Cum sa verifici legitimitatea unei companii online

Cum sa verifici legitimitatea unei companii online

Escrocii cauta mereu solutii rapide de a face bani din mediul online. Poti fi pacalit cu usurinta, daca nu esti familiarizat cu internetul si cu tepele care se dau in zona virtuala. Inainte de-ati oferi datele sau sume de bani unor companii care iti promit diverse avantaje, ar fi bine sa inveti cum sa verifici autenticitatea, legitimitatea acestora. Despre acesti pasi nu foarte dificili, in cele ce urmeaza.

Cum sa verifici legitimitatea unei companii online:

Cauta pictograma lacat. In stanga sus, in bara de adrese a browser-ului , vei gasi un lacatel. Magazinele online legitime si site-urile care stocheaza informatii personale vor avea un lacat inchis in acea zona. Ina ceasta situatie, conexiunea cu site-ul web este criptata si informatiile sunt sigure. Evita site-urile in care bara de adrese este rosie si lacatul este deschis. Aceasta inseamna o conexiune nesecurizata, deci exista potentiale amenintari asupra datelor tale.

Verifica adresa fizica. Chiar si afacerile online ar trebui sa aiba adrese fizice. Daca site-ul web pe care te afli nu are asa ceva sau macar o zona dedicata informatiilor de contact, este clar ca ai de-a face cu o companie suspecta. entru a determina locatia site-ului web, utilizati un site de verificare IP, cum ar fi check-host.net sau get-site-ip.com. Tara unde a fost creat site-ul si, in unele cazuri, locatia specifica vor fi afisate.

Profesionalismul. un site web cu aspect profesional nu inseamna automat ca este legitim. In schimb, daca respectivul site are o grafica neplacuta, greseli de ortografie, erori de incarcare sau imagini de calitate slaba, atunci ai de-a face cu o inselatorie.

Reclamele. Evita site-urile cu multe reclame pop-up. In general, afacerile legitime evita plasarea de astfel de reclame, care deschid noi file sau ferestre fara permisiunea celui ce utilizeaza respectivul site. Nimeni nu vrea, in fond, sa isi piarda clentii din cauza unor reclame enervante! Daca intalnesti, asadar. un site web cu acest tip de publicitate, nu introduce informatii personale si nu cumpara nimic! De asemenea, nu da clickc pe reclamele pop-up. Doar inchide-le cat mai repede posibil.

Contacteaza compania. Daca firma are un numar de telefon listat, apeleaza respectivul numar. Cineva ar trebui sa raspunda negresit. Daca nu se intampla, e clar ca ai de-a face cu un fake.

Verifica adresa companiei. Compania trebuie sa faca afaceri intr-un anumit stat. Majoritatea tarilor cer companiilor sa-si inregistreze afacerea. Prin urmare, poti utiliza registrul din tara ta pentru a verifica daca este vorba despre o afacere reala.

Cauta recenzii online. Desi recenziile pot fi falsificate, daca o afacere este proasta sau chiar o inselatorie, ar trebui sa poti gasi recenzii negative despre aceasta. Verifica site-urile majore de recenzii.

Consulta-te cu prietenii si cu familia. Oamenii aproapiati e posibil sa se fi lovit de acelasi tip de situatie. Nu strica sa intrebi daca stiu ceva despre site-ul companiei respective.

Cum sa te protejezi impotriva companiilor online dubioase:

Nu transfera niciodata bani. Daca o companie iti trimite un mesaj de eroare pentru plata ta, instinctul te face sa cauti o alta modalitate de a plati. Totusi, daca respectiva companie iti cere sa transferi bani, e cazul sa opresti opresti orice interactiune cu site-ul respectiv.

Utilizeaza un card de credit. Cardurile de credit ofera mai multe protectii decat contul bancar sau cardul de debit. Prin urmare, daca faci o achizitie cu cardul de credit, iar compania este frauduloasa, s-ar putea sa poti recupera mai usor banii.

Foloseste un mediator de plati. O alta optiune este utilizarea unui mediator de plati, cum ar fi PayPal. Aceste servicii sunt concepute pentru a proteja informatiile clientilor de hotii cibernetici.Contul PayPal se poate configura si utiliza gratuit, daca il utilizezi pentru a cumpara bunuri online(compania percepe taxe doar vanzatorilor si pentru transferuri internationale de bani).

Nu oferi informatii personale. Daca primesti de la companie un e-mail prin care ti se cer informatii personale, nu raspunde pozitiv provocarii. Companiile legale nu vor cere niciodata lucruri precum parola sau numarul de card de credit prin e-mail.

Actualizeaza software-ul computerului/smartphone-ului. Este important sa pastrezi tehnologia la zi, deoarece adesea aceste actualizari sunt legate de securitate. Prin urmare, ori de cate ori computerul sau telefonul iti solicita actualizari de software, nmu ezita sa le faci! In schimb, nu da click niciodata pe o fereastra pop-up care iti cere o actualizare. E vorba despre o inselatorie prin care escrocii obtina cces la device-ul tau!

Nu te lasa pacalit/a de phishing. Phishing-ul se intampla atunci cand un escroc se prezinta drept un site web legitim pentru a-ti fura informatiile. Daca primesti un e-mail de la o companie in care ai incredere, asigura-te ca mail-ul chiar este de la respectiva companie!

Citeste si: Cum sa navighezi in siguranta pe internet

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatoarea Sfintelor Pasti este o sarbatoare solemna, cea mai mare din an. Ea aduce, prin sacrificiul lui...
Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor incepe intotdeauna intr-o zi de luni. Mai exact, cu 6 zile inainte...
Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....