Ce se intampla daca refuzi incorporarea in stare de razboi. Ca barbat, exista obligativatea incorporarii in caz de razboi sau de asediu. Potrivit art. 432 din Codul Penal, fapta persoanei care, in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, isi provoaca vatamari integritatii corporale sau sanatatii, simuleaza o boala sau o infirmitate, foloseste inscrisuri false sau orice alte mijloace, in scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Care sunt limitele de varsta pentru incorporarea obligatorie? Potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr 312/28.04.2014, in baza legii starii de asediu din 2006, pot fi incorporati in caz de razboi tinerii romani cu varste intre 20 si 35 de ani, cu conditia sa fie evaluati de medicul de familie.
Ce se intampla cu rezervistii? Corpul rezervistilor, cateva mii de oameni sunt chemati pentru a se reface evidentele legate de adrese, de starea lor. Este o chestiune care inseamna actualizarea bazei de date. Am vazut in presa ca a aparut un ordin de mobilizare. Acesta era unul regulat, care nu tine de o situatie exceptionala. Cu privire la stagiul militar obligatoriu, in acest moment nu avem nicio decizie cu privire la o asemenea posibilitate. In schimb, avem doua decizii importante despre care am vorbit luna trecuta pe larg. Este vorba de sistemul de voluntariat pe care l-am redeschis in acest an si deja am vazut ca avem foarte multi tineri care vor sa vina. Sunt rezervisti voluntari, cei care intra in sistem, dar care raman acasa. Avem inca un concept, probabil ca o sa-l promovam luna viitoare: cel de militar in termen voluntar. Adica sunt tineri care sa poata face, in formule mai scurte, stagiul militar. E o posibila profesionalizare, este si o modalitate prin care noi putem sa cream cadre prin care sa selectionam tineri care pana la urma sa devina cadre militare profesioniste. in niciun caz nu ne gandim la stagiu militar obligatoriu, a declarat Vasile Dincu, la Radio Romania Actualitati.
Cum poti scapa de incorporare, chiar daca esti apt? Exceptarea de la serviciul militar chiar si in caz de razboi. Articolul 32 din legea446/2006:
(1) Recrutii care sunt intretinatori unici de familie si contribuie efectiv la intretinerea acesteia sunt scutiti de serviciul militar daca:
a) sotia recrutului este bolnava, incadrata in gradul I sau II de invaliditate;
b) recrutul are unul sau mai multi copii minori, iar sotia acestuia a decedat;
c) parintii recrutului au implinit varsta standard de pensionare;
d) ambii parinti sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de varsta;
e) parintele in viata indeplineste una dintre conditiile prevazute la lit. c) sau d);
f) parintele despartit legal ori in fapt, aflat in intretinerea recrutului, indeplineste una dintre conditiile prevazute la lit. c) sau d), daca despartirea a avut loc cu cel putin 2 ani inainte de recrutare;
g) in caz de calamitati naturale, la cerere.
(2) De asemenea, sunt scutiti de serviciul militar si recrutii care sunt unici sustinatori ai surorilor si fratilor invalizi de gradul I sau II, daca contribuie efectiv la intretinerea lor.
(3) Recrutii adoptati beneficiaza de prevederile lit. c)-g) ale alin. (1), daca adoptia a avut loc cu cel putin 2 ani inainte de recrutare.
Exista si o lista de boli, mai ales cele grave, care te pot scuti de la serviciul militar obligatoriu in vreme de razboi/asediu. Printre aceastea se numara diabetul, diverse forme de cacner, boli psihice, boli endocrine etc. Cum s-ar spune, mai bine mergem pe front, decat sa fim grav bolnavi! Nu uita: daca iti vine decizia de incorporare acasa, dar tu stii ca suferi de o boala grea, mergi la medicul de familie. Acesta iti va oferi o scutire!
Reamintim faptul ca serviciul militar nu mai e obligatoriu de la 1 ianuarie 2007.
Citeste si: Cum sa supravietuiesti in timp de razboi