Altargo, unguent

Altargo este un unguent ce contine substanta activa retapamulin.

Pentru ce este utilizat Altargo?

Altargo este un antibiotic. El este utilizat in tratamentul de scurta durata al infectiilor cutanate superficiale. Poate fi folosit pentru a trata impetigo (o infectie a pielii care determina aparitia unor cruste), precum si mici laceratii (taieturi), escoriatii (zgarieturi) si plagi suturate (cusute) – infectate. Altargo nu trebuie utilizat pentru a trata infectii a caror cauza este sau se presupune a fi Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (SAMR), deoarece este posibil ca Altargo sa nu aiba efect impotriva acestui tip de infectie. Totusi, el poate fi folosit pentru tratarea infectiilor determinate de alte tipuri de Staphylococcus aureus. Cei care prescriu Altargo trebuie sa aiba in vedere recomandarile oficiale cu privire la utilizarea agentilor antibacterieni.

Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Altargo?

Altargo trebuie utilizat doar pentru aplicatii cutanate. Se aplica pe zona afectata in strat subtire, de doua ori pe zi, timp de cinci zile. Zona tratata poate fi acoperita cu un bandaj sau cu o compresa de tifon, sterile. Altargo poate fi administrat pacientilor incepand de la varsta de noua luni, dar la pacientii cu varsta sub 18 ani, zona care urmeaza a fi tratata nu trebuie sa depaseasca 2% din suprafata corporala. In cazul in care dupa doua pana la trei zile nu se constata niciun raspuns la tratament, medicii trebuie sa reevalueze pacientul si sa aiba in vedere tratamente alternative.

Cum actioneaza Altargo?

Substanta activa continuta de Altargo, retapamulin, este un antibiotic ce apartine clasei "pleuromutilin". Este derivatul unui compus produs de anumite tipuri de ciuperci. Functioneaza prin blocarea ribozomilor bacterieni (partile celulelor unde se produc proteinele), inhiband cresterea bacteriilor. Lista completa a bacteriilor impotriva carora Altargo este activ poate fi gasita in Rezumatul caracteristicilor produsului.

Cum a fost studiat Altargo?

Efectele unguentului Altargo au fost testate initial pe modele experimentale inainte de a fi studiate la oameni.

Altargo a fost studiat in cadrul a cinci studii principale care au inclus peste 3 000 de pacienti cu varste incepand de la 9 luni. Doua dintre studii s-au efectuat la pacienti cu impetigo. Primul a comparat efectele obtinute dupa cinci zile de tratament cu Altargo cu efectele tratamentului cu placebo (un preparat inactiv) la 213 pacienti, iar cel de-al doilea a comparat Altargo cu acidul fusidic (alt antibiotic sub forma de unguent) la un numar de 519 pacienti. Celelalte trei studii au comparat efectele obtinute dupa cinci zile de tratament cu Altargo cu efectele tratamentului cu cefalexina (un antibiotic oral): doua studii s-au efectuat pe un total de 1 918 pacienti cu plagi cutanate infectate, iar ultimul studiu s-a efectuat pe 545 de pacienti cu dermatita infectioasa (inflamatie a pielii). In toate cele cinci studii, principala unitate de masura a eficacitatii a fost procentul de pacienti ale caror infectii s-au vindecat dupa incheierea tratamentului.

Ce beneficii a prezentat Altargo in timpul studiilor?

La pacientii cu impetigo, Altargo s-a dovedit mai eficace decat placebo, 119 (85,6%) din cei 139 de pacienti care au folosit Altargo si 37 (52,1%) din cei 71 de pacienti care au folosit placebo raspunzand la tratament. Altargo s-a dovedit a fi cel putin la fel de eficace ca acidul fusidic, 314 (99,1%) din 317, respectiv, 141 (94,0%) din 150 de pacienti raspunzand la tratament. Pentru tratamentul plagilor cutanate infectate, Altargo si cefalexina au avut rate de raspuns similare: cand s-au comparat rezultatele celor doua studii privind plagile cutanate, aproximativ 90% din ambele grupuri de pacienti au raspuns la tratament. Totusi, aceste doua studii au demonstrat ca Altargo nu a fost suficient de eficace in tratamentul abceselor (cavitati cu puroi) sau al infectiilor a caror cauza fusese sau este posibil sa fi fost SAMR.

Datele prezentate au fost insuficiente pentru a sustine utilizarea Altargo in tratamentul dermatitelor infectate.

Care sunt riscurile asociate cu Altargo?

Cea mai frecventa reactie secundara a unguentului Altargo (prezenta la 1 pana la 10 pacienti din 100) este iritatia la locul de aplicare. Pentru lista completa a tuturor reactiilor adverse raportate in cazul tratamentului cu Altargo, a se vedea prospectul.

Altargo nu trebuie administrat pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la retapamulin sau la oricare din celelalte ingrediente.

De ce a fost aprobat Altargo?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Altargo sunt mai mari decat riscurile in tratamentul de scurta durata al urmatoarelor infectii cutanate superficiale:

• impetigo,

• mici laceratii, escoriatii sau plagi suturate infectate.

Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Altargo.

Alte informatii despre Altargo:

Comisia Europeana a acordat societatii Glaxo Group Ltd o autorizatie de introducere pe piata pentru Altargo valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene la data de 24 mai 2007.

Acest rezumat a fost actualizat ultima oara in 07-2007.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Unguent acnee rozacee si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Unguent cu oxid galben de mercur si afla pentru ce este indicat si cum...
Prospect tobradex suspensie oftalmica sterila si unguent oftalmic steril Indicatii : Tobradex suspensie oftalmica sterila si unguent...