Viata Sfantului Spiridon. S-a nascut in jurul anului 270, in Askia, insula Cipru. Numele sau provine din cuvantul grecesc spiris, ce inseamna cosulet impletit.
Spiridon se ocupa cu oieritul. A fost casatorit si a avut o fiica. A ramas vaduv de tanar, insa nu s-a recasatorit, ci si-a crescut de unul singur fiica pe care a numit-o Irina. Nu dupa mult timp, fiica sa a murit. Ramanand complet singur, dar cu o mare dragoste fata de Dumnezeu, Sfantul a luat drumul ascezei, iar singura sa preocupare a ramas ingrijirea bolnavilor si gazduirea strainilor. Si-a cheltuit toata averea in slujba oamenilor. A fost ales episcop al cetatii Trimitunda, aflata aproape de orasul Pafos. Chiar avand aceasta functie, a continuat sa pasca oile, de cate ori timpul ii permitea.
Minunile Sfantului Spiridon. A participat la primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325), impotriva ereziilor pagane, care nesocoteau Sfanta Treime. Pentru a convinge ereticii, Spiridon a luat in mana o caramida, a facut deasupra ei semnul Crucii si s-a rugat, zicand: in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Apoi, strangand caramida, aceasta s-a descompus in cele trei parti din care fusese facuta: focul s-a inaltat, pamantul i-a ramas in palma, iar apa a curs pe podea. Prin aceasta comparatie, a demonstrat practic simultaneitatea Treimii. Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt Trei si Unul, in acelasi timp.
Sfantul Ierarh Spiridon a murit in anul 348, la varsta de 78 de ani, fiind ingropat in cetatea Trimitunda. Pentru a le proteja, cipriotii au hotarat mutarea Moastelor Sale in Constantinopol, iar in 1453, cu putin inainte de cucerirea capitalei bizantine de catre turci, Moastele Sfantului Spiridon au fost duse in serbia, iar mai apoi in insula Corfu, Grecia, unde se afla si astazi.
Citeste si: Traditii de Sfantul Nicolae
Sfantul paraseste racla. Sfantul Spiridon pleaca, in anumite perioade, din racla-i, pentru a le intinde o mana de ajutor celor ce il invoca prin rugaciune. Preotii care slujesc la catedrala din Corfu ii schimba anual vesmintele si incaltamintea tocita (care sunt, de fapt, papuci din matase).
Innoirea vestmintelor sfantului are loc in ziua de 12 decembrie, cand are loc si praznicul oranduit in cinstea Lui. Cele vechi sunt sunt daruite parohiilor si manastirilor ortodoxe din intreaga lume.
Sfantul calator. Conform unor evlaviosi parinti ai locului, pentru perioade scurte de timp, cinstitele Moaste ale sfantului nu mai sunt prezente in racla din catedrala. La revenire, acestea sunt calde si prafuite. Cat despre incalatamintea cea noua, aceasta apare tocita, cu pamant si fire de iarba.
Sfantul Spiridon e protectoul cizmarilor. Indemanarea si bunavointa il caracterizau in timpul vietii lumesti. Astfel, invatase sa repare si incaltamintea. Se mai spune ca pentru a lua masura talpii piciorului, Sfantul Spiridon punea clientii sa calce intr-o cutie cu cenusa, pe care o pastra in permanenta langa el, iar urma din cenusa era sablonul dupa care confectiona incaltamintea. Pentru a vedea mai bine, el lucra mereu in fata ferestrei. Inca din timpul sau se pastreaza obiceiul lucratului in fata geamului si se spune ca ii protejeaza pe cizmari in mod deosebit.