Telfast 180

Citeste prospectul medicamentului Telfast 180 si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Domenii de utilizare: Telfast 180 se foloseste pentru tratamentul simptomelor urticariei idiopatice cronice.

Comprimate filmate 180 mg Aventis

Stimata pacienta, stimate pacient! Va rugam sa cititi cu atentie acest prospect inainte de a utiliza fiecare cutie noua. Prospectul contine informatii importante referitoare la utilizarea Telfast 180. Prospectul este actualizat periodic. In caz de nelamuriri adresati-va medicului sau farmacistului Dvs.

Compozitie

Un comprimat filmat contine clorhidrat de fexofenadina 180 mg, corespunzator la fexofenadina 168 mg si excipienti: croscarmeloza sodica, amidon de porumb pregelatinizat, celuloza microcristalina, stearat de magneziu; hidroxipropilmetilceluloza E15, hidroxipropilmetilceluloza E5, povidona, dioxid de titan (E171), dioxid de siliciu coloidal anhidru, Macrogol 400, oxid roz de fer, oxid galben de fer.

Forma de prezentare si continut

Comprimate filmate; cutii cu 10 si 20 comprimate filmate.

Grupa farmacoterapeutica, mecanism de actiune

Telfast 180 contine fexofenadina, medicament din grupa antihistaminicelor, categorie de substante eficace simptomatic in anumite afectiuni alergice. Telfast 180 a fost elaborat ca preparat farmaceutic destinat tratamentului urticariei idiopatice cronice. Pentru reactiile alergice la polen de flori sau ierburi care provoaca rinita alergica se recomanda preparatul Telfast 120.

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Aventis Pharma Deutschland GmbH D-65926 Frankfurt am Main, Germania

Producatorul

Aventis Pharma Deutschland GmbH D-65926 Frankfurt am Main, Germania

Contraindicatii

Nu aveti voie sa luati Telfast 180 daca aveti hipersensibilitate la fexofenadina sau la oricare dintre componentele sale, deoarece in acest caz produsul va poate face mai mult rau decat bine.

Telfast 180 se va administra in cursul sarcinii numai la indicatia medicului, deoarece nu exista experienta privind folosirea la femeile insarcinate. Deoarece nu exista date privind trecerea fexofenadinei in laptele matern, nu este recomandata administrarea de Telfast 180 in perioada de alaptare.

Precautii si atentionari

La pacientii varstnici ca si la cei cu tulburari ale functiei renale sau hepatice se va administra Telfast 180 cu mare atentie, deoarece datele existente cu privire la folosirea in aceste situatii sunt limitate. Luand in considerare rezultatele experimentale si efectele nedorite observate pana in prezent, nu este de asteptat ca fexofena-dina sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. La testarile obiective Telfast 180 nu a demonstrat nici o actiune semnificativa asupra functiei sistemului nervos central. La persoanele cu sensibilitate deosebita se recomanda verificarea reactivitatii la acest preparat.

Interactiuni cu alte medicamente

Daca luati concomitent un alt medicament intrebati medicul sau farmacistul daca nu este vorba despre unul din medicamentele enumerate mai jos, care pot prezenta interactiuni cu Telfast 180. Aceasta este valabil si pentru medicamentele care nu v-au fost prescrise de medic. Daca se administreaza concomitent Telfast 180 si eritromicina sau ketoconazol (medicamente impotriva infectiilor provocate de microbi, respectiv ciuperci) s-a observat cresterea de 2-3 ori a concentratiei sanguine a fexofenadinei. Aceasta crestere nu atrage insa nici o reactie relevanta clinic (privind inima sau frecventa efectelor adverse).

Daca se administreaza, imediat inainte de Telfast 180, anumite substante protectoare ale mucoasei gastrice (in caz de gastrita sau ulcer) - antiacide continand hidroxid de aluminiu sau magneziu - scade absorbtia fexofenadinei din intestin. Se recomanda un interval de 2 ore intre administrarea celor doua tipuri de preparate.

Doze, mod de administrare, durata tratamentului

Medicul va va recomanda cum sa luati Telfast 180. In general el se va orienta dupa urmatoarele recomandari:

Adultii si copiii peste 12 ani vor lua un comprimat o data/zi (corespunzand la 180 mg clorhidrat de fexofenadina/zi). Actiunea si tolerabilitatea fexofenadinei la copii sub 12 ani nu a fost cercetata. Nu este necesara o adaptare speciala a dozei la pacientii varstnici sau la pacientii cu tulburari ale functiei renale sau hepatice. Comprimatele se vor inghiti intregi cu lichid suficient (un pahar cu apa). Durata administrarii va fi stabilita de medicul Dvs. in functie de evolutia bolii.

Supradozaj si alte greseli de administrare

Daca se intampla ca o data sa luati un comprimat in plus, este in general suficient sa cereti sfatul medicului in caz ca observati vreun efect nedorit. Daca, din greseala, ati luat o cantitate de medicament semnificativ mai mare, adresati-va imediat unui medic pentru ca acesta sa va poata sfatui si daca este necesar, sa va supravegheze si sa va trateze.

Daca ati uitat sa luati o doza de Telfast 180 nu trebuie sa luati la urmatoarea administrare un comprimat in plus, ci continuati tratamentul conform recomandarii medicului.

Efecte adverse

Medicamentele pot sa aiba uneori si efecte nedorite, asa numitele efecte adverse. Acestea nu apar la fiecare pacient. Efectele adverse cunoscute ale Telfast 180 sunt descrise mai jos:

In studiile clinice s-au observat cefalee, somnolenta, ameteli, greata, rareori senzatie de astenie. Delimitarea de simptomele afectiunii tratate este dificila, mai ales ca simptomele mai sus amintite au fost observate, cu frecventa asemanatoare si la administrarea de placebo (produs inactiv). Va rugam sa va adresati medicului sau farmacistului daca observati la Dvs. una din reactiile adverse mentionate sau alt efect advers, care nu este mentionat in acest prospect.

Perioada de valabilitate

Data de expirare a produsului este scrisa pe ambalaj. Nu utilizati medicamentul dupa aceasta data. Nu lasati Telfast 180 la indemana copiilor.

Data ultimei verificari a prospectului

Noiembrie, 2003

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Telfast 180 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...