Azitromicina 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala

Citeste prospectul medicamentului Azitromicina 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Azitromicina pulbere pentru suspensie orala este indicata pentru tratamentul urmatoarelor infectii, atunci cand sunt determinate de microorganisme sensibile la azitromicina

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare 5 ml suspensie reconstituita contin azitromicina monohidrat 204,8 mg, echivalent cu azitromicina 200 mg.

Fiecare ml suspensie reconstituita contine azitromicina monohidrat 40,96 mg, echivalent cu azitromicina 40 mg.

Excipienti:

Zahar 3,70483 g/5 ml Aspartam (E 951) 0,030 g/5 ml

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Pulbere pentru suspensie orala.

Pulbere cristalina, de culoare alba pana la aproape alba.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Azitromicina pulbere pentru suspensie orala este indicata pentru tratamentul urmatoarelor infectii, atunci cand sunt determinate de microorganisme sensibile la azitromicina (vezi pct. 4.4 si 5.1):

- infectii ale tractului respirator superior: sinuzite, faringite, amigdalite

- otita medie acuta

- infectii ale tractului respirator inferior: bronsita acuta si pneumonie comunitara dobandita, forma usoara pana la moderat severa

- infectii cutanate si ale tesuturilor moi

- uretrite si cervicite necomplicate, cu Chlamydia trachomatis

Trebuie luate in considerare ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.

Azitromicina nu este medicamentul de prima alegere pentru tratamentul empiric al infectiilor din zonele in care rezistenta tulpinilor este >10% (vezi pct. 5.1).

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti

In uretritele si cervicitele necomplicate cu Chlamydia trachomatis, doza este de 1000 mg in doza unica, pe cale orala.

Pentru toate celelalte indicatii doza este de 1500 mg, ce trebuie administrata timp de trei zile consecutiv, 500 mg pe zi. De asemenea, in mod alternativ, aceeasi doza totala (1500 mg), poate fi administrata pentru o perioada de 5 zile si anume 500 mg in prima zi si apoi 250 mg din ziua a 2-a pana in ziua a 5-a.

Pentru tratamentul acestor pacienti sunt disponibile si alte forme farmaceutice.

Varstnici

Pentru varstnici se poate administra aceeasi doza la adulti. Copii si adolescenti (cu varste sub 18 ani))

La copiii cu varsta >1 an doza totala este de 30 mg/kg, administrandu-se 10 mg/kg o data pe zi, timp de trei zile sau pe o perioada de cinci zile incepand cu o singura doza de 10 mg/kg in prima zi, urmata de doze de 5 mg/kg si pe zi pentru urmatoarele 4 zile, in conformitate cu tabelele prezentate mai jos. Exista date limitate privind utilizarea la copiii mai mici de 1 an.

Doza pentru tratamentul faringitelor determinate de Streptococcus pyogenes este o exceptie: in tratamentul faringitelor cauzate de Streptococcus pyogenes, azitromicina s-a dovedit a fi eficace atunci cand este administrata la copii in doza unica de 10 mg/kg sau 20 mg/kg, timp de 3 zile, cu o doza zilnica maxima de 500 mg. La aceste doua doze a fost observat un efect clinic comparativ, chiar daca eradicarea bacteriilor a fost mai marcata la o doza zilnica de 20 mg/kg.

Totusi, penicilina este prima alegere in tratamentul faringitelor cauzate de Streptococcus pyogenes si pentru prevenirea febrei reumatice ulterioare.

Pacientii cu insuficienta renala:

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderat (RFG 10-80 ml/min) (vezi pct. 4.4).

Pacientii cu insuficienta hepatica:

O ajustare a dozei nu este necesara la pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata (vezi pct. 4.4).

Mod de administrare

Inainte de utilizare, pulberea trebuie amestecata cu apa, pana se transforma intr-o suspensie omogena alba pana la aproape alba, vezi pct. 6.6. Dupa reconstituire, medicamentul poate fi administrat folosind o seringa PE/PP, pentru uz oral.

Dupa ingestia suspensiei, gustul amar poate fi evitat prin ingestia unui suc de fructe care este baut direct dupa inghitirea medicamentului. Azitromicina pulbere pentru suspensie orala trebuie sa fie administrata intr-o singura doza zilnica. Suspensia poate fi luata impreuna cu alimentele.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la azitromicina, la alte antibiotice macrolidice sau la oricare dintre excipienti.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utili/are

Similar eritromicinei si altor antibiotice macrolide, reactiile alergice grave sunt raportate rar si acestea includ edemul angioneurotic^ anafilaxia (foarte rar letale). Unele dintre aceste reactii au dus la recidive, pentru care a fost necesara o perioada mai lunga de observatie si tratament.

Ca in cazul tuturor antibioticelor, se recomanda atentie la aparitia semnelor de suprainfectie determinate de microorganisme rezistente, inclusiv fungi.

Colita pseudomembranoasa a fost raportata la utilizarea antibioticelor macrolidice. Acest diagnostic trebuie, de asemenea, sa fie luat in considerare la pacientii la care apare diaree dupa initierea tratamentului cu azitromicina.

Nu exista experienta cu privire la siguranta si eficacitatea utilizarii pe termen lung a azitromicinei, pentru indicatiile mentionate mai sus. In cazul infectiilor recurente, similar cu alte antibiotice, trebuie luat in considerare tratamentul cu un alt medicament antibacterian.

Avand in vedere posibilitatea teoretica de ergotism, azitromicina si derivatii de ergotamina nu trebuie administrate in acelasi timp (vezi pct. 4.5).

In cazul tratamentului cu alte macrolide au fost observate prelungirea repolarizarii cardiace si prelungirea intervalului QT, implicand riscul de producere de aritmii cardiace si torsada varfurilor. Un efect similar cu azitromicina nu poate fi complet exclus in cazul pacientilor cu risc crescut de prelungire a repolarizarii cardiace. Prin urmare azitromicina nu ar trebui sa fie utilizata:

- la pacientii cu prelungirea intervalului QT congenital sau dobandit, diagnosticate.

- cu alte substante active care prelungesc intervalul QT, cum sunt antiaritmicele din clasele IA si III, cisaprida si terfenadina.

- la pacientii cu tulburari electrolitice, in special in caz de hipokaliemie si hipomagnezemie

- la pacientii cu bradicardie clinica importanta, aritmie cardiaca sau insuficienta cardiaca severa.

Urmatoarele precautii trebuie sa fie luate in considerare inainte de prescrierea a/itromicinei:

Azitromicina pulbere pentru suspensie orala nu este potrivita pentru tratamentul infectiilor severe, cand este nevoie de atingerea rapida a unei concentratii plasmatice mari de antibiotic.

In zonele cu o incidenta mare a rezistentei la eritromicina A, este deosebit de importanta luarea in considerare a evolutiei tipului de sensibilitate la azitromicina si la alte antibiotice.

Similar altor macrolideau fost raportate rate mari de rezistenta a Streptococcus pneumoniae

( >30%) la azitromicina in unele tari europene (vezi pct. 5.1). Acest lucru trebuie luat in considerare

atunci cand se trateaza infectiile determinate de Streptococcus pneumoniae.

Faringita/amigdalita

Azitromicina nu este un medicament de prima alegere pentru tratamentul amigdalitelor si faringitelor determinate de Streptococcus pyogenes. Pentru aceasta si pentru profilaxia reumatismului articular acut, penicilina este tratamentul de electie.

Sinuzita

De cele mai multe ori, azitromicina nu este medicamentul de electie pentru tratamentul sinuzitei.

Otita acuta medie

De cele mai multe ori azitromicina nu este prima alegere pentru tratamentul otitei acute medii. Plagi arse infectate

Azitromicina nu este indicata pentru tratamentul plagilor arse infectate. Boli cu transmitere sexuala

In cazul bolilor cu transmitere sexuala trebuie exclusa o infectie concomitenta cu T. palidum.

Azitromicina trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu tulburari neurologice sau psihice.

Utilizarea in insuficienta renala: Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (RFG 10-80 ml/min). Se recomanda precautie la pacientii cu insuficienta renala severa (RFG1/10); frecvente (>1/100 si 1/1000 si 1/10000 si 2 ug/ml.

Sensibilitate:

Prevalenta rezistentei dobandite poate varia din punct de vedere geografic si in timp pentru speciile selectate si informatiile locale cu privire la rezistenta sunt importante, mai ales atunci cand se trateaza infectiile severe. Daca este necesar trebuie urmate opiniile expertilor atunci cand prevalenta locala a rezistentei este de asa natura incat utilitatea medicamentului este discutabila, in cel putin unele tipuri de infectii.

Agentii patogeni pentru care rezistenta poate fi o problema: prevalenta rezistentei este egala sau mai mare de 10%, in cel putin o tara din Uniunea Europeana.

Tabelul referitor la sensibilitate

Specii frecvent sensibile

Microorganisme aerobe gram-negativ

Haemophilus influenzae* Moraxella catarrhalis* Neisseria gonorrhoeae Alte microorganisme Chlamydophila pneumoniae Chlamydia trachomatis

Legionella pneumophila

Mycoplasma pneumoniae*

Specii pentru care rezistenta dobandita poate fi o problema

Microorganisme aerobe gram-pozitiv

Staphylococcus aureus* Streptococcus agalactiae Streptococcus pneumoniae * Streptococcus pyogenes* Alte microorganisme

Ureaplasma urealyticum

Organisme rezistente

Staphylococcus aureus - tulpinile rezistente la meticilina si la eritromicina Streptococcus pneumoniae -tulpinile rezistente la penicilina

Escherichia coli Pseudomonas aeruginosa

Klebsiella spp.

* Eficacitatea clinica este demonstrata de organismele sensibile izolate pentru indicatiile clinice aprobate.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

Biodisponibilitatea azitromicinei dupa administrarea orala este de aproximativ 37%. Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse dupa 2-3 ore de la administrare.

Distributie

Dupa administrarea orala, azitromicina este distribuita in intregul organism. Studiile farmacocinetice au demonstrat in mod clar valori mai mari de azitromicina in tesuturi decat in plasma (de pana la 50 ori concentratia plasmatica maxima). Aceasta indica faptul ca medicamentul se distribuie in tesuturi in cantitati considerabile.

Concentratiile in tesuturile infectate, cum sunt plamanii, amigdalele si tesutul prostatic sunt mai mari decat CMR90 a microorganismelor patogene care apar cel mai frecvent dupa o doza unica de 500 mg. Legarea de proteinele serice a azitromicinei este variabila, in functie de concentratia serica, de la 52% la 0,05 mg/l pana la 12% la 0,5 mg/l. Volumul de distributie la starea de echilibru este de 31,1

l/kg.

Eliminare

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare urmeaza indeaproape timpul de injumatatire la nivel tisular, de la 2 la 4 zile.

Aproximativ 12% dintr-o doza de azitromicina administrata intravenos se excreta nemodificata in urina, pe parcursul unei perioade de 3 zile. Concentratii mari de azitromicina nemodificata au fost decelate in bila la om. Au fost evidentiati, de asemenea, zece metaboliti (formati prin N- si O-demetilare, prin hidroxilarea desosaminei si inelelor de aglicon si prin divizarea cladinozei conjugate). O comparatie a cromatografiei lichide si a metodelor de evaluare microbiologica arata ca metabolitii sunt inactivi din punct de vedere microbiologic.

In modele animale au fost decelate in fagocite concentratii mari de azitromicina. De asemenea, s-a observat ca in timpul fagocitozei active sunt eliberate concentratii mai mari de azitromicina decat in timpul fagocitozei inactive. In modelele animale s-a observat ca acest proces contribuie la acumularea de azitromicina in tesuturile infectate.

Farmacocinetica la grupe speciale de pacienti

Insuficienta renala

Dupa administrarea orala a unei doze unice de azitromicina de 1 g, Cmax si ASC0-120 au crescut cu 5,1% si, respectiv cu 4,2% la subiectii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (rata de filtrare glomerulara de 10-80 ml/min) comparativ cu cei cu functia renala normala (RFG >80 ml/min). La

subiectii cu insuficienta renala severa, Cmax si ASC0-120 au crescut cu 61% si, respectiv cu 35%, comparativ cu subiectii cu functie renala normala.

Insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata, nu exista nicio dovada a unei modificari semnificative in farmacocinetica azitromicinei, comparativ cu subiectii cu functie hepatica normala. La acesti pacienti, regasirea in urina a azitromicinei pare sa creasca, probabil pentru a compensa scaderea clearance-ului hepatic.

Varstnici

Farmacocinetica azitromicinei la persoanele varstnice de sex masculin a fost similara cu cea de la adultii tineri; cu toate acestea, desi au fost observate concentratii maxime mai mari (crescute cu 30¬50%) la persoanele de sex feminin in varsta, nu a avut loc o acumulare semnificativa.

Nou-nascuti, copii mici, copii si adolescenti

Farmacocinetica a fost studiata la copiii cu varsta intre 4 luni-15 ani, administrandu-se capsule, granule sau suspensie. La 10 mg/kg in ziua 1, urmata de 5 mg/kg in ziua 2-5, Cmax atinsa este usor mai mica decat la adultii cu 224 ug/l la copiii in varsta de 6 luni-5 ani dupa 3 zile de administrare si de 383 ug/l la cei in varsta de 6-15 ani. Timpul de injumatatire plasmatica de 36 h la copiii mai mari s-a incadrat in intervalul asteptat de la adulti.

5.3 Date preclinice de siguranta

In testele la animale in care s-au utilizat doze mai mari de 40 de ori decat dozele clinice terapeutice, azitromicina a determinat fosfolipidoza reversibila, dar, de regula, nicio consecinta toxicologica reala nu a fost observata, ca fiind asociata cu aceasta. Relevanta acestei observatii este necunoscuta la persoanele carora li se administreaza azitromicina in conformitate cu recomandarile.

Investigatiile electrofiziologice au aratat ca azitromicina prelungeste intervalului QT.

Potential mutagen:

Nu exista nicio dovada cu privire la potentialul pentru mutatii genetice si cromozomiale in modelele de teste in vivo si in vitro.

Toxicitate asupra functiei de reproducere:

In studiile de embrio-toxicitate la soareci si sobolani nu s-au observat efecte teratogene. La sobolan, dozele de azitromicina de 100 si 200 mg/kg si zi au dus la o usoara intarziere in osificarea fetala si in cresterea in greutate a mamei. In studiile peri-/postnatale la sobolan, au fost observate intarzierea in dezvoltarea fizica si intarzierea aparitiei reflexelor, in urma tratamentului cu doze >50 mg azitromicina /kg si zi .

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Zahar

Guma xantan

Hidroxipropilceluloza

Fosfat trisodic anhidru

Dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551)

Aspartam (E 951)

Aroma caramel

Dioxid de titan (E 171)

6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

Flacon nedeschis cu pulbere uscata: 24 de luni. Suspensie reconstituita: 5 zile.

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

Flacon nedeschis: A nu se pastra la temperaturi peste 30°C. Suspensie reconstituita: A nu se pastra la temperaturi peste 25°C.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Flacoane din PEID cu sistem de inchidere PP/ PE securizat pentru copii. Seringa dozatoare din PE/PP- (10 ml), gradata in diviziuni de 0,25 ml.

Continutul flaconului dupa reconstituire: 15 ml (600 mg), 20 ml (800 mg), 22,5 ml (900 mg), 30 ml (1200 mg) sau 37,5 ml (1500 mg).

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Pregatirea suspensiei:

Agitati pulberea uscata. Adaugati la pulbere cantitatea de apa descrisa mai jos.

Pentru flaconul de 15 ml (600 mg) adaugati 7,5 ml apa. Pentru flaconul de 20 ml (800 mg) adaugati 10.0 ml apa. Pentru flaconul de 22,5 ml (900 mg) adaugati 11.0 ml apa. Pentru flaconul de 30 ml (1200 mg) adaugati 15,0 ml apa. Pentru flaconul de 37,5 ml (1500 mg) adaugati 18,5 ml apa.

Agitati bine pana se obtine o suspensie omogena, de culoare alba pana la aproape alba.

Pentru administrare, adaptorul seringii trebuie sa fie plasat in gatul flaconului si opritorul trebuie sa

fie deschis.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.C. Sandoz SRL

Str. Livezeni, nr. 7A, 540472, Targu Mures, Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Urospen n, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Uricol, granule efervescente si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Tinizol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII TERAPEUTICE Tratamentul...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare