlamentare doar in judetul de domiciliu. Alegatorul poate vota in orice sectie de votare din acelasi judet, daca nu se afla in localitatea unde isi are domiciliul sau resedinta . In Bucuresti, se va vota doar in sectorul unde se afla adresa din cartea de identitate.
Masuri antifrauda
1. Sistemul informatic de monitorizare a scrutinului, care prevede scanarea cartii de identitate, inainte de votare, pentru a preveni votul multiplu, va avea si o camera video care va filma procesul de numarare a voturilor, dupa incheierea scrutinului. Completarea proceselor verbale se va face fara a se intrerupe inregistrarea. Sistemul respectiv va fi activ si in Diaspora.
2. Este interzisa prezentarea de sondaje de opinie cu 48 de ore inainte de ziua votarii. Tot cu doua zile de inceperea votului, se interzice difuzarea de spoturi de publicitate electorala, invitarea sau prezentarea candidatilor in programe sau comentarii privind campania electorala. In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne inainte de ora 21.00.
3. Este interzisa prezenta mai multor persoane in cabina de vot, precum si fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de catre alegatori in timpul exercitarii dreptului de vot. Cei care incalca aceasta regula risca amenda de la 600 la 1 000 lei.
4. Se interzice distrugerea, deteriorarea murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala.
5. Comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul sectiei de votare( amenda intre 2 200 si 3 000 lei).
6. Utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
7. Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase, in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, sau impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales.
Infractiunile de la punctele 6 si 7 se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Costuri alegeri
Alegerile parlamentare ne costa peste 227 milioane de lei. Suma totala alocata de Guvern este prevazuta in bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Roman de Telecomunicatii (STS), Institutului National de Statistica (INS), pe categorii de cheltuieli.