159 ani de la Unirea Principatelor Romane. Lucruri mai putin stiute despre Mica Unire

159 ani de la Unirea Principatelor Romane. Lucruri mai putin stiute despre Mica Unire

Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova si tara Romaneasca sub numele Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. Unirea este legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.

Astazi, romanii sarbatoresc 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre Mica Unire:

- Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Acest moment a precedat Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

- in tara Romaneasca majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au spus Da pentru unire.

- in Moldova, Nicolae Vogoride, loctiitor la conducerea Moldovei, care avea sprijinul Imperiului Otoman a falsificat listele electorale de reprezentare in divanul Ad-hoc intrucat i s-a promis domnia, daca Unirea nu se infaptuia. Planul lui Vogoride a esuat, in momentul in care au fost descoperite scrisori ale acestuia in care s-a destainuit fratelui sau din Constantinopol. Corespondenta a fost furata si publicata la Bruxelles. Imediat, Marile Puteri au rupt orice legatura cu Imperiul Otoman. Au urmat intalniri intre Marile Puteri si Napoleon, imparatul Frantei si Victoria, regina Marii Britanii.

Pagina 1/2

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Schimbarea orei nu e pe placul nimanui. Corpul uman reactioneaza greu la astfel de modificari si macar...
Ziua Indragostitilor este sarbatorita, in fiecare an, pe 14 februarie. Este momentul in care indragostiti din lumea...
Liceenii intra in febra Bacalaureatului! Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2018 incepe, luni, 12 februarie,...