E lesne de inteles ca nu are rost sa initiezi o petitie in raport cu un fenomen extrem de subiectiv, care te deranjeaza doar pe tine sau un grup foarte restrans. Pentru ca petitia ta sa aiba impact si o posibila rezolvare, problema(situatia) trebuie sa fie de interes mai larg, adica sa reprezinte o anumita comunitate, institutie, societate, etc.
Totusi, e bine de stiut si de retinut faptul ca petitia nu este un document oficial, asa ca autoritatile nu au obligativitatea de a raspunde unei astfel de provocari. Rolul unei petitii este mai degraba unul moral, de mediatizare, de presiune.
Prin intermediul unui astfel de document, atragi atentia ca multi oameni vor sa aleaga directia respectiva, solutionarea in cauza.
Dar haideti sa vedem cum construim o petitie.
1. Introducerea va cuprinde numele destinatarului petitie. Pentru asta vom identifica, initial, ce autoritate este responsabila cu domeniul la care facem referire.
2. Cuprinsul petitiei trebuie sa includa o descriere a problemei precum si cerintele prin intermdiul carora avem convingerea ca se poate rezolva problema pe care am identificat-o. Petitia trebuie sa fie formulata scurt, nu mai mult de o jumatate de pagina.
3. In incheiere trebuie sa avem grija ca petitia sa permita publicului sa o semneze in nume propriu.
Petitia poate fi redactata pe suport clasic(hartie) cat si in mediul online.
MODEL PETITIE:
Stimate domnule / Stimata doamna
(date de contact ale autoritatii careia ne adresam)
Prin aceasta petitie doresc sa imi exprim ingrijorarea cu privire la ........................................
.............................................................................................................................................................
Pe aceasta cale solicit institutiei dumneavoastra sa ia masuri pentru remedierea imedita a problemei expuse. Astfel, prezentul petitionar solicita urmatoarele:
-
-
-
Cu stima,
Nume, prenume:
Contact:
(Adresa / Telefon / E-mail)