Lumigan, solutie oftalmica

Citeste prospectul medicamentului Lumigan, solutie oftalmica si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Lumigan este o solutie oftalmica limpede, sub forma de picaturi, care contine substanta activa bimatoprost.

Este disponibila in doua concentratii, de 0,1 si 0,3 mg pe mililitru.

Pentru ce se utilizeaza Lumigan?

Lumigan se utilizeaza pentru reducerea presiunii din interiorul ochiului. Medicamentul se utilizeaza la adultii cu glaucom cronic cu unghi deschis (o boala care se manifesta prin cresterea presiunii din interiorul ochiului cauzata de imposibilitatea drenarii lichidului din ochi) si la adultii cu hipertensiune oculara (cand presiunea in interiorul ochiului depaseste pragul normal).

Lumigan se poate utiliza ca monoterapie sau in asociere cu picaturi oftalmice cu betablocanti (alte medicamente folosite in aceste afectiuni).

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Lumigan?

Doza recomandata de Lumigan este de o picatura in ochiul (ochii) afectat (afectati), o data pe zi, seara.

Daca se utilizeaza mai mult de un tip de picaturi oftalmice, acestea trebuie administrate la un interval de cel putin cinci minute.

Cum actioneaza Lumigan?

Cresterea presiunii in interiorul ochiului provoaca leziuni la nivelul retinei (membrana sensibila la lumina, situata in spatele ochiului) si la nivelul nervului optic care transmite semnale de la ochi catre creier. Acest fenomen poate avea drept rezultat diminuarea grava a vederii si chiar pierderea ei.

Substanta activa continuta de Lumigan, bimatoprost, este un analog de prostaglandina (o copie artificiala dupa substanta naturala, prostaglandina). La nivelul ochiului, prostaglandina creste drenarea substantei apoase (umoarea apoasa) din globul ocular. Lumigan actioneaza in mod similar si creste drenarea lichidului din interiorul ochiului. Acest lucru ajuta la reducerea presiunii din interiorul ochiului si a riscului de aparitie a leziunilor.

Cum a fost studiat Lumigan?

Lumigan a fost studiat la adultii cu glaucom sau hipertensiune oculara.

Lumigan 0,3 mg/ml utilizat in monoterapie a fost comparat cu timolol (un betablocant folosit pentru tratarea glaucomului) in doua studii cu durata de 12 luni care au implicat in total 1 198 de pacienti.

Unii dintre acesti pacienti au continuat sa primeasca medicamentele pe o perioada de pana la doi sau trei ani (379 si, respectiv, 183 de pacienti). De asemenea, Lumigan a fost comparat cu latanoprost (un alt analog de prostaglandina folosit pentru glaucom) intr-un studiu care a durat sase luni si a implicat 269 de pacienti.

Efectul asocierii Lumigan 0,3 mg/ml la tratamentul existent cu picaturi oftalmice cu un betablocant a fost comparat cu cel al asocierii unui placebo (un preparat inactiv) intr-un studiu care a implicat 285 de pacienti. De asemenea, efectul asocierii Lumigan la tratamentul cu betablocanti a fost comparat cu cel al asocierii de latanoprost intr-un alt studiu pe 437 de pacienti.

Un studiu suplimentar de 12 luni a comparat Lumigan 0,1 mg/ml cu Lumigan 0,3 mg/ml si cu o concentratie intermediara de 0,125 mg/ml la 561 de pacienti.

In toate studiile, principala masura a eficacitatii a fost reprezentata de reducerea presiunii in interiorul ochiului. Presiunea in interiorul ochiului se masoara in "milimetri coloana de mercur" (mmHg). La un pacient cu hipertensiune oculara sau glaucom, presiunea in interiorul ochiului are de obicei o valoare mai mare de 21 mmHg.

Ce beneficii a prezentat Lumigan in timpul studiilor?

Utilizarea Lumigan 0,3 mg/ml in monoterapie a avut o eficacitate mai mare decat utilizarea timololului pentru reducerea presiunii in interiorul ochiului. Acest efect s-a mentinut dupa doi sau trei ani de tratament, cu o reducere medie a presiunii in interiorul ochiului intre 7,1 si 8,6 mmHg pentru Lumigan administrat o data pe zi, comparativ cu 4,6 pana la 6,4 mmHg pentru timolol.

De asemenea, Lumigan 0,3 mg/ml a fost mai eficace decat latanoprostul, la pacientii la care s-a administrat Lumigan obtinandu-se o reducere a presiunii in interiorul ochiului de 6,0 pana la 8,2 mmHg dupa sase luni de tratament, comparativ cu 4,9 pana la 7,2 mmHg la cei la care s-a administrat latanoprost.

Asocierea Lumigan 0,3 mg/ml la tratamentul existent cu betablocanti a fost mai eficace decat continuarea administrarii doar a betablocantului. Dupa trei luni, presiunea in interiorul ochiului a scazut cu 7,4 mmHg in grupul celor la care s-a asociat Lumigan, comparativ cu 3,6 mmHg in grupul celor la care s-a asociat un placebo. Lumigan a fost la fel de eficace ca si latanoprost, in asociere cu betablocanti, dupa trei luni obtinandu-se o reducere a presiunii in interiorul ochiului de 8,0 si, respectiv de 7,4 mmHg.

Lumigan 0,1 mg/ml a determinat o scadere ceva mai usoara a presiunii intraoculare decat Lumigan 0,3 mg/ml. Cu toate acestea, formula cu concentratie mai mica a fost mai bine tolerata si mai putin susceptibila sa cauzeze hiperemie (inrosirea ochiului).

Care sunt riscurile asociate cu Lumigan?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Lumigan (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt hiperemia conjunctivala (cresterea aportului de sange la nivelul ochiului, care duce la inrosirea ochiului). In plus, se observa urmatoarele efecte secundare la mai mult de 1 din 10 pacienti care utilizeaza Lumigan 0,3 mg/ml: cresterea genelor si pruritul ocular (mancarime la nivelul ochiului).

Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Lumigan, a se consulta prospectul.

Lumigan nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la bimatoprost sau la orice alt ingredient al acestui medicament.

Lumigan contine clorura de benzalconiu, care decoloreaza lentilele de contact moi. Prin urmare, persoanele care poarta lentile de contact moi trebuie sa acorde o atentie sporita in acest sens. Intrucat Lumigan 0,1 mg/ml contine concentratii mai mari de clorura de benzalconiu decat Lumigan 0,3 mg/ml, Lumigan 0,1 mg/ml nu trebuie utilizat la persoanele care au avut in trecut reactii la un produs care contine clorura de benzalconiu si au fost nevoiti, in consecinta, sa renunte la utilizarea respectivului produs.

De ce a fost aprobat Lumigan?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Lumigan sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Lumigan.

Alte informatii despre Lumigan:

Comisia Europeana a acordat Allergan Pharmaceuticals Ireland o autorizatie de introducere pe piata pentru Lumigan, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 8 martie 2002. Autorizatia de introducere pe piata este valabila pe perioada nelimitata.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 12-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zincometil, solutie oftalmica si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Visine, solutie oftalmica si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Trusopt, solutie oftalmica si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare