Declaratia unica 2019. Ce rubrici contine:
- declararea si plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate, fie in mod obligatoriu, cand obligatia este generata prin efectul legii, fie in mod facultativ, cand persoana fizica doreste sa fie asigurata in sistemul public de sanatate;
- declararea si plata contributiei la asigurarile sociale – pensii, fie cand aceasta obligatie este generata prin efectul legii, fie prin optiune.
Declaratia unica 2019. ce venituri sunt supuse declararii:
- activitatile independente, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
- veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;
cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.
In ce situatii nu se depune obligatia unica:
- daca persoana in cauza este angajata cu contract individual de munca;
- daca persoana respectiva realizeaza venituri din arenda si/sau din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si care nu au inceput activitatea in luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior celui de raportare nu sunt indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.
- in cazul activitatilor agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
- in cazul pisciculturii si/sau silviculturii;
- in caz de transfer de titluri de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
- daca exista alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.
Declaratia unica 2019. Estimarea
In ceea ce priVeste 2019, contribuabilii trebuie sa estimeze veniturile ce se vor realiza si vor completa sectiunea din declaratie corespunzatoare acestui an. Termenul de plata a impozitului pentru 2019 este 15 martie 2020. Formularul contine si o rubricatie cu bonificatie aferenta anului 2019. Codul fiscal stabileste faptul ca o eventuala bonificatie se aproba prin legea bugetului de stat. Urmeaza sa vedem daca se acorda aceasta bonificatie, in functie de cum se va aproba Legea bugetului de stat pentru anul 2019, cand aceasta va fi adoptata de Parlament.
Scopul formularului este de a raporta situatia finala a veniturilor pentru anul 2018, cand contribuabilul cunoaste veniturile realizate, avand termenul de plata a diferentelor de impozit data de 15 martie 2019.
Pentru 2018, formularul Declaratiei unice tine cont de cele doua bonificatii Cer au fost acordate(transmiterea electronica a declaratiei pana in data de 31 iulie 2018 – reducere 5%, plata impozitelor pana in data de 15 decembrie 2018 – reducere 5%.)
Declaratia unica 2019. Modalitati de depunere. In acest an, declaratia va putea fi depusa doar in format electronic.
Declaratia unica 2019. Sanatatea. Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza si in acest an daca persoana fizica realizeaza venituri extrasalariale in suma anuala mai mare de 12 x salariul minim brut garantat la plata. Suma de plata este de zece procente din aceasta baza de calcul.
Declaratia unica 2019. Pensia. Contributia la asigurarile sociale – pensii este datorata pentru venituri din activitati independente si pentru veniturile din drepturi de autor, cand persoana care le realizeaza nu este salariata si nici nu este retinuta contributia de platitorul drepturilor de autor, cand veniturile anuale depasesc suma de 12 x salariul minim brut garantat la plata. Contributia este de 25% si se datoreaza la o baza stabilita de contribuabil, ce nu poate fi mai mica lunar de salariul minim brut.