Programul Tomata. Cum sa devii eligibil

Programul Tomata. Cum sa devii eligibil

Esti un fermier specializat in cultivarea rosiilor? In acest caz, probabil ca ai auzit deja de Programul Tomata. Daca nu, iti spunem ca aceasta este o initiativa guvernamentala romaneasca menita sa sprijine fermierii care cultiva tomate in spatii protejate, precum sere si solarii. Scopul principal al programului este de a incuraja productia interna de tomate, reducand astfel dependenta de importuri si asigurand consumatorilor produse locale de calitate.

Programul Tomata, extins! Din 2025, acest program a fost extins si redenumit Legume in spatii protejate! Ce inseamna asta? Ca fermierii pot cultiva, pe langa rosii, alte legume esentiale pentru piata interna. Pentru a beneficia, insa, de subventii majorate, fermierii trebuie sa dedice cel putin 50% din suprafata spatiilor protejate culturii de tomate. Astfel, fiecare fermier poate primi pana la 7.500 de euro pe ferma, suma destinata sa acopere o parte semnificativa din cheltuielile necesare dezvoltarii activitatii agricole.

Programul Tomata. Cum poti deveni eligibil? Trebuie sa indeplinesti urmatoarele criterii:

- suprafata minima cultivata. Vei folosi o suprafata cumulata de spatii protejate de minimum 1.000 mp, cultivata exclusiv cu una dintre culturile eligibile: tomate, ardei gras si/sau lung si/sau gogosar, castraveti, fasole pastai, salata, spanac sau ceapa verde.

- marcarea suprafetei cultivate. Vei marca suprafata eligibila la loc vizibil, cu o placa-indicator, pe care sa se gaseasca inscriptia Program sustinere legume, perioada..., beneficiar numarul ..., Directia pentru Agricultura a Judetului .../Municipiului Bucuresti”, cu dimensiunea minima recomandata de 50 cm/70 cm,noteaza agrointel.ro.

- productii minime obligatorii. Va trebui sa obtii productiile minime corespunzatoare culturii de legume infiintate. Exemple: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras si/sau lung si/sau gogosar; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveti; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole pastai; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salata; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac sau 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapa verde.

- inregistrare in Registrul agricol. Trebuie sa fii inregistrat in evidentele Registrului agricol deschis la primaria in a carei raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu legume in spatiile protejate in 2024, respectiv la data depunerii cererii, se arata pe site-ul agrointel.ro.

- evidenta tratamentelor fitosanitare. E necesar sa ai Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, conform modelului prevazut in legislatie, avizat de Oficiul Fitosanitar Judetean (OFJ).

- dovada valorificarii productiei. Vei face dovada obtinerii productiei minime realizate, prin documente justificative in functie de forma de organizare, precum copii ale rapoartelor fiscale de inchidere zilnica, facturi sau file din carnetul de comercializare pentru legumele care fac obiectul programului.

- respectarea normelor de siguranta alimentara. Legumele nu trebuie sa depaseasca continutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, conform normelor in vigoare.

- vei depune o cerere de inscriere in program la directia pentru agricultura a judetului de care apartii sau a municipiului Bucuresti, insotita de documentele justificative necesare, conform termenelor stabilite de autoritati.

Citeste si: Rabla pentru tractoare - caracteristici, eligibilitate, documentatie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastele este sarbatorit in multe tari crestine din lume, dar obiceiurile si traditiile variaza destul de mult...
Agricultura 4.0 reprezinta procesul de utilizare a tehnologiilor avansate, precum inteligenta artificiala, big data, Internet of Things...