Trombex 75 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Trombex 75 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Trombex este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sange (trombilor) în vasele de sange (artere) rigidizate.

TROMBEX 75 mg, comprimate filmate

Bisulfat de clopidogrel

Cititi cu atentie si în întregime acest prospect înainte de a începe sa utilizati acest medicament.

- Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

- Daca aveti orice întrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

- Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

În acest prospect gasiti:

1. Ce este Trombex si pentru ce se utilizeaza

2. Înainte sa utilizati Trombex

3. Cum sa utilizati Trombex

4. Reactii adverse posibile

5. Cum se pastreaza Trombex

6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE TROMBEX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Clopidogrel, substanta activa din comprimatele de Trombex, face parte dintr-o clasa de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele sunt elemente circulante foarte mici, mai mici decat globulele rosii sau globulele albe, care se alipesc (se agrega) în timpul formarii unui cheag de sange. Prevenind aceasta agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sange (proces numit tromboza).

Trombex este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sange (trombilor) în vasele de sange (artere) rigidizate, un proces numit aterotromboza, care poate duce la evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau decesul).

Vi s-a prescris Trombex pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si a reduce riscul de aparitie a acestor evenimente severe, deoarece:

- dumneavoastra aveti o boala caracterizata prin rigidizarea arterelor (cunoscuta si sub numele de ateroscleroza), si

- dumneavoastra ati avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveti o boala cunoscuta sub numele de arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare sau

- dumneavoastra ati avut o durere toracica severa, cunoscuta sub numele de "angina pectorala instabila" sau "infarct miocardic" (infarct miocardic).

Pentru tratamentul acestei afectiuni, este posibil ca medicul sa va fi implantat un stent în artera blocata sau îngustata pentru a restabili fluxul sanguin eficient. Medicul dumneavoastra trebuie sa va prescrie si acid acetilsalicilic (o substanta prezenta în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea si a reduce febra, precum si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange).

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZATI TROMBEX Nu utilizati Trombex

Daca sunteti alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau oricare dintre celelalte componente ale Trombex;

Daca aveti o afectiune care produce la momentul actual sangerare, cum ar fi ulcer gastric sau sangerari la nivelul creierului;

Daca suferiti de o boala severa a ficatului;

În cazul în care credeti ca vreuna dintre acestea se aplica la dumneavoastra sau daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra, înainte sa luati Trombex .

Aveti grija deosebita cand utilizati Trombex

În cazul în care va aflati în una dintre urmatoarele situatii, trebuie sa îl informati pe medicul dumneavoastra înainte de a lua Trombex:

• daca aveti risc de sangerare, de exemplu:

- o afectiune care poate determina sangerare interna (cum este ulcer gastric)

- o tulburare de coagulare, care va predispune la sangerare interna (sangerari în interiorul oricarui tesut, organ sau articulatie).

- ati suferit recent un traumatism grav

- ati suferit recent o interventie chirurgicala (inclusiv stomatologica)

- veti fi supus unei interventii chirurgicale (inclusiv stomatologica) în urmatoarele 7 zile.

- daca ati avut un cheag de sange într-o artera din creier (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele sapte zile

- daca luati alte medicamente (vezi "Utilizarea altor medicamente")

- daca aveti o afectiune hepatica sau renala

În timp ce urmati tratament cu Trombex:

Trebuie sa informati medicul dumneavoastra daca urmeaza sa fiti supus unei interventii chirurgicale (inclusiv stomatologica).

De asemenea, trebuie sa informati imediat medicul dumneavoastra daca aveti o afectiune care include febra si vanatai sub piele, ce pot sa apara sub forma unor pete rosii punctiforme, asociate sau nu cu oboseala pronuntata inexplicabila, confuzie, îngalbenirea pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi "REACTII ADVERSE POSIBILE “).

Daca va taiati sau va raniti, oprirea sangerarii poate sa necesite mai mult timp decat de obicei. Acest fapt este legat de modul în care actioneaza medicamentul dumneavoastra, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sange. În cazul taieturilor sau ranilor superficiale, cum ar fi cele din timpul barbieritului, nu trebuie sa va îngrijorati. Cu toate acestea, daca sangerarea va îngrijoreaza, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra (vezi"REACTII ADVERSE POSIBILE “).

Trombex nu este destinat utilizarii la copii sau adolescenti.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot influenta efectele Trombex, sau invers.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu se recomanda utilizarea anticoagulantelor orale (medicamente folosite pentru a reduce coagularea sangelui) concomitent cu Trombex.

Trebuie sa spuneti cu precizie medicului dumneavoastra daca luati un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru tratarea afectiunilor dureroase si/sau inflamatorii ale muschilor sau articulatiilor sau daca utilizati heparina, alt medicament folosit pentru a reduce coagularea sangelui.

Daca ati avut o durere toracica severa (angina pectorala instabila sau criza de inima), Trombex va poate fi prescris în asociere cu acid acetilsalicilic, o substanta prezenta în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea si a reduce febra. Utilizarea ocazionala a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg într-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, sa ridice probleme, dar utilizarea în alte situatii de acid acetilsalicilic, pe perioade prelungite, trebuie discutata cu medicul dumneavoastra.

Utilizarea Trombex cu alimente si bauturi

Alimentele nu au nicio influenta. Trombex poate fi luat cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea

Este preferabil sa nu utilizati acest medicament în cursul sarcinii si al alaptarii. Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului înainte de a lua Trombex. Daca ramaneti gravida în timpul tratamentului cu Trombex, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, deoarece se recomanda sa nu luati clopidogrel în timpul sarcinii. Trebuie sa întrebati medicul dumneavoastra daca puteti alapta în timpul tratamentului cu Trombex. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Este putin probabil ca Trombex sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Trombex

Trombex contine lactoza anhidra si ulei de ricin hidrogenat.

Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, adresati-va medicului înainte de a lua acest medicament.

Uleiul de ricin hidrogenat poate determina tulburari gastrice sau diaree.

3. CUM SĂ UTILIZATI TROMBEX

Utilizati întotdeauna Trombex exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza obisnuita este de un comprimat de 75 mg Trombex pe zi, administrat pe cale orala, cu sau fara alimente, la aceeasi ora în fiecare zi. Trebuie sa va luati medicamentul regulat si în acelasi moment al zilei. În plus, daca ati avut o durere toracica severa (angina pectorala instabila sau infarct miocardic),

medicul dumneavoastra va poate prescrie 300 mg Trombex (4 comprimate de 75 mg) la începutul tratamentului.

Daca este planificata o operatie (inclusiv dentara), spuneti medicului ca luati Trombex.

Trombex trebuie întrerupt de obicei cu 7 zile înainte de operatie, daca medicul dumneavoastra nu are alte recomandari.

Trebuie sa luati Trombex atat timp cat va este prescris de medic.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Trombex

Adresati-va medicului sau celui mai apropiat serviciu de urgente, deoarece aveti un risc crescut de sangerare.

Daca uitati sa utilizati Trombex

Daca ati uitat sa luati o doza de Trombex, dar v-ati amintit în mai putin de 12 ore, luati imediat comprimatul dumneavoastra si apoi luati urmatorul comprimat la ora obisnuita.

Daca v-ati amintit dupa 12 ore, atunci luati numai doza urmatoare, la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.

Daca încetati sa utilizati Trombex

Nu întrerupeti tratamentul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.

Daca aveti orice întrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Trombex poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca apar:

•febra, semne de infectie sau oboseala pronuntata. Acestea pot fi determinate de scaderea numarului anumitor celule sanguine, care apare în cazuri rare.

•semne de tulburari hepatice, cum ar fi îngalbenirea pielii si/sau ochilor (icter), asociata sau nu cu sangerare, ce poate sa apara sub piele sub forma unor pete rosii punctiforme, si/sau confuzie. - •umflarea mucoasei bucale sau manifestari la nivelul pielii, cum sunt eruptii cutanate si mancarime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reactii alergice.

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100) pentru clopidogrel (substanta activa din produsul Trombex) sunt sangerari precum vanatai, hematoame (sangerari neobisnuite sau vanatai sub piele), sangerari din nas, sange în urina, sangerari ale stomacului sau intestinelor. De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate hemoragii oculare, la nivelul creierului, pulmonare sau articulare.

Daca suferiti sangerari prelungite cand utilizati Trombex

Daca va taiati sau va raniti, oprirea sangerarii poate sa necesite mai mult timp decat de obicei. Acest fapt este legat de modul în care actioneaza medicamentul dumneavoastra, deoarece el previne formarea cheagurilor de sange. În cazul taieturilor sau ranilor superficiale, de exemplu cele din timpul barbieritului, nu trebuie sa va îngrijorati. Cu toate acestea, daca sunteti îngrijorat în legatura cu sangerarea pe care o aveti, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.

Celelalte reactii adverse raportate la clopidogrel (substanta activa din Trombex) sunt:

Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100): diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri în capul pieptului.

Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 1000): dureri de cap, ulcer gastric, varsaturi, greata, constipatie, gaze în exces în stomac sau intestine, eruptii pe piele, mancarime, ameteli, senzatii anormale la atingere.

Reactii adverse rare (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000): vertij.

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000): icter: durere abdominala severa cu sau fara dureri de spate; febra, dificultati de respiratie, uneori asociate cu tuse: reactii alergice generalizate; umflarea mucoasei bucale; vezicule pe piele; alergii pe piele; inflamatia mucoasei bucale (stomatita); scaderea tensiunii arteriale; confuzie; halucinatii; dureri articulare; dureri musculare; modificari ale gustului.

În plus, medicul dumneavoastra poate identifica modificari ale analizelor dumneavoastra de sange sau urina.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ TROMBEX

A nu se lasa la îndemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Trombex dupa data de expirare înscrisa pe cutie si pe eticheta.

A se pastra medicamentul în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu utilizati Trombex daca observati semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Trombex

Substanta activa este bisulfat de clopidogrel. Fiecare comprimat filmat contine 75 mg clopidogrel (sub forma de bisulfat de clopidogrel).

Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina (E 460), hidroxipropilceluloza de joasa substitutie (LH-11), ulei de ricin hidrogenat, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru în nucleul comprimatului si hipromeloza 2910/5, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), talc în filmul comprimatului.

Cum arata Trombex si continutul ambalajului

Trombex sunt comprimate filmate alungite, biconvexe, roz.

Marimile de ambalaj: 28, 30 sau 90 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

Zentiva, k.s

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...