Cum sa circuli cu tractorul pe drumurile publice. Reguli

Cum sa circuli cu tractorul pe drumurile publice. Reguli

Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice. Totusi, sunt situatii cand e necesar sa te deplasezi cu acest autovehicul pe un drum national, de exemplu. O faci cand mergi la service, cand trebuie sa efectuezi un ITP sau atunci cand chiar e necesar sa strabati o bucata din traseul catre teren pe respectivul drum public. Daca esti incepator in domeniu, trebuie sa stii ca exista reguli clare cu privire la circulatia tractoarelor de drumurile publice.

Cum sa circuli cu tractorul pe drumurile publice. Vizibilitatea. Este esential sa fi foarte usor vazut de ceilalti participanti la trafic. Conduci, in fond, un autovehicul atipic, care fara sisteme bune de iluminat si avertizare poate deveni un cosmar pentru un alt sofer. Tine cont asadar de urmatoarele aspecte:

- tractorul trebuie sa fie dotat cu reflectoare si banda reflectorizanta. Aceste elemente sunt obligatorii si au rolul de a creste vizibilitatea tractorului in lumina farurilor de la alte vehicule. Evident, riscul de accident scade;

- tractorul trebuie sa aiba lumini de avarie functionale. Daca se intampla o defectiune/situatie de rugenta, luminile de avarie ii vor anunta pe ceilalati participanti la trafic de existenta tractorului cu probleme pe sosea.

- poarta vesta reflectorizanta. Orice fermier ar trebui sa poarte o vesta reflectorizanta atunci cand se afla la volanul unui tractor(cu sau fara cabina). In cazul in care te afli pe marginea drumului sau intr-o situatie de urgenta, vesta reflectorizanta va creste vizibilitatea si vei fi mult mai usor sesizat de alti soferi.
purtarea unei veste reflectorizante iti va creste vizibilitatea si va face mai usor pentru ceilalti soferi sa te observe.

Cum sa circuli cu tractorul pe drumurile publice. Asigurarea. In multe situatii, este nevoie de asigurare de raspundere civila pentru vehiculele agricole care circula pe drumurile publice. Aceasta acopera pagubele materiale sau daunele corporale pe care le-ai putea cauza altor participanti la trafic in cazul unui accident. In plus, o asigurare asistenta rutiera te va ajuta in situatiile in care ai parte de defectiuni care duc la imobilizarea tractorului pe drum. Nu uita nici de amiabila. E bine sa ai asa ceva la tine in caz de necesitate. Fa-ti asigurarea potrivita in cabinetul uei agentii de asigurari de incredere. Daca nu ai timp, mai nou poti asigura autovehiculul si online. Evident, nu uita sa verifici periodic valabilitatea si acoperirea politei de asigurare a tractorului.

Cum sa circuli cu tractorul pe drumurile publice. Deplasarea catre teren. Daca traseul tau spre terenul agricol se face obligatoriu si pe o bucatica dintr-un drum public, tine cont de aceste sfaturi:

- semnalizeaza regulamentar. Anunta soferii din zona ca te apropii sau ca efectuezi manevre de intoarcere / oprire. Cum faci asta? Cu dispozitivele de semnalizare pe tractor. Acestea pot fi lumini intermitente sau semnalizatoare specifice pentru masinile agricole.

- marcheaza tractorul astfel incat sa fie vizibil. Utilizeaza indicatoare sau stegulete cu inaltimea si latimea tractorului pentru a avertiza soferii din spate asupra dimensiunilor tractorului. Este esential sa faci asta daca tractorul este echipat cu utilaje sau remorci care il fac mai lung sau mai lat.

- pregateste-te de intalniri cu alte autovehicule. Pe un drum public nu-i de joaca! Fii pregatit sa opresti si sa acorzi prioritate altor vehicule. Redu viteza si fii atent la semnalizarile celorlalti participanti la trafic pentru a evita accidentele.

Cum sa circuli cu tractorul pe drumurile publice. Latimea tractorului. Unele tractoare sunt mai late decat vehiculele obisnuite. Tine cont de acest aspect si verifica spatiul lateral, atunci cand te apropii de marginea drumului sau treci pe langa alte vehicule parcate. De asemenea, evita bordurile si obstacolele. Lovirile neasteptate pot povoca daune tractorului sau chiar poti pierde controlul asupra volanului.

Citeste si: Vrei un tractor la mana a doua? Tine cont de aceste aspecte

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatoarea Sfintelor Pasti este o sarbatoare solemna, cea mai mare din an. Ea aduce, prin sacrificiul lui...
Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor incepe intotdeauna intr-o zi de luni. Mai exact, cu 6 zile inainte...