Te-ai casatorit in strainatate? Afla cum sa inregistrezi casatoria in tara

Te-ai casatorit in strainatate? Afla cum sa inregistrezi casatoria in tara

Te-ai casatorit in strainatate? Probabil cunosti, deja, faptul ca trebuie sa inregistrezi casatoria si in tara de origine, Romania. Altfel, veti figura, in continuare, cu starea civila avuta anterior, casatoria oficiata in afara granitelor fiind, practic, inexistenta aici. In aceste conditii, toate drepturile ce va revin in calitate de sot/sotie nu vor fi recunoscute. Mai jos ai toate detaliile despre cum se transcrie actul de stare civila in tara noastra.

Cum sa inregistrezi in Romania o casatorie oficiata in strainatate:

Citeste actul emis in strainatate! Acesta trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu datele celor doi soti(data si locul nasterii, precum si numele parintilor). Dupa ce te-ai asigurat ca datele sunt cele corecte, certificatul ori extrasul de stare civila va fi apostilat in tara respectiva, unde s-a incheiat casatoria, la autoritatile competente. Costurile eliberarii acestui document sunt suportate exclusiv de soti.

Cere trascrierea documentului in Romania. Aceasta cerere este avizata de catre Directia de Evidenta a Persoanelor. Puteti solicita(oricare dintre soti sau chiar un imputernicit cu procura speciala de la notar) aceasta transcriere in termen de 6 luni, fara costuri. Procura pentru persoana desemnata se poate face si in strainatate, cu apostile sau supralegalizata. Faza finala, adica transcrierea propriu -zisa va fi efectuata cu aprobarea primarului localitatii de domiciliu.

Angajeaza un translator. Acest translator va traduce in integralitate certificatul/extrasul de casatorie emis in strainatate, dar si certificatul ori extrasul de nastere emis in strainatate al sotului ori al sotiei cetatean strain (doar daca este cazul). Celor doua traduceri li se vor adauga certificatele de nastere si de casatorie din strainatate.

Legalizarea actelor. Orice notar public va putea legaliza atat traducerile celor doua certificate, cat si copia certificatului ori a extrasului de casatorie. Tot la notar, se va declara de catre ambii soti (in aceeasi declaratie notariala) daca sunt cetateni romani, ori numai de catre sotul cetatean roman cu privire la numele pe care il poarta dupa casatorie (asta in cazul in care in certificatul de casatorie propriu-zis nu se face deja vreo precizare cu privire la acest aspect). Daca in certificatul de casatorie nu scrie, sotul roman trebuie sa dea o declaratie notariala in care sa specifice numele pe care il are in urma casatoriei.

Citeste si: Casatorie cu un cetatean strain. De ce acte ai nevoie

Continutul dosarului: certificatul/extrasul de casatorie, cu apostila, emis de autoritatile competente din strainatate, in original si copie legalizata la notar, traducerea legalizata a acestuia, facuta in Romania la traducatorul autorizat si ulterior legalizata la notar - in original, cartile de identitate ale sotilor (pasaport/act de identitate pentru sotul strain), certificatul de nastere al sotului (emis in Romania ori in strainatate, caz in care este nevoie sa fie tradus si legalizat) - in original si copie, dar si declaratia notariala privind numele sotilor dupa casatorie (daca situatia o impune).

Cazuri speciale. Precizari pentru casatoriile incheiate in Africa de Sud, India ori Turcia. In tara noastra, sunt interzise bigamia si poligamia, asa ca, pentru casatoria cu un sot din Africa de Sud, India sau Turcia, este necesar ca sotul strain sa prezinte o declaratie notariala cu apostila, din care sa rezulte ca nu mai are casatorii anterioare. Fara acest document nu se va elibera certificatul de casatorie in Romania.

Cazuri speciale. Casatoria homosexuala. In Romania, este interzisa transcrierea sau inscrierea certificatelor ori a extraselor de stare civila emise de autoritatile straine cu privire la casatoria dintre persoane de acelasi sex ori a parteneriatelor civile incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini.

Cererea de transcriere se adreseaza, daca ambii soti sunt romani, starii civile a primariei de la domiciliul comun al acestora, iar daca au domicilii diferite in tara, solicitarea poate fi adresata oricarei dintre cele doua primarii pe raza carora acestia au domiciliile.

Transcrierea certificatului de casatorie se solutioneaza in termen de 30 zile.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastele este sarbatorit in multe tari crestine din lume, dar obiceiurile si traditiile variaza destul de mult...
Agricultura 4.0 reprezinta procesul de utilizare a tehnologiilor avansate, precum inteligenta artificiala, big data, Internet of Things...
Clasamentul pe tari al stabilitatii politice reprezinta o evaluare comparativa a nivelului de stabilitate politica din diferite...