Clopidogrel Apotex

Citeste prospectul medicamentului  Clopidogrel Apotex si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Clopidogrel Apotex se utilizeaza pentru a preveni problemele cardiace cauzate de cheaguri de sange la adulti care, recent, au suferit un infarct miocardic sau au avut un accident vascular cerebral.

Clopidogrel Apotex este un medicament care contine substanta activa clopidogrel. Este disponibil sub forma de comprimate (75 mg).

Clopidogrel Apotex este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Clopidogrel Apotex este similar cu un "medicament de referinta" deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), denumit Plavix. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, consultati documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.

Pentru ce se utilizeaza Clopidogrel Apotex?

Clopidogrel Apotex se utilizeaza pentru a preveni problemele cardiace cauzate de cheaguri de sange la adulti care:

- au suferit recent un infarct miocardic (criza de inima). Tratamentul cu Clopidogrel Apotex poate fi început la cateva zile si pana la 35 de zile dupa criza de inima;

- au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (un accident vascular cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului). Tratamentul cu Clopidogrel Apotex poate fi initiat în perioada cuprinsa între sapte zile si sase luni de la accidentul vascular cerebral;

- au boala arteriala periferica (probleme cu circulatia sanguina în artere);

1 Cunoscut anterior sub denumirea de Clopidogrel Mylan Pharma.

- au afectiunea numita "sindrom coronarian acut", în care trebuie luat cu aspirina (alt medicament care împiedica formarea de cheaguri de sange). Sindromul coronarian acut este o categorie de afectiuni cardiace care include criza de inima si angina instabila (un tip sever de dureri toracice). Unii dintre pacienti pot avea un stent (un tub scurt) într-o artera pentru a împiedica închiderea ei;

- au fibrilatie atriala (contractii rapide neregulate ale camerelor superioare ale inimii), cand trebuie luat împreuna cu aspirina. Se administreaza pacientilor care au cel putin un factor de risc de evenimente vasculare precum criza de inima sau accident vascular cerebral, care nu pot lua antagonisti ai vitaminei K (alte medicamente care previn cheagurile de sange) si care au risc scazut de sangerare.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Clopidogrel Apotex?

Doza standard de Clopidogrel Apotex este de un comprimat de 75 mg o data pe zi. În sindromul coronarian acut, tratamentul începe în general cu o doza de încarcare de patru comprimate de 75 mg. Se continua apoi cu doza standard de 75 mg o data pe zi timp de cel putin patru saptamani (în infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST) sau pana la 12 luni (în angina instabila sau în infarctul miocardic "non Q"). În sindromul coronarian acut si fibrilatia atriala, Clopidogrel Apotex se administreaza cu aspirina într-o doza care nu poate depasi 100 mg.

Cum actioneaza Clopidogrel Apotex?

Substanta activa din Clopidogrel Apotex, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta înseamna ca ajuta la împiedicarea formarii de cheaguri de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite trombocite. Clopidogrelul împiedica agregarea plachetara blocand legarea unei substante numite ADP de un receptor special de pe suprafata trombocitelor. Acesta împiedica trombocitele sa devina "lipicioase", reducand riscul de formare a cheagurilor de sange si împiedicand astfel o alta criza de inima sau un alt accident vascular cerebral.

Cum a fost studiat Clopidogrel Apotex?

Dat fiind ca Clopidogrel Apotex este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc în organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Clopidogrel Apotex?

Dat fiind ca Clopidogrel Apotex este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Clopidogrel Apotex?

CHMP a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Clopidogrel Apotex are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Plavix, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Clopidogrel Apotex.

Alte informatii despre Clopidogrel Apotex:

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Clopidogrel Mylan Pharma la 16 octombrie 2009. Denumirea medicamentului a fost schimbata în Clopidogrel Apotex la 20 ianuarie 2010.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Clopidogrel Apotex, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 11-2011.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Clopidogrel DURA si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Clopidogrel DURA...
Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare