Compozitie: Fiecare comprimat filmat galben contine desogestrel 0,050 mg si etinilestradiol 0,035 mg. Fiecare comprimat filmat ro§u contine desogestrel 0,100 mg si etinilestradiol 0,030 mg. Fiecare comprimat filmat alb contine desogestrel 0,150 mg si etinilestradiol 0,030 mg.
Excipient: lactoza monohidrat
Cum se administreaza Laurina?
Comprimatele trebuie luate in ordinea de pe ambalaj, in fiecare zi, la aproximativ aceeasi ora, cu o cantitate suficienta de lichid, dupa cum este necesar. Trebuie luat cate un comprimat in fiecare zi, timp de 21 de zile consecutiv, incepand cu comprimatele galbene timp de 7 zile, urmate de comprimatele rosii 7 zile si, in final, comprimatele albe timp de 7 zile. Fiecare dintre blisterele urmatoare va fi inceput dupa un interval de 7 zile in care nu se administreaza comprimatele, perioada in care apare, de obicei, sangerarea de intrerupere. Aceasta incepe de obicei in ziua 2 sau 3 dupa ce a fost administrat ultimul comprimat si este posibil ca sangerarea menstruala sa nu inceteze inainte de inceperea urmatorului blister.
Cum se initiaza administrarea Laurina?
Daca nu s-a folosit alt medicament contraceptiv (in ultima luna): Administrarea comprimatelor trebuie sa inceapa in ziua 1 a ciclului menstrual normal (adica prima zi a sangerarii menstruale se considera ziua 1). Este permisa inceperea blisterului in zilele 2-5, dar in timpul primului ciclu este recomandata folosirea suplimentara a unei alte metode contraceptive (de bariera), in primele 7 zile in care se administreaza comprimatele.
Trecerea de la un contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)
Femeia trebuie sa inceapa utilizarea Laurina de preferinta in prima zi dupa administrarea ultimului comprimat COC activ din blisterul folosit anterior (ultimul comprimat care contine substanta activa) si cel mai tarziu in ziua urmatoare a intervalului obisnuit fara comprimat sau cu placebo din blisterul precedent de COC. In cazul utilizarii inelului vaginal sau a plasturelui transdermic, femeia trebuie sa inceapa utilizarea Laurina de preferat in ziua inlaturarii inelului vaginal sau a plasturelui transdermic sau cel tarziu cand era necesara urmatoarea aplicare.
Nu toate metodele contraceptive (plasture transdermic, inel vaginal) pot fi pe piata in toate tarile UE.
Trecerea de la o metoda contraceptiva bazata numai pe progestogen (minicomprimat, solutie injectabila, implant) sau de la un dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestogen (DIU) Femeia poate face schimbarea de la minicomprimat in orice zi (de la implant sau DIU trecerea se poate face in ziua inlaturarii lui, iar de la un produs injectabil in ziua in care ar trebui sa se administreaza injectia urmatoare), dar, in toate cazurile, este recomandata folosirea unei metode contraceptive suplimentare, de bariera, in primele 7 zile de administrare a comprimatelor.
Dupa un avort in primul trimestru: Femeia poate incepe administrarea imediat. Cand se procedeaza in acest mod, nu mai sunt necesare masuri contraceptive suplimentare.
Dupa nastere sau dupa un avort in al doilea trimestru Pentru femeile care alapteaza.
Femeile trebuie sfatuite sa inceapa administrarea din ziua 21 pana in ziua 28 dupa nastere sau dupa un avort in al doilea trimestru de sarcina. Daca se incepe mai tarziu, femeia trebuie instruita sa foloseasca o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile de administrare a comprimatelor. Totusi, daca a avut deja loc contactul sexual, trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini inainte de a se incepe administrarea COC sau femeia trebuie sa astepte prima menstruatie.
Contraindicatii: Nu folositi comprimatul filmat combinat daca aveti una dintre afectiunile prezentate mai jos. Daca prezentati una dintre afectiuni, spuneti acest lucru medicului inainte de a incepe sa folositi Laurina. Medicul va poate recomanda sa folositi un alt tip de contraceptiv oral sau o cu totul alta metoda contraceptiva (non-hormonala).
- Cineva din familie a avut tromboza, atac cerebral ischemic sau infarct miocardic;
- Suferiti de migrene;
- Suferiti de epilepsie;
- Dumneavoastra sau cineva din familie aveti sau ati avut nivele ridicate de colesterol sau trigliceride (substante grase) in sange;
- Cineva din familie a avut cancer mamar;
- Aveti afectiuni biliare sau hepatice;
- Aveti boala lui Crohn sau colita ulcerata (boala cronica inflamatorie a stomacului);
- Aveti lupus eritematos sistematic (LES; o boala care afecteaza intreaga suprafata a pielii);
- Aveti sindrom uremie hemolitic (o afectiune de coagulare a sangelui care afecteaza functionarea rinichilor);
- Aveti siclemie;
- Aveti sau ati avut cloasma (pigmentare galben-maronie a pielii, care apare mai ales pe fata); daca aveti aceasta afectiune, evitati expunerea excesiva la soare sau la ultraviolete.
Daca vreuna din afectiunile prezentate mai sus apare pentru prima data, sau reapare sau se inrautateste pe perioada folosirii produsului, trebuie sa luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra. Nu folositi comprimatul filmat combinat daca aveti una dintre afectiunile prezentate mai jos. Daca prezentati una dintre afectiuni, spuneti acest lucru medicului inainte de a incepe sa folositi Laurina. Medicul va poate recomanda sa folositi un alt tip de contraceptiv oral sau o cu totul alta metoda contraceptiva (non-hormonala).
Perioada de valabilitate: 3 ani
Precautii speciale pentru pastrare: A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.
DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA:
N.V. ORGANON, P.O. Box 20, 5340 BH Oss, Olanda