Celerg 10 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului  Celerg 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Cetirizina este indicata pentru ameliorarea simptomelor nazale sau oculare ale rinitei alergice sezoniere si perene.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un comprimat filmat contine diclorhidrat de cetirizina 10 mg. Excipient: lactoza monohidrat 63,20 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimate filmate lenticulare, de culoare alba, cu diametrul de 7 mm, inscriptionate pe una din fete cu CTZ, iar pe cealalta fata prezentand o linie mediana.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

La adulti, adolescenti si copii cu varsta de 6 ani si peste:

- Cetirizina este indicata pentru ameliorarea simptomelor nazale sau oculare ale rinitei alergice sezoniere si perene.

- Cetirizina este indicata pentru ameliorarea simptomelor urticariei idiopatice cronice.

4.2 Doze si mod de administrare

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani: 5 mg de doua ori pe zi. Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani: 10 mg o data pe zi. Comprimatele trebuie inghitite cu un pahar cu apa.

Varstnici: nu exista date clinice care sa sugereze ca dozajul trebuie redus la varstnici, cu conditia ca functia renala sa fie normala.

Pacienti cu insuficienta renala moderata pana la severa: nu sunt disponibile date care sa documenteze raportul eficacitate/siguranta la pacientii cu insuficienta renala. Deoarece cetirizina este in principal excretata pe cale renala (vezi pct. 5.2), in cazurile cand nu poate fi utilizat un tratament alternativ, intervalele dintre doze trebuie sa fie individualizate in functie de gradul de insuficienta renala. Se va consulta tabelul urmator si se va ajusta doza conform recomandarilor. Pentru utilizarea acestui tabel cu doze, este necesara estimarea clearance-ului creatininei (Clcr) in ml/min.

La copii si adolescenti cu insuficienta renala, doza trebuie ajustata individual, in functie de clearance-ul renal al pacientului, de varsta si de greutatea sa.

Pacienti cu insuficienta hepatica: nu este necesara ajustarea dozei la pacientii care au numai insuficienta hepatica.

Pacienti cu insuficienta hepatica si renala: se recomanda ajustarea dozei (vezi mai sus Pacienti cu insuficienta renala moderata pana la severa).

Este necesara reevaluarea tratamentului daca simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza dupa 5 zile.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa, la oricare din excipienti, la hidroxizina sau la orice derivat de piperazina.

Pacienti cu insuficienta renala severa cu clearance al creatininei mai mic de 10 ml/min.

Comprimatul filmat de cetirizina nu se administreaza la pacientii cu intoleranta ereditara rara la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau cu sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

In conditiile administrarii dozelor terapeutice nu s-a putut demonstra prezenta unor interactiuni semnificative din punct de vedere clinic cu alcoolul (pentru o alcoolemie de 0,5 g/l). Totusi, se recomanda prudenta in cazul asocierii cu alcoolul etilic.

Se recomanda precautie la pacientii epileptici si la pacientii cu risc de convulsii.

Utilizarea formularii comprimat filmat nu este recomandata la copiii cu varsta sub 6 ani, deoarece aceasta formulare nu permite ajustarea adecvata a dozei.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Avand in vedere farmacocinetica, farmacodinamica si profilul de toleranta al cetirizinei nu sunt de asteptat interactiuni medicamentoase cu acest antihistaminic. In prezent, in studiile de interactiune medicamentoasa efectuate, in special pentru pseudoefedrina sau teofilina (400 mg si zi), nu au fost raportate nici interactiuni farmacodinamice, nici interactiuni farmacocinetice semnificative.

Absorbtia cetirizinei nu este diminuata de ingestia de alimente, desi rata absorbtiei este scazuta.

4.6 Sarcina si alaptarea

In cazul cetirizinei, sunt disponibile foarte putine date clinice privind expunerea in timpul sarcinii. Studiile la animale nu indica efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii postnatale. Se recomanda precautie in cazul prescrierii la femei gravide sau care alapteaza, deoarece cetirizina este excretata in laptele matern.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Masurarea obiectiva a capacitatii de a conduce vehicule, a latentei de adormire si a performantei la linia de productie nu au evidentiat efecte relevante clinic la doza recomandata de 10 mg. Pacientii care intentioneaza sa conduca vehicule, sa se angajeze in activitati potential periculoase sau sa manipuleze utilaje nu trebuie sa depaseasca doza recomandata si trebuie sa ia in considerare reactia individuala la acest medicament. La pacientii cu sensibilitate cunoscuta, ingestia concomitenta a alcoolului etilic si administrarea unor medicamente cu efect deprimant asupra SNC poate determina scaderea suplimentara a vigilentei si afectarea performantei.

4.8 Reactii adverse

Studiile clinice au aratat ca, administrata in dozele recomandate, cetirizina determina reactii adverse minore la nivelul SNC, incluzand somnolenta, fatigabilitate, ameteli si cefalee. In anumite cazuri a fost raportata stimularea paradoxala a SNC.

Desi cetirizina este un antagonist selectiv al receptorilor H1 periferici si relativ, fara activitate anticolinergica, au fost raportate cazuri izolate de tulburari de mictiune, tulburari de acomodare vizuala si uscaciune a mucoasei bucale.

Au fost raportate cazuri de alterare a functiei hepatice cu cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice insotite de cresterea bilirubinei. Majoritatea acestor cazuri s-a remis la intreruperea tratamentului cu diclorhidrat de cetirizina.

Studii clinice

Studiile clinice si farmacoclinice controlate dublu-orb care au comparat cetirizina cu placebo sau cu alte antihistaminice la doza recomandata (10 mg pe zi pentru cetirizina), pentru care sunt disponibile date cuantificate privind siguranta, au inclus peste 3200 de subiecti expusi la cetirizina.

Desi din punct de vedere statistic somnolenta a fost mai frecventa decat in grupul placebo, aceasta a fost usoara pana la moderata in majoritatea cazurilor. Studii clinice la voluntari tineri sanatosi au demonstrat in mod obiectiv ca activitatile cotidiene nu sunt afectate la doza zilnica recomandata.

Experienta dupa punerea pe piata

Pe langa reactiile adverse raportate in cadrul studiilor clinice si prezentate mai sus, in cadrul experientei dupa punerea pe piata au fost observate, in cazuri izolate, urmatoarele reactii adverse. Pentru aceste reactii adverse raportate mai putin frecvent, frecventele estimate (mai putin frecvente: > 1/1000 si < 1/100,` rare: > 1/10000 si < 1/1000, foarte rare: < 1/10000) se bazeaza pe experienta dupa punerea pe piata.

Tulburdri hematologice si limfatice Foarte rare: trombocitopenie.

Tulburdri ale sistemului imunitar Rare: hipersensibilitate. Foarte rare: soc anafilactic.

Tulburdri psihice

Mai putin frecvente: agitatie.

Rare: agresivitate, confuzie, depresie, halucinatii, insomnie. Foarte rare: ticuri.

Tulburdri ale sistemului nervos

Mai putin frecvente: parestezii.

Rare: convulsii, tulburari de miscare.

Foarte rare: disgeuzie, sincopa, tremor, distonie, diskinezie.

Tulburdri oculare

Foarte rare: tulburari de acomodare, vedere incetosata, miscari oculogire.

Tulburdri cardiace Rare: tahicardie.

Tulburdri gastro-intestinale Mai putin frecvente: diaree.

Tulburdri hepato-biliare

Rare: afectarea functiei hepatice (valori serice crescute ale transaminazelor, fosfatazei alcaline, y-GT si bilirubinei).

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente: prurit, eruptii cutanate tranzitorii.

Rare: urticarie.

Foarte rare: edem angioneurotic, eruptie medicamentoasa fixa.

Tulburdri renale si ale cdilor urinare Foarte rare: disurie, enurezis.

Tulburdri generale si la nivelul locului de administrare Mai putin frecvente: astenie, stare generala de rau. Rare: edeme.

Investigatii diagnostice Rare: crestere in greutate.

4.9 Supradozaj

Simptome

Simptomele observate dupa administrarea unei supradoze de cetirizina sunt asociate in principal cu efecte asupra SNC sau cu manifestari care pot sugera un efect anticolinergic.

Evenimentele adverse raportate dupa ingestia unei doze de cel putin 5 ori mai mare decat doza zilnica recomandata sunt: confuzie, diaree, ameteala, oboseala, cefalee, stare generala de rau, midriaza, prurit, neliniste, sedare, somnolenta, stupor, tahicardie, tremor si retentie urinara.

Tratament

Nu exista un antidot specific pentru cetirizina.

In caz de supradozaj, se recomanda tratament simptomatic si de sustinere. Lavajul gastric trebuie avut in vedere la scurt timp dupa ingestia unei supradoze. Cetirizina nu se elimina eficient prin dializa.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antihistaminice de uz sistemic, derivati de piperazina, codul ATC: R06AE07.

Cetirizina, un metabolit al hidroxizinei, este un antagonist puternic si selectiv al receptorilor H1 periferici. Studiile in vitro, privind legarea de receptori, nu au aratat o afinitate masurabila pentru alti receptori decat H1.

Pe langa efectul sau anti-H1, s-a demonstrat ca cetirizina exercita si actiuni antialergice: in doza de 10 mg o data sau de doua ori pe zi, ea inhiba faza tardiva de chemotactism a eozinofilelor, la nivel cutanat si la nivelul tesutului conjunctiv, la subiecti atopici supusi testelor de provocare la alergeni.

Studiile la voluntari sanatosi au aratat ca, prin administrarea de cetirizina 5 sau 10 mg, sunt puternic inhibate reactiile hiperemice inflamatorii, determinate de concentratii foarte mari de histamina in piele, dar corelati cu eficacitatea nu a fost stabilita.

Intr-un studiu la copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, cu durata de 35 zile, nu s-a observat toleranta la efectul antihistaminic al cetirizinei (supresia reactiilor hiperemice inflamatorii). In cazul opririi tratamentului cu cetirizina dupa administrarea de doze repetate, restabilirea reactivitatii normale a tesutului cutanat la histamina are loc in decurs de 3 zile.

Intr-un un studiu controlat cu placebo, cu durata de sase saptamani, la 186 pacienti cu rinita alergica si astm bronsic usor pana la moderat, cetirizina administrata in doza de 10 mg zilnic a imbunatatit simptomele rinitei alergice si nu a modificat functia pulmonara. Acest studiu sustine siguranta administrarii cetirizinei la pacientii alergici, cu astm bronsic usor pana la moderat.

Intr-un studiu controlat cu placebo, administrarea cetirizinei in doza zilnica maxima de 60 mg, timp de sapte zile, nu a determinat prelungiri semnificative statistic ale intervalului QT.

La doza recomandata, cetirizina a demonstrat ca imbunatateste calitatea vietii pacientilor cu rinita alergica sezoniera sau perena.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Concentratia plasmatica maxima la starea de echilibru este de aproximativ 300 ng/ml si se atinge in decurs de 1,0 ± 0,5 ore. Nu s-a observat acumulare dupa administrarea zilnica de dodoze de 10 mg timp de 10 zile. Distributia parametrilor farmacocinetici, cum sunt concentratia plasmatica maxima (Cmax) si aria de sub curba concentratiei plasmatice maxime in functie de timp (ASC), este unimodala la voluntari.

Gradul absorbtiei cetirizinei nu este redus de ingestia de alimente, desi viteza absorbtiei este scazuta. Biodisponibilitatea cetirizinei administrata sub forma de solutie, capsule sau comprimate, este similara.

Volumul aparent de distributie este 0,50 l/kg. Cetirizina se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 93 ± 0,3 %. Cetirizina nu modifica legarea warfarinei de proteinele plasmatice.

Cetirizina nu sufera metabolizare marcata la primul pasaj hepatic. Aproximativ doua treimi din doza administrata este excretata in urina sub forma nemodificata. Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 10 ore.

Cetirizina prezinta o cinetica liniara la doze cuprinse intre 5 si 60 mg. Categorii speciale de populatie

Varstnici: Dupa administrarea orala a unei doze unice de 10 mg la 16 subiecti varstnici, timpul de injumatatire plasmatica a crescut cu aproximativ 50%, iar clearance-ul a fost redus cu 40% fata de subiectii normali. Scaderea clearance-ului cetirizinei la acesti voluntari varstnici pare sa fie in directa corelatie cu scaderea functiei lor renale.

Sugari, copii mici si copii: Timpul de injumatatire plasmatica al cetirizinei este de aproximativ 6 ore la copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani si de 5 ore la cei cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. La sugari si copii mici, cu varste intre 6 si 24 luni, timpul de injumatatire plasmatica este redus la 3,1 ore.

Pacienti cu insuficientd renald: Farmacocinetica medicamentului a fost asemanatoare la pacientii cu insuficienta renala usoara (clearance-ul creatininei mai mare de 40 ml/min) si la voluntari sanatosi. La pacientii cu insuficienta renala moderata, timpul de injumatatire plasmatica a fost de 3 ori mai mare si clearance-ul creatininei cu 70% mai scazut fata de voluntarii sanatosi. La pacientii supusi hemodializei (clearance-ul creatininei mai mic de 7 ml/min), carora li s-a administrat o doza unica de 10 mg cetirizina, timpul de injumatatire plasmatica a crescut de 3 ori si clearance-ul creatininei a scazut cu 70% comparativ cu voluntarii sanatosi. Cetirizina se elimina intr-o proportie mica prin hemodializa. De aceea, la pacientii cu insuficienta renala moderata sau severa este necesara ajustarea dozei (vezi pct. 4.2).

Pacienti cu insuficientd hepaticd: Dupa administrarea unei doze unice de 10 sau 20 mg cetirizina la pacientii cu afectiune hepatica cronica (hepatocelulara, colestatica si ciroza biliara), timpul de injumatatire plasmatica a crescut cu 50% si clearance-ul creatininei a scazut cu 40% comparativ cu subiectii sanatosi.

Ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta hepatica este necesara numai daca aceasta este insotita concomitent de insuficienta renala.

5.3 Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Nucleu

Lactoza monohidrat Amidon de porumb Povidona K 30 Stearat de magneziu

Film

Opadry II alb 85 F 18422 contine: Alcool polivinilic-partial hidrolizat Dioxid de titan (E 171)

Macrogol 3350 Macrogol 4000 Talc

6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

3 ani

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu un blister din PVC / Al a 10 comprimate filmate

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.C. A.C. Helcor Pharma S.R.L. Str. Dr. Victor Babes nr. 50, Baia Mare Jud. Maramures Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Cetirizin Aurobindo 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum...
Citeste prospectul medicamentului Alerid si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII: Alerid este...
Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...