De ce renunta UE la pungile de plastic. Toate ambalajele din plastic de pe piata europeana vor fi reciclate pana in 2030, consumul de articole din plastic de unica folosinta va fi semnificativ redus, iar utilizarea intentionata a microplasticului va fi limitata.
Plasticul, dusman de temut al Pamantului. Conform unui raport, daca pana in 2050 plasticul va continua sa fie produs si folosit, oceanele ar putea contine mai mult material de acest gen decat pesti. Din pacate, plasticul nu intra doar in apa, ci si in mancare, deci si in alimentele noastre
Decizia privind materialele plastice a fost adoptata pe 16 ianuarie. Totodata, Comisia a aprobat si un Cadru de monitorizare compus din zece indicatori, care acopera fiecare etapa a ciclului. Acest cadru va monitoriza progresele in ceea ce priveste tranzitia catre economie circulara la nivelul UE si al statelor membre. in plus, forul european va lansa revizuirea Directivei privind ambalajele si deseurile de ambalaje si va pregati masuri privind colectarea separata si sortarea deseurilor. Aceste masuri urmeaza a fi publicate in 2019.
Romania adopta decizia UE. Incepand cu vara acestui an, pungile de plastic vor iesi incet-incet de pe piata. In acest moment, mai multe state membre ale UE au implementat, deja, masuri privind reducerea semnificativa a utilizarii pungilor din plastic.