Tavanic este indicat pentru tratamentul infectiilor usoare pana la moderate la adulti provocate de germeni sensibili la levofloxacina:
– Sinuzite acute;
– Exacerbari acute ale bronsitelor cornice;
– Pneumonii comunitare;
– Infectii complicate ale tractului urinar (inclusive pielonefrite);
– Infectii ale prostate;
– Infectii ale pielii si tesuturilor moi.
Compozitie
Un comprimat filmat contine levofloxacina 500 mg sub forma de levofloxacina hemihidrat 512,460mg si excipienti: nucleu: metilhidroxi-propilceluloza, crospovidona, celuloza micro-cristalina, stearil fumarat de sodiu; film: metil-hidroxipropilceluloza, macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), talc, oxid rosu de fer (E172), oxid galben de fer (E 172).
Cum este disponibil Tavanic?
Cutie cu 1 blister a 5 comprimate filmate.
Cutie cu 1 blister a 7 comprimate filmate.
Cutie cu 1 blister a 10 comprimate filmate.
Grupa terapeutica sau modul de actiune.
Ce fel de medicament este Tavanic?
Tavanic este un agent antibacterian cu spectru larg din clasa fluorochinolonelor, avand ca substanta activa levofloxacina. Tavanic actioneaza ca bactericid asupra unui mare numar de bacterii.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Aventis Pharma Deutschland GmbH D-65926 Frankfurt am Main, Germania.
Producator
Aventis Pharma Deutschland GmbH, Germania
Contraindicatii
Cand nu trebuie utilizat Tavanic?
Tavanic nu trebuie utilizat daca oricare dintre conditiile de mai jos vi se aplica si dumnea-voastra sau daca apartineti vreunuia din grupurile de pacienti enumerate mai jos, deoarece ar fi posibil ca, in aceste conditii, medicamentul sa va faca rau: hipersensibilitate la levofloxacina, alte chinolone sau la oricare dintre excipientii produsului.
– pacienti cu antecedente de afectiuni ale tendoanelor consecutive administrarii de chinolone.
– pacienti cu epilepsie.
– Copii sau adolescenti in faza de crestere.
Sarcina si alaptare
De ce trebuie sa tinem cont in cursul sarcinii si alaptarii?
Datorita absentei datelor la om, si deoarece stu-diile la animale au demonstrat riscul afectarii cartilajelor de crestere de catre fluorochinolone, Tavanic nu trebuie administrat femeilor insar-cinate si mamelor care alapteaza. Daca se diag-nosticheaza o sarcina in cursul tratamentului cu Tavanic, trebuie consultat imediat medicul.
De ce trebuie sa tinem seama in cazul copii-lor si al pacientilor varstnici?
Tavanic nu trebuie administrat copiilor si ado-lescentilor deoarece posibilitatea afectarii car-tilajelor nu poate fi exclusa. In cazul pacientilor varstnici trebuie sa se tina cont de faptul ca acestia au frecvent o functie renala afectata (vezi "Doze, mod de administrare si durata tratamentului").
Atentionari si precautii speciale
Ce precautii trebuie avute in vedere?
In cazurile foarte severe de pneumonie pneu-mococica Tavanic poate sa nu fie terapia opti-ma. Infectiilenosocomiale cu P. aeruginosa pot necesita terapie combinata. Riscul de a face convulsii in cursul tratamentului cu Tavanic poate fi crescut in caz de leziuni pre-existente ale sistemului nervos central. De aceea, trebuie sa informati medicul despre orice boala ati suferit. Nu trebuie sa fiti tratat cu Tavanic daca suferiti de epilepsie.
Riscul de a face convulsii poate fi de asemenea crescut de tratamente concomitente cu fenbu-fen sau antiinflamatoare nesteroidiene similare sau cu teofilina (vezi si Interactiuni). Cu toate ca fotosensibilizarea (hipersensibilita-te la lumina cu reactii de tipul arsurilor solare) este foarte rara in cursul terapiei cu levofloxa-cina, se recomanda ca pacientii sa nu se expuna, daca nu este necesar, la lumina solara puternica sau la raze UV artificiale (solar, lampa de ultra-violete), pentru a se evita fotosensibilizarea.
Medicul trebuie imediat informat daca o diaree severa, persistenta si/sau sanguinolenta apare in cursul sau dupa terapia cu Tavanic. Aceasta poate fi simptomul unei inflamatii intestinale severe (enterocolita), indusa de tratamentul an-tibiotic. Daca se suspecteaza colita pseudo-membranoasa, terapia cu Tavanic se va intreru-pe imediat. In acest caz se instituie tratament adecvat, fara intarziere. Produsele care inhiba peristaltismul sunt contraindicate in aceasta situatie clinica.
In rare ocazii, sub tratament cu chinolone pot sa apara tendinite, care uneori pot sa determineruperea tendonului lui Achile. Pacientii varstnici sunt mai expusi la tendinite. Riscul rupturii de tendon poate fi crescut de coadmi-nistrarea de corticosteroizi. Daca se suspectea-za o tendinita, terapia cu Tavanic se va intreru-pe imediat si se vor lua masurile terapeutice specifice pentru tendonul afectat, de ex. imobi-lizare (vezi si Contraindicatii si Efecte adverse). Pacientii cu deficit latent sau manifest de glucozo-6-fosfat de hidrogenaza pot fi predispusi la reactii hemolitice (distrugerea celulelor rosii sanguine) sub tratament cu chinolone, astfel ca levofloxacina trebuie administrata cu mare atentie la acesti pacienti.
Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Anumite reactii adverse (de ex. ameteala /vertij, somnolenta, tulburari vizuale) -pot afecta capa-citatea de a conduce vehicule si de a manevra utilaje. Acest aspect este in mod special valabil in combinatie cu alcoolul etilic.
Interactiuni cu alte medicamente Ce trebuie luat in considerare daca odata cu Tavanic folositi si alte medicamente sau le-ati folosit cu scurt timp inainte?
Daca folositi concomitent si alte medicamente, informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Aceasta este valabil si pentru medica-mentele fara prescriptie medicala. In cursul terapiei concomitente cu chinolone si alte medicamente care scad pragul la convulsii (de ex. teofilina), poate sa apara o scadere semnificativa a pragului cerebral la convulsii.
Acest lucru e valabil si pentru administrarea concomitenta de chinolone si fenbufen sau alte anti-inflamatoare nesteroidiene (medicamente pentru tratamentul bolilor reumatice). Efectul Tavanic este semnificativ redus daca se administreaza concomitent cu sucralfat (medicament pentru protectia mucoasei intestinale).
Acelasi lucru este valabil si la administrarea concomitenta cu antiacide care contin aluminiu sau magneziu (medicamente contra arsurilor si durerilor de stomac) sau cu saruri de fier (medicamente pentru anemie). Tavanic trebuie administrat cu cel putin 2 ore inainte sau dupa administrarea acestor preparate. Probenecidul si cimetidina reduc usor elimi-narea renala a levofloxacinei.
Totusi aceste interactiuni nu sunt clinic relevante. Levofloxacina trebuie administrata cu grija concomitent cu medicamente care au aceeasi cale de elimi-nare (secretie tubulara). Acest lucru este in mod special valabil la pacientii cu functie renala afectata.
Timpul de injumatatire plasmatica al ciclosporinei a crescut usor cand s-a administrat concomitent cu levofloxacina. Administrarea concomitenta de levofloxacina cu antagonisti ai vitaminei K (de ex. warfarina)poate determina cresterea valorilor testelor de coagulare (timp de protrombina, INR) si/sau sangerari, care pot fi severe; de aceea, in cazul administrarii de antagonisti ai vitaminei K, se recomanda monitorizarea testelor de coagulare.
Doze si mod de administrare
Tavanic se administreaza o data sau de 2 ori pe zi. Doza depinde de tipul si severitatea infectiei si de sensibilitatea agentului cauzal suspicionat. Doza nu trebuie modificata fara indicatia medi-cului. va rugam sa respectati indicati ile medi-cului, caci altfel Tavanic nu va va fi de folos.
Dozare la pacienti cu functie renala normala (clearance de creatinina > 50 ml / min) Sinuzite acute: 1 comprimat filmat Tavanic/zi, in priza unica (500 mg levofloxacina) Exacerbari acute ale bronsitelor cronice: 1/2-1 comprimat filmat Tavanic/zi (250 – 500 mg levofloxacina).
Pneumonie comunitara: 1 comprimat filmat Tavanic/zi, o data sau de doua ori/zi (500-1000 mg levofloxacina).
Infectii complicate ale tractului urinar (inclusiv pielonefrite): 1/2 comprimat filmat Tavanic/zi (250mg levofloxacina).
Infectii ale prostatei: 500 mg levofloxacina (1 comprimat filmat Tavanic) o data pe zi. Infectii ale pielii si tesuturilor moi: 1/2 compri-mat filmat Tavahic/zi sau 1 comprimat filmat Tavanic o data sau de doua ori pe zi (250-500-1000 mg levofloxacina).