Axura

Axura este utilizat pentru tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer moderata pana la severa.

Boala Alzheimer este un tip de dementa (disfunctie cerebrala) care afecteaza treptat memoria, intelectul si comportamentul.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Ce este Axura?

Axura este un medicament care contine substanta activa clorhidrat de memantina. Este disponibil sub forma de comprimate alungite (albe: 5 mg si 10 mg; portocalii:15 mg; rosii: 20 mg) si sub forma de picaturi orale (0,5 mg per picatura). Comprimatele de 10 mg sunt crestate special astfel incat sa poata fi rupte cu usurinta in doua.

Cum se utilizeaza Axura?

Tratamentul trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta in diagnosticarea si tratamentul bolii Alzheimer. Tratamentul trebuie initiat doar daca exista un ingrijitor care sa monitorizeze cu regularitate utilizarea de catre pacient a medicamentului Axura. Axura trebuie administrat o data pe zi, cu sau fara alimente, de fiecare data la aproximativ aceeasi ora din zi. Pentru a preveni efectele secundare, doza de Axura este crescuta treptat in cursul primelor trei saptamani de tratament: in prima saptamana, doza este de 5 mg, in a doua, de 10 mg, iar in cea de-a treia, de 15 mg. Incepand cu saptamana a patra, doza de intretinere recomandata este de 20 mg, o data pe zi.

La pacientii care prezinta afectiuni renale moderate sau severe poate fi necesara reducerea dozei. La pacientii cu afectiuni hepatice severe siguranta si eficacitatea Axura nu au fost stabilite. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Cum actioneaza Axura?

Clorhidratul de memantina, substanta activa continuta de Axura, este un medicament Impotriva dementei. Nu se cunoaste cauza bolii Alzheimer, dar se considera ca pierderea memoriei in aceasta boala este cauzata de tulburari in transmiterea semnalelor la nivel cerebral. Axura actioneaza prin blocarea unor tipuri speciale de receptori, numiti receptori NMDA, de care se leaga in mod obisnuit neurotransmitatorul numit glutamat. Neurotransmitatorii sunt substante chimice ale sistemului nervos care permit comunicarea intercelulara la nivelul celulelor nervoase. Pierderea memoriei observata in boala Alzheimer a fost legata de schimbarile modului in care glutamatul transmite semnalele la nivel cerebral. In plus, nivelurile crescute ale glutamatului cerebral pot produce suprastimularea celulelor nervoase cerebrale, ceea ce poate avea ca rezultat deteriorarea si distrugerea celulelor.

Prin blocarea receptorilor NMDA, clorhidratul de memantina blocheaza aceste efecte ale glutamatului, Imbunatatind transmiterea semnalelor cerebrale si reducand simptomele bolii Alzheimer.

Cum a fost studiat Axura?

Axura a fost evaluat in trei studii principale care au implicat in total 1 125 de pacienti cu boala Alzheimer, dintre care unii pacienti primisera anterior alte medicamente pentru aceasta boala. Primul studiu a implicat 252 de pacienti cu boala moderat-severa pana la severa, in timp ce celelalte doua au implicat in total 873 de pacienti cu boala usoara spre moderata. Efectele medicamentului Axura au fost comparate cu cele ale unui placebo (un preparat inactiv) timp de 24 pana la 28 saptamani.

Principala masura a eficacitatii a constituit-o modificarea simptomelor in trei domenii principale: functional (gradul de dizabilitate), cognitiv (capacitatea de gandire, invatare si memorare) si global (asocierea mai multor domenii, inclusiv functionarea generala, simptomele cognitive, comportamentul si capacitatea de desfasurare a activitatilor zilnice).

Axura a fost, de asemenea, evaluat in trei studii suplimentare care au implicat in total 1 186 de pacienti cu boala usoara pana la severa.

Ce beneficii a prezentat Axura in timpul studiilor?

Axura a fost mai eficace decat placebo in ceea ce priveste controlul simptomelor bolii Alzheimer. In studiul bolii moderat-severe pana la severe, dupa 28 de saptamani, pacientii care au primit Axura au prezentat mai putine simptome decat cei care au primit placebo, dupa cum a fost masurat atat de scorurile globale, cat si de scorurile functionale. In cele doua studii pentru boala usoara spre moderata, dupa 24 de saptamani, pacientii care au primit Axura au prezentat simptome mai putin severe, dupa cum a fost masurat de scorurile globale si cognitive. Cu toate acestea, atunci cand aceste rezultate au fost asociate celor din cele trei studii suplimentare, s-a constatat ca efectele medicamentului Axura au fost mai reduse la pacientii cu boala usoara.

Care sunt riscurile asociate cu Axura?

Cele mai intalnite efecte secundare in urma tratamentului cu Axura (intalnite la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt cefaleea, somnolenta (toropeala), hipertensiunea (tensiune arteriala crescuta), constipatia si ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Axura, a se consulta prospectul.

Axura nu trebuie utilizat la pacientii care pot fi hipersensibili (alergici) la clorhidratul de memantina sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia acestui medicament.

De ce a fost aprobat Axura?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Axura sunt mai mari decat riscurile sale in tratarea pacientilor cu boala Alzheimer moderata spre severa.

Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Axura.

Alte informatii despre Axura

Comisia Europeana a acordat Merz Pharmaceuticals GmBH o autorizatie de introducere pe piata pentru Axura, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 17 mai 2002. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 17 mai 2007.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Tacrin, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Dementa...
Citeste prospectul medicamentului Nemdatine si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Nemdatine este un...
Marixino este un medicament utilizat în tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer moderata pana la severa. Prezentul document...