Persoane cu dizabilitati. Cum sa obtii rovinieta gratuita

Persoane cu dizabilitati. Cum sa obtii rovinieta gratuita

Persoanele cu dizabilitati beneficiaza de rovinieta gratuita! In functie de gravitatea handicapului, sunt necesare anumite acte pe care persoana in cauza trebuie sa le depuna la dosar pentru a beneficia de aceasta gratuitate.

Rovinieta este gratuita pentru persoanele cu dizabilitati. Exista 3 situatii diferite privind solicitarea rovinietei gratuite. Iata care sunt acestea:

1. Persoana cu handicap este proprietarul/coproprietarul autoturismului. Acte necesare pentru eliberarea rovinietei gratuite:

- cererea tip Anexa 1;

- copia CI/ BI al persoanei cu handicap;

- copia certificatului de incadrare in grad de handicap;

- documentul care atesta calitatea de insotitor;

- copia cartii de identitate sau a talonului autoturimului.

Important! Rovinieta este gratuita doar pentru persoanele cu handicap grav si insotitorul legal sau asistentul personal proprietar de autoturism. In cazul persoanelor cu handicap accentuat sau mediu, acestea trebuie sa fie proprietare de autoturism (nu coproprietare, sot-sotie) pentru a beneficia de rovinieta gratuita.

2. Proprietarul autoturismului asigura transportul persoanei cu handicap, ca insotitor al acesteia pe durata deplasarii. Acte necesare pentru eliberarea rovinietei gratuite:

- cererea tip Anexa 2;

- copia CI/ BI al proprietarului autoturismului si al persoanei cu handicap;

- copia certificatului de incadrare in grad de handicap;

- copia cartii de identitate sau a talonului autoturimului;

- ancheta sociala asupra proprietarului autoturismului din care sa reiasa daca proprietarul autoturismului asigura transportul persoanei cu handicap.

3. Proprietarul autoturismului este totodata asistentul personal al persoanei cu handicap grav. Acte necesare pentru eliberarea rovinietei gratuite:

- cererea tip Anexa 3;

- copia CI/ BI al proprietarului autoturismului si al persoanei cu handicap;

- copia certificatului de incadrare in grad de handicap;

- copia cartii de identitate sau a talonului autoturimului;

- adeverinta emisa de primaria angajatoare din care sa reiasa calitatea de asistent personal a proprietarului autoturismului.

In oricare dintre cele 3 situatii, copiile trebuie certificate pentru conformitate cu originalul. Documentatia va fi depusa fie prin intermediul primariei din localitatea de domiciliu, fie direct la sediul DGASPC judetean/local, cel tarziu pana la data de 19 a lunii pentru rovinietele ce se emit din luna urmatoare.

CNADNR elibereaza rovinietele solicitate si le trimite catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pana in ultima zi lucratoare a lunii.

Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale este diferentiat in functie de tipul vehiculului. In cazul autoturismelor, valabilitatea rovinietei poate fi de 7, 30, 90 de zile sau de 365 zile.

Parcare gratuita. Persoanele incadrate intr-un grad de handicap beneficiaza de carduri-legitimatii de parcare gratuita a autoturismelor, eliberate de Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul primariei de pe raza carora domiciliaza.

Citeste si: Cum sa platesti impozitele online. Totul despre ghiseul.ro, site-ul care te ajuta sa faci asta

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastele este sarbatorit in multe tari crestine din lume, dar obiceiurile si traditiile variaza destul de mult...
Agricultura 4.0 reprezinta procesul de utilizare a tehnologiilor avansate, precum inteligenta artificiala, big data, Internet of Things...
Clasamentul pe tari al stabilitatii politice reprezinta o evaluare comparativa a nivelului de stabilitate politica din diferite...