Cum sa obtii certificatul ITP

Cum sa obtii certificatul ITP

Inspectia tehnica periodica(ITP) este obligatorie si se efectueaza la fiecare 12 luni. Pentru a putea obtine certificatul ITP este nevoie ca masina ta sa nu aiba anumite defectiuni. Autoritatile au impartit aceste defectiuni in 3 categorii: minore, majore si periculoase.

Cum sa obtii certificatul ITP. Tipuri de defectiuni:

- minore. In aceasta categorie intra parbrizul crapat, oglinzile deteriorate, placutele de inmatriculare deteriorate, lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frana, sistem de dezaburire deteriorat ori o pedala de frana a carei imbracaminte este uzata.

- majore. Aceste avarii au impact asupra mediului inconjurator, dar si asupra sigurantei vehiculului, reprezentand un pericol si pentru ceilalti participanti la trafic.

- periculoase. Aceste defectiuni au un impact major asupra sigurantei rutiere, dar si asupra mediului. In mod evident, ele reprezinta un pericol si pentru ceilalti participanti la trafic.

Cum sa obtii certificatul ITP. Defectiuni de nepermis:

- sistem de iluminare neconform. Daca luminile nu funcitoneaza sau functioneaza partial, mecanicul nu iti va oferi certificatul ITP. Va trebui sa rezolvi problema intr-un service auto care are printre angajati si un mecanic specializat pe electrica. Apoi, poti reveni pentru a face ITP-ul;

- sistem de franare defect. Orice problema la franare duce la refuzul eliberarii certificatului ITP.

- anvelope prea uzate sau neconforme. Foloseste cauciucuri bune(nu neaparat noi) si pe dimensiune. Mecanicul se va uita in talon! De asemenea, rotile trebuie sa aiba toate prezoanele.

- defectiune la directie sau la suspensie. Inainte de ITP, e recomandat sa verifici masi na intr-un service. Uzura excesiva la pivotul fuzetei sau a rulmentului, jocurile excesive ale bieletelor sau ale capetelor de bara sunt probleme peste care specialistul de la ITP nu va trece. De asemenea, caseta de directie trebuie fixata in mod corespunzator si nu trebuie sa existe jocuri ale directiei.

- parbriz crapat. O crapatura prea evidenta mai ales pe zona stergatoarelor poate duce la refuzul eliberarii certificatului ITP. Nici foliile neomologate nu sunt permise.

- oglinzi retrovizoare lipsa sau sparte;

- instalatie GPL neomologata sau expirata.

- martori aprinsi in bord. In cazul masinilor mai noi de 2016 se verifica existenta erorilor la sistem cu ajutorul unui aparat de diagnoza;

- emisii de gaz peste limita admisa;

- rugina.

Citeste si: Cum sa afli codul de culoare al masinii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Scoala de soferi este obligatorie, daca doresti sa conduci automobile pe strazile Romaniei. Inainte de toate, e...
Noua lege a pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial si se asteapta intrarea sa in vigoare!...
Inspectia tehnica periodica(ITP) este obligatorie si se efectueaza la fiecare 12 luni. Pentru a putea obtine certificatul...