Celestone, solutie injectabila

 Celestone solutie injectabila este indicat în tratamentul diferitelor boli endocrine, reumatice, de colagen, dermatologice, alergice, oftalmologice, gastrointestinale, respiratorii, hematologice, afectiunilor de alta natura despre care se cunoaste ca raspund la tratamentul cu corticosteroizi.

Terapia cu hormoni corticosteroizi este un tratament adjuvant si nu un inlocuitor al terapiei conventionale.

Acest medicament este indicat atunci cand se urmareste obtinerea unui efect corticosteroid rapid si intens.

Contraindicatii: Celestone solutie injectabila este contraindicat la pacientii cu infectii fungice sistemice, la cei cu sensibilitate la betametazona, sau la corticoizi sau la oricare din componentele acestor produse.

Precautii: Tehnica aseptica stricta este obligatorie in cazul folosirii de Celestone solutie injectabila. Celestone solutie injectabila contine bisulfit de sodiu, sulfit care poate determina reactii de tip alergic, inclusiv simptome de anafilaxie si simptome amenintatoare de viata sau cel putin episoade mai putin severe de astm la persoanele sensibile. Celestone solutie injectabila trebuie administrat intramuscular, cu precautie la pacientii cu purpura trombocitopenica idiopatica. Injectarea intramusculara a corticosteroizilor trebuie facuta in profunzimea masei musculare pentru a evita atrofia tisulara locala.

Reactii adverse: Reactiile adverse la Celestone solutie injectabila au fost aceleasi ca si cele mentionate in cazul altor corticosteroizi, legate atat de doza cat si de durata terapiei. De obicei aceste reactii pot disparea sau diminua prin reducerea dozei. Aceasta masura este de preferat in locul intreruperii tratamentului. Tulburari hidroelectrolitice: retentie de sodiu, pierderi de potasiu, alcaloza hipokaliemica; retentie de lichide; insuficienta cardiaca congestiva la pacientii sensibili; hipertensiune. Musculoscheletale: slabiciune musculara, miopatie corticosteroidica, scaderea masei musculare; agravarea simptomelor miastenice in miastenia gravis; osteoporoze; fracturi vertebrale; necroze aseptice ale capului femural si humeral; fracturi patologice ale oaselor lungi; ruptura de tendon; instabilitate articulara (de la injectii intraarticulare repetate). Gastrointestinale: ulcer peptic cu posibile perforatii si hemoragii ulterioare; pancreatita; distensie abdominala; esofagita ulcerativa. Dermatologice: intarzierea vindecarii plagilor; atrofia pielii; subtierea pielii; petesii si echimoze; eritem facial; hipersudoratie; scaderea reactivitatii la testele cutanate; reactii precum dermatitele alergice, urticaria, edemul angioneurotic. Neurologice: convulsii; cresterea presiunii intracraniene cu edem papilar (pseudotumor cerebri) de obicei dupa tratament; vertij; cefalee. Endocrine: tulburari menstruale; dezvoltarea statusului cushingoid; intarzierea cresterii fetale intrauterine sau la copil; supresie secundara suprarenaliana si hipofizara, particular in conditii de stres, precum in traumatisme, interventii chirurgicale sau boli severe; scaderea tolerantei la carbohidrati, manifestari de diabet zaharat latent, cresterea necesitatilor de insulina sau de agenti hipoglicemici orali la diabetici. Oftalmice: cataracte posterioare subcapsulare; cresterea presiunii intraoculare, glaucom; exoftalmie. Metabolice: balanta negativa a azotului datorita catabolismului proteic. Psihiatrice: euforie, schimbari de dispozitie; depresii severe pana la manifestari psihotice clare; schimbari de personalitate; insomnie. Altele: reactii anafilactice sau de hipersensibilitate; reactii hipotensive sau de tip soc. Alte reactii adverse asociate terapiei corticosteroide parenterale includ: cazuri rare de orbire in cazul administrarii intralezionale in regiunea faciala sau cervicala, hiperpigmentare sau hipopigmentare, atrofie cutanata sau subcutanata, abces steril, roseata postinjectionala (dupa administrarea intraarticulara) si artropatie de tip Charcot.

Compozitie: Celestone Solutie injectabila este o solutie sterila de betametazona sodiu fosfat, sarea de sodiu a esterului 21-fosfat de betametazona. Fiecare ml de Celestone injectabil contine 5,3 mg betametazona sodiu fosfat echivalent cu 4 mg de betametazona.

Actiune: Celestone solutie injectabila prezinta puternice efecte antiinflamatorii, antireumatice si antialergice in tratamentul afectiunilor care raspund la corticosteroizi. Glucocorticoizii, precum betametazona, produc efecte metabolice profunde si variate si modifica raspunsul imun al organismului la diversi stimuli. Betametazona are activitate glucocorticosteroida ridicata si mineralocorticosteroida redusa.

Administrare: Celestone solutie injectabila poate fi utilizat pentru administrare intravenoasa, intramusculara, intraarticulara, intralezionala sau in tesuturile moi. Dozele necesare sunt variabile si trebuie individualizate pe baza bolii specifice, a severitatii afectiunii si a raspunsului pacientului. Doza initiala de Celestone solutie injectabila la adulti poate varia pana la 8,0 mg de betametazona pe zi depinzand de specificul afectiunii tratate. In cazurile mai putin severe, sunt suficiente, in general, doze mai reduse, in timp ce la anumiti pacienti pot fi necesare doze initiale mai mari. Doza initiala trebuie mentinuta sau ajustata pana cand se obtine un raspuns satisfacator. Daca dupa o perioada rezonabila de timp nu se obtine un raspuns clinic satisfacator, tratamentul cu Celestone solutie injectabila trebuie intrerupt si pacientul va fi transferat pe o alta terapie adecvata. Doza initiala, uzuala de betametazona administrata intramuscular, la copii, variaza intre 0,02 si 0,125 mg/kg corp/zi. Dozarea la sugari si copii trebuie sa se faca pe baza acelorasi considerente ca si la adulti si sa nu se urmeze strict dozele indicate pentru varsta si greutate corporala. Desi Celestone solutie injectabila poate fi administrat pe mai mult cai, in situatiile de urgenta, se recomanda administrarea pe cale intravenoasa. Celestone solutie injectabila poate fi de asemenea administrat prin perfuzie intravenoasa fie cu solutie salina izotonica sau cu dextroza, in cantitatea corespunzatoare de solutie.

Doza uzuala de Celestone solutie injectabila este de 0,5 ml (2 mg de betametazona).

Ambalaj: Cutie x 1 fiola / 1ml

Firma producatoare: SCHERING PLOUGH

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Xylocaine adrenaline, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Xantinol nicotinat, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Votrex, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Actiune...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare