CIPROBAY 250 , comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului  CIPROBAY 250 , comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Infectii necomplicate si complicate cauzate de germeni patogeni sensibili la ciprofloxacina: infectii ale cailor respiratorii: pneumonii (nu este de prima electie pentru cele provocate de pneumococ) cauzate de Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Pseudomonas, Haemophilus, Branhamella, Legionella, Staphilococcus; bronsite acute si cronice, bronsiectazie, pusee acute de fibroza chistica (P. Aeruginosa); infectii ORL: otite acute, sinuzite, mastoidite (cauzate de gramnegativi incluzand Pseudomonas sau de Staphylococcus); infectii oftalmologice; infectii ale organelor pelviene: infectii ginecologice (salpingite, endometrite), sindrom inflamator pelvian; infectii renale sau ale cailor urinare; infectii genitale, incluzand anexita, gonoree si prostatita; infectii abdominale si ale cailor hepatobiliare: peritonite, abcese intraabdominale, colecistite, colangite; infectii ale pielii si tesuturilor moi: rani si ulcere infectate, abcese, celulite, infectii ale conductului auditiv extern, arsuri infectate; infectii sistemice severe: in asociere cu alte antibiotice, in septicemie, infectii la pacientii neutropenici; tratamentul purtatorilor cronici de Salmonella typhi si alte tulpini de Salmonella; infectii sau risc de infectii (profilaxie) la pacientii cu imunitate scazuta ( de ex.: pacienti tratati cu imunosupresoare sau cu neutropenie).

Compozitie: 1 comprimat filmat contine 291 mg ciprofloxacina HCl monohidrat echivalent cu 250 mg ciprofloxacina. Alti constituenti: celuloza monocristalina, amidon, poli (1-vinil-2 pirolidone), dioxid de siliciu dispersat, stearat de magneziu, metilhidroxipropilceluloza, macrogol 400, dioxid de titan (E 171).

Proprietati: Ciprobay este un antibiotic sintetic cu spectru larg apartinand chinolonelor (inhibitori ai girazei).

Farmacologie clinica: Bioechivalenta absoluta Ciprobay 250 este de 70-80%. Concentratia sanguina maxima este atinsa la 60-90 minute dupa ingerare. Timpul de injumatatire al ciprofloxacinei se situeaza intre 3-5 h. Ciprofloxacina este prezenta in concentratii mari la locul infectiilor, in fluidele si tesuturile organismului.

Reactii adverse: Gastrointestinale: greata, varsaturi, dispepsie, dureri abdominale, flatulenta, anorexie. In cazul unei diarei severe si persistente in timpul sau dupa tratament trebuie consultat medicul pentru ca acest simptom poate ascunde o afectiune intestinala serioasa (colita pseudomembranoasa) necesitand tratament imediat. In acest caz, ciprofloxacina nu mai trebuie administrata si se va initia terapia potrivita (vancomicina, oral 4 x 250mg/zi). Sunt contraindicate medicamentele care inhiba peristaltismul. SNC: ameteala, cefalee, senzatie de oboseala, agitatie, tremor foarte rar: insomnie, paralgezie periferica, transpiratii, convulsii, cresterea presiunii intracraniene, stari de anxietate, cosmaruri, confuzie, depresie, halucinatii, reactii psihotice. In anumite cazuri, aceste efecte apar dupa prima administrare, iar tratamentul trebuie intrerupt si consultat imediat medicul. Organele senzoriale: foarte rar, tulburari ale gustului si mirosului, tulburari vizuale (tulburari de perceptie, diplopie), tinitus, reducerea auzului.

Reactii alergice: in cazuri rare apar dupa prima administrare, se intrerupe tratamentul si se consulta medicul. Reactii tegumentare (petesii), formatiuni papulare cu microhemoragii, vasculita, eritem nodos, eritem exudativ multiform (minor), sindrom Stevens-Johnson si sindrom Lyell, nefrita interstitiala, hepatita, necroza hepatica. Reactii anafilactice/anafilactoide (edem facial, vascular, laringian, dispnee) urmand primei administrari. Se intrerupe administrarea, fiind necesar tratamentul antisoc. Efecte asupra sistemului cardio-vascular: tahicardie. Foarte rar: eritem facial, migrena, lesin. Alte reactii: artralgii, mialgii, tendovaginita, fotosensibilitate, insuficienta renala. In cazuri rare, achilotendinita (la varstnici dupa tratament cu glucocorticoizi).

Tratamentul de lunga durata si administrarea repetata a ciprofloxacinei poate conduce la suprainfectii cu bacterii sau fungi rezistenti. Efecte asupra sangelui si constituentilor sanguini: eozinofilie, leucocitopenie, granulocitopenie, anemie, trombocitopenie. Foarte rar: leucocitoza, trombocitoza, anemie hemolitica, valori alterate ale protrombinei. Influenta asupra testelor de laborator: cresteri tranzitorii ale transaminazelor, fosfatazei alcaline, ingalbenirea tegumentelor (reactie colestatica) in special la pacientii cu disfunctii hepatice; cresteri temporare ale ureei, creatininei si bilirubinei serice. Diaree infectioasa: cand este provocata de tulpini enterotoxice E. coli, Campylobacter jejuni si este necesar tratament antimicrobian de urgenta. Decontaminare intestinala selectiva la pacientii cu imunosupresie.

Potrivit investigatiilor in vitro, urmatorii patogeni pot fi considerati ca fiind sensibili: E. coli, Shigella, Salmonela, Citrobacter, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Hafnia, Edwarsiella, Proteus (indol pozitiv si indol negativ), Providencia, Morganella, Yersinia, Vibrio, Aeromonas, Plesiomonas, Haemophilus, Campylobacter, Pseudomonas, Legionella, Neisseria, Moraxella, Acinetobacter, Brucella, Staphilococccus, Listeria, Corynebacterium, Chlamydia. Urmatorii germeni patogeni au diverse grade de sensibilitate: Gardnerella, Flavobacterium, Alcaligenes, Streptococcus agalactiae, pneumoniae, viridans streptococci, Mycoplasma hominis, Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium fortuitum. Urmatorii patogeni sunt rezistenti: Enterococcus faecium, Ureaplasma urealyticum, Nocardia aesteroides. Cu cateva exceptii, germenii anaerobi sunt sensibili (Peptococcus, Peptostreptococcus) sau rezistenti (Bacteroides). Nu este eficient impotriva Treponemei pallidum.

Contraindicatii: Nu trebuie folosit in cazul hipersensibilitatii la ciprofloxacina sau alte chimioterapeutice. Nu trebuie prescris copiilor, adolescentilor, gravidelor sau mamelor care alapteaza. Nu au fost decelate efecte teratogene. Ciprobay se administreaza cu prudenta la pacientii in varsta si la cei cu tulburari ale SNC (epilepsie, scaderea pragului convulsiv, convulsii in antecendente, circulatie cerebrala deficitara, apoplexie, tulburari psihiatrice), numai atunci cand beneficiile aduse de tratament depasesc riscurile. De asemenea, la pacientii cu insuficienta hepatica severa, pacientii cu orice forma de insuficienta renala sau deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza. In cazuri individuale: hiperglicemie, cristalurie sau hematurie. Reactii locale: flebita. Reactii locale au fost semnalate la administrarea i.v. Aceste reactii apar mai frecvent daca timpul de perfuzare este de 30 minute sau mai putin. Pot aparea ca reactii tegumentare locale care dispar rapid dupa perfuzare. Administrarea i.v. in continuare nu este contraindicata decat daca reactiile reapar sau se constata o agravare. Precautii pentru soferi: chiar daca ciprofloxacina este administrata exact cum a fost prescrisa poate afecta viteza de reactie incat capacitatea de a sofa sau de a utiliza masini este afectata, in special in combinatie cu alcoolul.

Interactiuni: Administrarea simultana a ciprofloxacinei (oral) si a fierului, sucralfatului, sau a antacidelor, a medicamentelor cu un grad mai mare de tamponare (antiretrovirale) continand magneziu, aluminiu, calciu, reduc absorbtia ciprofloxacinei. In consecinta, ciprofloxacina trebuie sa fie administrata cu cel putin 1-2 ore inainte, sau la cel putin 4 ore dupa aceste preparate. Aceasta restrictie nu se aplica antacidelor apartinand clasei de blocanti ai receptorilor H2. O crestere tranzitorie a concentratiei creatininei serice a fost observata cand ciprofloxacina si ciclosporina au fost administrate simultan. Deci, este necesar sa se controleze concentratia creatiniei serice la acesti pacienti (de doua ori pe saptamana).

Dozare: Cu exceptia altui mod de prescriere se recomanda urmatoarele doze:

Indicatii: Doze unice/zilnice pentru adulti (mg ciprofloxacina)

Infectii ale cailor respiratorii (in concordanta cu gravitatea bolii si tipul de organism)

2x250-500

Infectii ale cailor urinare

acute, necomplicate

2 x 125 pana la 1-2 x 250

Cistite (inaintea menopauzei)

complicate

doza unica:100x 250

2x250-500

Gonoree

- extragenitala

- acuta, necomplicata

2x125

doza unica:1x 250

Diaree

alte infectii

1-2x500

2x250

Infectii deosebit de grave ca:

pneumonii streptococice

infectii recurente in fibroza chistica

2x750

Infectii osoase si articulare: septicemie, peritonita

2x750

In special cu pseudomonas, staphylococcus, streptococcus. In cazul infectiilor cailor urinare, cauzate de Chlamydia, doza zilnica trebuie crescuta daca este necesar la 2 x 750 mg. Pacientii varstnici trebuie sa primeasca o doza pe cat posibil scazuta depinzand de gravitatea bolii si de clearance-ul creatininei. Daca pacientul nu poate ingera comprimatele, datorita gravitatii bolii sau din alte motive, se recomanda sa se inceapa terapia cu o forma i.v. de Ciprobay 100.

Mod de administrare: Tabletele se inghit intregi cu putin lichid. Se pot administra independent de ora mesei, sau mese. Daca comprimatele se vor ingera pe stomacul gol substanta activa se absoarbe mai rapid.

Durata tratamentului: Depinde de gravitatea bolii si de rezultatul testelor clinice si bacteriologice. Este esential sa se continue tratamentul sistematic pentru cel putin 3 zile dupa disparitia febrei sau a simptomelor clinice. Durata medie a tratamentului: o zi pentru gonoree acuta necomplicata si cistita, pana la 7 zile pentru infectii ale rinichilor, cailor urinare si cavitatii abdominale; intreaga perioada a fazei neutropenice la pacientii cu imunosupresie, maximum 2 luni in osteomielita si 7-14 zile in celelalte infectii. In infectiile streptococice tratamentul trebuie sa dureze cel putin 10 zile datorita riscului unor complicatii. Infectiile cauzate de Chlamydia trebuie sa fie tratate minimum 10 zile.

Mod de prezentare: Cutii continand 10, 20 comprimate filmate.

Valabilitate: Ciprobay 250 nu trebuie folosit dupa expirarea datei de valabilitate. Atentie A nu se lasa la indemana copiilor

Producator: Bayer AG

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului CIPROBAY 500 , comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se...
Citeste prospectul medicamentului CIPROFLOXACINA 100 mg/10 ml si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului CIPROBAY® URO, comprimate filmate , comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si...