Aldecin, aerosol

Aldecin este indicat in tratamentul astmului bronsic, in mod special in tratamentul pacientilor care devin dependenti in urma administrarii de corticosteroizi sistemici sau de ACTH,dar si in cazul pacientilor a caror afectiune nu mai poate fi controlata de catre alte medicamente.

Administrarea orala de Aldecin este indicata in special in urmatoarele situatii: La pacientii astmatici care necesita un tratament de intretinere de lunga durata. La pacientii astmatici dependenti de administrarea sistemica de corticosteroizi sau ACTH. La pacientii astmatici care urmeaza un tratament intermitent cu corticosteroizi sistemici. La pacientii astmatici ale caror simptome cedeaza din ce in ce mai greu la administrarea de bronhodilatatoare si care necesita deci cresterea progresiva a dozelor in vederea ameliorarii simptomatologiei. La pacientii astmatici carora le este contraindicat tratamentul bronhodilatator (cum ar fi de exemplu cei suferinzi de afectiuni cardiace). La pacientii astmatici ale caror simptome sunt insuficient controlate de tratamentul combinat cu bronhodilatatoare sI cromoglicat de sodiu. La copiii care sufera de astm bronsic sever. S-a obtinut astfel un control eficient al simptomelor fara aparitia intarzierii de crestere care este asociata administrarii sistemice de corticosteroizi. Administrarea nazala: Aldecin este indicat in tratamentul rinitei alergice sezoniere sau perene sau al rinitei vasomotorii precum si ca terapie adjuvanta in cadrul tratamentului medical al polipilor nazali.

Compozitie: Aldecin este un flacon presurizat dozat care contine o suspensie de microcristale de dipropionat de beclometazona intr-un gaz inert propulsator ce contine acid oleic ca agent dispersant. Fiecare pulverizare elibereaza o cantitate fixa de 50 mcg de dipropionat de beclometazona pentru fiecare inhalatie.

Dozare si mod de administrare: A nu se depasi doza recomandata, agitati bine flaconul inainte de fiecare utilizare Administrarea orala: Posologia orala este urmatoarea: Adulti: 2 inhalatii (100 mcg) de 3-4 ori pe zi; in cazurile severe doza poate fi dublata (600-800 mcg/zi), pentru ca ulterior, pe masura ameliorarii simptomatologiei sa fie ajustata in functie de raspunsul terapeutic. Copii intre 6 si 12 ani: 1-2 inhalatii (50-100 mcg) de 2,3 sau 4 ori pe zi, in functie de varsta si de raspunsul terapeutic. Administrarea nazala: Doza uzuala pentru adulti si copii de peste 6 ani este de un puf in fiecare nara de 2 pana la 4 ori pe zi. Spre deosebire de decongestionantele nazale, efectele terapeutice ale administrarii intranazale de Aldecin nu sunt imediate: ameliorarea simptomelor apare la cateva zile de la inceperea tratamentului. Doza zilnica totala nu va depasi 20 de inhalatii (1mg) la adulti, respectiv 10 inhalatii (0,5 mg) la copiii intre 6 si 12 ani.

Utilizarea regulata si manipularea corecta a flaconului presurizat au o importanta deosebita.

Reactii adverse: Administrare orala: Au fost mentionate cazuri de deces prin insuficienta corticosuprarenaliana la pacientii astmatici in cursul si dupa trecerea de la tratamentul corticosteroid sistemic la cel cu aerosoli cu dipropionat de beclometazona. De asemenea, au fost mentionate scaderi ale nivelului plasmatic matinal de cortizol la pacientii adulti care au primit doze de 1600 mcg de Aldecin pe zi, timp de o luna. In schimb au fost destul de rare cazurile la care s-au observat efecte sistemice de tip corticosteroid in cazul administrarii de Aldecin. Daca dozele recomandate sunt depasite sau daca pacientii prezinta o sensibilitate deosebita sau o predispozitie in urma unui tratament sistemic cu corticosteroizi pot aparea semne de hipercorticism. In astfel de situatii, trebuie intrerupt progresiv tratamentul cu Aldecin, in conformitate cu schemele cunoscute de intrerupere a tratamentului oral cu corticosteroizi. In cazul unui numar redus de pacienti au fost mentionate aparitia raguselii si a senzatiei de uscaciune la nivelul gurii. Reactiile de hipersensibilitate imediata si intarziata includ bronhospasmul, rash-ul cutanat, urticaria, edemul angioneurotic Quinke, cu Candida albicans si Aspergillus niger localizate la nivelul cavitatii bucale, a faringelui, laringelui, bronhiilor si esofagului. Administrarea nazala: Efectele secundare mentionate au fost senzatia de iritatie si de arsura de la nivelul mucoasei nazale, tusea, episoadele pasagere de stranuturi, epistaxisul tranzitor sau aparitia de scurta durata a unor secretii nazale cu striatii sanguinolente. Foarte rar au fost mentionate si infectiile locale ale foselor nazale si ale faringelui cu Candida albicans, ulceratii ale mucoasei nazale, perforatii ale septului nazal, cresterea presiunii intraoculare, precum si reactii de hipersensibilitate cum ar fi urticaria, rash-ul cutanat, edemul angioneurotic Quincke si bronhospasmul.

Contraindicatii: Aldecin este contraindicat in tratamentul primar al starilor de rau astmatic sau in cursul altor episoade acute de astm, cand se impun alte mijloace de tratament. Hipersensibilitatea la unul dintre componentele sale contraindica de asemenea utilizarea sa.

Precautii: Cu toate ca frecventa de aparitie a infectiilor clinice aparente localizate cu Candida albicans sau Aspergillus niger este rara, aceste infectii necesita totusi un tratament corespunzator antifungic sau intreruperea tratamentului oral cu Aldecin. Aldecin nu trebuie privit ca un bronhodilatator puternic si nu este indicat in vederea ameliorarii rapide a bronhospasmului. Pacientii trebuie instruiti sa contacteze medicul imediat daca pe parcursul tratamentului cu Aldecin crizele astmatice nu raspund la administrarea de bronhodilatatoare. Utilizarea de Aldecin, fie ea orala sau nazala, trebuie facuta cu multa precautie in cazul pacientilor care sufera de tuberculoza activa sau nemanifesta a tractului respirator, precum si de alte infectii sistemice netratate bacteriene, fungice sau virale sau in cazul existentei unei infectii oculare cu virusul herpes simplex. Avand in vedere faptul ca unul dintre efectele secundare ale corticosteroizilor este intarzierea in vindecarea ranilor, nu se vor administra corticosteroizi topici pana nu are loc vindecarea completa la pacientii care au avut un ulcer septal nazal recent, au suferit o interventie chirurgicala la nivelul nasului sau un traumatism nazal. Nu au fost inca stabilite siguranta si eficacitatea utilizarii medicamentului la copii mai mici de 6 ani.

Sarcina si alaptare: Dipropionatul de beclometazona va fi utilizat in sarcina, pe parcursul alaptarii sau la femei in perioada de fertilitate numai daca beneficiile potentiale justifica posibile riscuri materne, fetale sau care ar putea interesa copilul alaptat. Copiii nascuti din mame care au urmat un tratament corticosteroid in timpul sarcinii trebuie urmariti, tinandu-se cont de insuficienta adrenergica care poate aparea. Daca se ia hotararea utilizarii de Aldecin la femeile care alapteaza, trebuie luate obligatoriu masuri deosebite de precautie.

Conditii de pastrare: Flacoanele sunt sub presiune. Evitati expunerea lor directa la soare, caldura sau foc. Expunerea la temperaturi de peste 49 grade Celsius poate determina explozia recipientului. Flaconul nu va fi gaurit, spart sau ars, chiar daca pare gol. A nu fi lasat la indemana copiilor. A se pastra la temperaturi cuprinse intre 2 si 30 grade Celsius.

Forma de prezentare: Aldecin este un flacon presurizat care a fost special conceput cu doua piese adaptabile - una bucala si una nazala. Fiecare flacon (recipient) permite eliberarea a 200 doze aerosoli.

Producator: Schering-Plough

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Budesonid, aerosol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Astm...
Aerosolul cu Beclometazone dipropionate este destinat unei utilizari de lunga durata. Indicatii: Astm bronsic de diferite tipuri,...
Astmopent este un spray cu aerosol folosit in diverse afectiuni ale aparatului respirator. Indicatii: Crize de astm...