CANTGRIP suspensie injectabila, Vaccin pandemic monovalent

Citeste prospectul medicamentului  CANTGRIP suspensie injectabila, Vaccin pandemic monovalent si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Profilaxia gripei in cazul unei pandemii declarate oficial (vaccin gripa porcina AH1N1, gripa noua)

1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI

CANTGRIP suspensie injectabila

(Vaccin pandemic monovalent, purificat, fragmentat si inactivat)

2. COMPOZITIA CALITATIVA si CANTITATIVA

O doza (0,5 ml) suspensie injectabila confine:

Antigen de virus gripal*, inactivat, echivalent urmatoarei tulpini:

Tulpina similara cu A/California/7/2009 (H1N1) (X-179A) 15 HA**

Per doza de 0,5 ml

*cultivat pe oua de gaina, provenite din colectivitafi de gaini sanatoase **hemaglutinina

Acest vaccin corespunde cu recomandarilor OMS si deciziei UE pentru pandemia de gripa. Pentru lista tuturor excipienfilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Suspensie injectabila in fiola monodoza. Vaccinul este un lichid usor opalescent.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Profilaxia gripei in cazul unei pandemii declarate oficial (vezi pct. 4.2 si 5.1). Vaccinul gripal pandemic trebuie utilizat conform recomandarilor oficiale.

4.2 Doze si mod de administrare

Acest vaccin gripal pandemic H1N1 a fost autorizat pe baza datelor obfinute cu vaccinul gripal sezonier, carora li s-au adaugat datele preclinice si clinice obfinute cu vaccinul confinand antigenul H1N1. Punctul 4 din acest Rezumat al caracteristicilor produsului urmeaza a fi actualizat in conformitate cu datele suplimentare obfinute.

Pana in prezent, exista experienfa clinica limitata cu privire la utilizarea Cantgrip la adulfi sanatosi, incluzand varstnicii si nu exista date disponibile cu privire la utilizarea la copii, adolescenfi si gravide (vezi pct. 5.1).

Pe baza opiniei experfilor, datele privind imunogenitatea si siguranfa obfinute la adulfi pot fi extrapolate la adolescenfi cu varsta de 16 si 17 ani.

Decizia de a utiliza Cantgrip la fiecare grupa de varsta prezentata mai jos, va lua in considerare datele clinice disponibile cu acest vaccin si caracteristicile patologiei in cadrul pandemiei curente de gripa.

Dozele recomandate se bazeaza pe datele disponibile in prezent referitoare la imunogenitate, obtinute la trei saptamani dupa administrarea unei doze unice de Cantgrip, la un numar limitat de adulti sanatosi, incluzand varstnici.

Doze

Adulti cu vdrsta cuprinsa intre 18 si 60 ani

Se recomanda administrarea unei doze unice de 0,5 ml.

Datele preliminare de imunogenitate obtinute dupa trei saptamani de la administrarea unei doze unice Cantgrip la un numar limitat de adulti sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani, sugereaza ca o singura doza este suficienta la aceasta grupa de varsta (vezi pct. 5.1.).

Adolescenti cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani

Pe baza datelor de la adulti, se recomanda administrarea unei doze unice de 0,5 ml.

Varstnici (varsta peste 60 de ani)

Se recomanda administrarea unei doze unice de 0,5 ml.

Datele preliminare de imunogenitate obtinute dupa trei saptamani de la administrarea Cantgrip la un numar limitat de subiecti cu varsta peste 60 de ani, sugereaza ca o singura doza este suficienta la aceasta grupa de varsta (vezi pct. 5.1.).

Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani

In prezent nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta.

Vezi pct. 4.8 si 5.1.

Copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 9 ani

In prezent nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta. Vezi pct. 4.8 si 5.1.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani

In prezent nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta.

Copii cu varsta sub 6 luni

In prezent nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta. Pentru informatii suplimentare, vezi pct. 4.8 si 5.1.

Mod de administrare

Administrarea trebuie efectuata prin injectare intramusculara, de preferat in mu§chiul deltoid sau la nivelul partii antero-laterale a coapsei (in functie de masa musculara). Se recomanda administrarea Cantgrip in doza unica.

4.3 Contraindicatii

Antecedente de reactii anafilactice (cu potential letal) la oricare dintre componentele sau urmele reziduale ale acestui vaccin (proteine de ou si pui, ovalbumina, neomicina si zahar).

Daca vaccinarea este considerata ca fiind necesara, trebuie sa fie disponibile imediat facilitatile necesare resuscitarii.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Sunt necesare precautii in cazul administrarii acestui vaccin la persoanele cu hipersensibilitate cunoscuta (alta decat reactiile anafilactice) la substanta activa, la oricare dintre excipienti, la tiomersal sau la urmele reziduale continute de vaccin (proteine de ou si pui, ovalbumina, formaldehida, neomicina si zahar).

Ca in cazul tuturor vaccinurilor injectabile, intotdeauna trebuie sa fie disponibil un tratament medical adecvat pentru cazurile rare de reactii anafilactice survenite dupa administrarea vaccinului.

Daca situatia pandemiei permite, vaccinarea trebuie amanata la pacientii cu boli febrile severe sau cu infectii acute.

Cantgrip nu trebuie administrat in niciun caz intravascular.

Nu exista date disponibile cu privire la administrarea Cantgrip pe cale subcutanata. Din acest motiv, personalul medical trebuie sa evalueze beneficiile si potentialele riscuri ale administrarii vaccinului la persoanele cu trombocitopenie sau cu orice tulburari de coagulare, care ar putea contraindica administrarea intramusculara, cu exceptia cazului in care beneficiul potential depaseste riscul de sangerare.

Nu exista date disponibile in ceea ce priveste administrarea vaccinului Cantgrip inainte sau dupa alte tipuri de vaccinuri gripale pandemice sau vaccinuri gripale sezoniere.

Raspunsul imun in cazul pacientilor cu imunosupresie endogena sau iatrogena poate fi insuficient. Este posibil ca nu toate persoanele vaccinate sa dezvolte un raspuns imun protector (vezi pct. 5.1).

Nu exista date cu privire la siguranta, imunogenitate sau eficacitate care sa sustina schimbul reciproc al Cantgrip cu alte vaccinuri pandemice H1N1.

Acest vaccin contine tiomersal (un compus organomercuric) cu rol de conservant si, ca urmare, exista posibilitatea sa apara reactii de hipersensibilitate.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu exista informatii in ceea ce priveste administrarea concomitenta a Cantgrip cu alte vaccinuri. Totusi, daca acest lucru este luat in considerare, administrarea trebuie efectuata la nivelul unui alt membru. De mentionat faptul ca, in acest caz, reactiile adverse pot fi mai intense. Raspunsul imun poate fi diminuat la pacientii care urmeaza un tratament imunosupresor.

Dupa administrarea de vaccinuri gripale au fost observate rezultate fals pozitive ale testelor serologice care utilizeaza tehnica ELISA pentru detectarea anticorpilor impotriva virusului imunodeficientei umane 1 (HIV-1), virusului hepatitic C si, in special, HTLV-1.

Metoda Western Blot a infirmat rezultatele fals pozitive ale testelor serologice ELISA. Reactiile fals pozitive tranzitorii pot fi determinate de producerea de anticorpi de tip IgM, ca raspuns la administrarea vaccinului.

4.6 Sarcina si alaptarea

Pana in prezent, nu exista date disponibile cu privire la utilizarea Cantgrip in timpul sarcinii. Datele obtinute de la gravidele vaccinate cu diferite vaccinuri gripale sezoniere inactivate, nu sugereaza malformatii sau toxicitate fetala sau neonatala.

La animale nu s-au efectuat studii cu Cantgrip cu privire la toxicitatea asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3, pentru descrierea datelor preclinice).

Utilizarea Cantgrip poate fi luata in considerare in timpul sarcinii, numai daca este absolut necesar, avand in vedere recomandarile OMS.

Cantgrip poate fi administrat la femeile care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Unele dintre reactiile adverse mentionate la pct. 4.8 pot influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Pacienfii trebuie atenfionafi sa fie prudenfi atunci cand conduc vehicule sau folosesc utilaje, cu privire la posibilitatea de aparifie a reacfiilor adverse care pot influenfa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Reacfii adverse observate in studiile clinice

Mai jos sunt enumerate evenimentele adverse identificate in studiile clinice efectuate cu vaccinul Cantgrip

Adulfi si varstnici

Intr-un studiu clinic aflat in desfasurare, 70 de adulfi si 61 de varstnici au fost expusi unei doze de 15

(ig vaccin pandemic Cantgrip. Profilul de siguranfa al Cantgrip a fost similar cu cel al vaccinului gripal

sezonier. Cele mai multe evenimentele adverse au fost usoare si de scurta durata.

Incidenfa simptomelor observate la subiecfii cu varsta peste 60 de ani a fost, in general, mai redusa

comparativ cu populafia cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.

Evaluarea siguranfei a fost realizata in primele 3 zile dupa vaccinare.

Evenimentele adverse sunt prezentate pe aparate, sisteme si organe si in funcfie de frecvenfa, utilizand urmatoarea convenfie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si 1/1000 si 1/10000 si

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Vepacel, vaccin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Vepacel este...
Citeste prospectul medicamentului Varilrix si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Subiecti...
Citeste prospectul medicamentului Tritanrix HepB, suspensie si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Vaccin...