Daca tensiunea marita dureaza o perioada indelungata poate afecta vaselen de sange ale creierului, inimii si rinichilor, provocand atacuri cerebrale, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala. Tensiune marita creste riscul infracturilor. Riscul aparitiei acestor afectiuni scade daca tensiunea este bine controlata. Cibacen este folosit si pentru alte afectiuni ( de ex. boli ale inimii sau rinichilor), dupa cum decide medical currant.
Acest prospect va ofera cateva informatii despre medicamentul dumneavoastra. Va rugam cititi-l cu atentie injainte sa incepeti administrarea medicamentului. Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam intrebati doctoral currant sau pe farmacist. Atentie, medicamentul v-a fost prescris dumneavoastra, deci nu-l oferiti altora.
Ce este in cutie? Cibacen este un medicament care contine substanta active benzepril hidroclorid. Este disponibil in comprimate, in trei concentratii (5mg, 10mg, 20mg). Unele din comprimate au un sant pe ambele parti , ceea ce le face nmai usor de rupt in jumatate.
Ca si alte medicamente, Cibacen contine si alte substante (de ex. Lactoza) pe langa substanta active. Aceste substante sunt: silica aerogel, celuloza, microcrist, ulei de ricin hidrogenat, lactoza , amidon de porumb pregelatinizat, crospovidona, oxid galben d3e fier (E172), macrogol 8000, talc, bioxid de titaniu. Comprimatele de 20 mg contin si oxid rosu de fier (E172).
Cum este disponibil Cibacen? Cibacen este disponibil in comprimate continand 5 mg, 10 mg, 20 mg de benazepril hidroclorit.
Cum actioneaza Cibacenul? Cibacen apartine clasei de medicamente ca inhibitori si enzimei de conversie (EC) care ajuta la controlul tensiunii arteriale ridicate. Aceste medicamente actioneaza blocand substanta care cauzeaza ingustarea vaselor de sange. Efectul este relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii.
Cine produce si comercializeaza Cibacen ? Este produs de Novatis Pharma AG, Alvetia.
Cand nu trebuie folosit Cibacen-ul? Daca aveti o reactie neobisnuita la Cibacen sau la alti inhibitori EC; daca ati avut o reactia adversa la un inhibitor EC care a provocat raguseala, umflarea fetei, a gurii, a mainilor, a picioarelor sau probleme subite ale respiratiei; in timpul sarcinii.
Puteti folosi Cibacen daca luati si alte medicamente? Inaintea folosirii simultane si a altor medicamente cereti sfatul medicului sau al farmacistului. Ar putea fi necesara modificarea dozei sau chiar intreruperea tratamentului cu unul din medicamente, in anumite cazuri. Acestea se aplica atat medicamentelor cu prescriptie, cat si medicamentelor fara prescriptie.
Alcoolul trebuie evitat inainte de a primi permisiunea medicului. Alcoolul poate scadea tensiunea si mai tare si/sau sa creasca posibilitatea aparitiei de ameteli sau lesinuri.
Poate fi folosit Cibacen de copii ? Nu este recomandat pentru copii.
Puteti folosi Cibacen in perioada sarcinii sau a alaptarii? Nu utilizati Cibacen daca sunteti insarcinata. Inhibitorii EC sunt daunatori dupa primele trei luni de sarcina. Nu se stie daca sunt daunatori in primele trei luni de sarcina, de aceea este foarte important sa fiti consultata de medic daca credeti ca sunteti insarcinata. Cibacen trece in laptele matern. Daca alaptati, anuntati medical dvs.
Puteti sofa sau manevra utilaje? Ca si alte medicamente folosite in tratarea tensiunii ridicate Cibacen poate produce ameteli si poate afecta concentrarea. Astfel incat asigurati-va ca stiti propriile reactii la acest medicament, inainte de a conduce un vehicul, manevra un utilaj sau face alte lucruri care necesita concentrare.
Folosirea corecta a Cibacen-ului: Luati medicamentul numai la prescriptia medicului sau a afrmacistului. Nu schimbati doza si nu opriti tratamentul fara a discuta cu medical dvs. Deseori pacientii cu tensiune ridicata nu observa nici un semn al afectiunii. Multi se pot simti relative normal.
Nu uitati ca acest medicament nu va vindeca de tensiune arteriala maritata, dar va ajuta sa o tineti sub control. Din acest motiv trebuie sa continuati sa luati medicamentul asa cum v-a fost prescris pentru a va micsora si a o mentine scazuta.
Care este doza uzuala? Tratamentul incepe de obicei cu doza cea mai mica, apoi doza creste treptat. Medicul d-vs. va va prescrie doza cea mai mica pentru necesitatile d-vs., o data sau de doua ori pe zi. Este recomandabil sa luati medicamentul la aceeasi ora, dimineata.
Cibacen poate fi luat inaintea, in timpul sau dupa micul dejun. Pentru tratamentul bolilor de inima este recomandabil supravegherea medicala in folosirea Cibacenului. Cibacenul este folosit additional la medicatia de baza pentru tratarea insuficientei cardiace ( de obicei digitalice si un diuretic). Primul comprimat trebuie luat sub supraveghere medicala, doctoral masurand tensiunea pe durata unei ore, cel putin.
Ce se intampla daca nu luati la timp un comprimat? Daca uitati sa luati medicamentul, luati comprimatul cat de repede puteti. Daca e timpul sa luati deja o noua doza de medicament, treceti peste doza precedenta si luati comprimatul la timp.
Ce trebuie sa mai stiti cand folositi Cibacen? Este foarte important pentru medicul d-vs. sa monitorizeze progresele facute, vazandu-va regulat pentru a se putea asigura ca medicamentul actioneaza adecvat.
Anuntati medicul dvs. imediat daca aveti deranjamente stomacale, in special greata, stari de voma sau diaree in forme severe sau persistente. Aceste stari va pot provoca pierderi de apa din organism si duc la scaderi ale tensiunii.
Ameteala sau lesinul poate aparea in cazul in care faceti exercitii sau este foarte cald. Transpiratia abundenta va poate face sa pierdeti prea multa apa, ceea ce poate provoca scaderea tensiunii. Fiti foarte precauti in timpul gimnasticii sau a timpului cald.
Ce efecte secundare poate avea Cibacen-ul? Ca si alte medicamente, Cibacen poate cauza efecte nedorite alaturi de efectele sale positive. Desi nu toate efectele nedorite sunt obisnuite, prezenta lor poate necesita ingrijire medicala.
Cum se pastreaza Cibacen-lul? A se pastra la temperaturi sub 30 ºC, departe de lumina soarelui si de umezeala.
A nu se lasa la indemana copiilor, poate fi daunator.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.