Florii. Traditii si obiceiuri

Florii. Traditii si obiceiuri

Floriile sunt sarbatorite de crestinii ortodocsi, an de an, in duminica de dinaintea Pastelui. Tot prin traditie, aceasta zi este serbata si de romanii cu nume de flori. Din punct de vedere religios, Duminica Floriilor reprezinta Intrarea lui Iisus pe un magar in Ierusalim, in zilele de dinaintea patimilor.

Traditii si obiceiuri de Florii:

- chiar daca perioada de Post continua, in ziua de Florii se face o exceptie: se poate manca peste, deoarece Iisus ar fi cerut sa manance peste, in aceasta zi;

- credinciosii merg cu ramuri de salcie la biserica pentru a-L intampina pe Iisus.

- ramurile de salcie sunt sfintite, iar oamenii le pun pe icoane, le atarna pe pomii fructiferi pentru a fi mai roditori sau deasupra usii pentru ca locuinta sa fie ferita de cele rele. De asemenea, parintii isi ating copii cu ramurile de salcie pentru ca intelepciunea si sanatata sa fie cu ei.

- ramurile de salcie ajuta la tamaduirea bolilor si sunt pastrate pana la sarbatoarea de anul viitor pentru a aduce spor si belsug in casa.

- cum e vremea de Florii, asa va fi si de Paste;

- sarbatoarea mai e numita Nunta Urzicilor, deoarece in aceasti zi infloresc urzicile si nu mai sunt bune de de mancat.

- fetele fierb busuioc in casa la miezul noptii si se spala pe cap. Apoi, toarna apa la radacina unui pom. Astfel, isi vor gasi jumatatea. In schimb, daca nu fac acest ritual pana se lumineaza de ziua, albesc de tinere.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatoarea Sfintelor Pasti este o sarbatoare solemna, cea mai mare din an. Ea aduce, prin sacrificiul lui...
Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor incepe intotdeauna intr-o zi de luni. Mai exact, cu 6 zile inainte...