Tratul®, capsule 50 mg

Citeste prospectul medicamentului Tratul®, capsule 50 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii. Tratul se recomanda in: 1. Tratamentul reactiilor inflamatorii dureroase datorate proceselor reumatice cronice sau acute, cum ar fi: artrita si poliartrita cu etiologii variate, lombalgie in artroza intervertebrala, poliartrita cronica primara, reumatism abarticular (bursita, tendovaginita, mialgii in miozita sau miogeloza, periartrita scapulohumerala, etc).

2. Tratamentul afectiunilor cronice degenerative sau deformante ale sistemului locomotor (spondiloza, artroza, spondilita anchilozanta) si al crizelor de guta.

3. Inflamatii posttraumatice (leziuni dobandite in timpul practicarii sportului, interventii chirurgicale minore, extractii dentare).

4. Dismenoree.

Tratul®capsule 50 mg

antireumatic, antipiretic, antiinflamator, analgezic

Compozitie

diclofenac 50 mg

Caracteristici

Diclofenacul, substanta activa nesteroidiana, exercita efect antireumatic, antiflogistic, analgezic si de asemenea antipiretic prin intermediul inhibarii sintezei de prostaglandine; administrat in doze mai mari inhiba agregarea plachetara. Capsulele Tratul sunt enterosolubile. Ca urmare, diclofenacul acid se absoarbe bine din mediul alcalin al intestinului subtire si este bine tolerat chiar in tratamente de lunga durata. La voluntari sanatosi valorile picului plasmatic sunt atinse la 2 ore dupa administrarea a doua capsule.

Legarea de proteine este de 99,7%. Aproximativ 60% din doza administrata se elimina prin rinichi sub forma de metaboliti activi farmacologic si mai putin de 1% sub forma netransformata. Circa 30% din doza administrata se elimina sub forma de metaboliti pe cale digestiva. Deoarece secretia biliara este crescuta, in cazurile de insuficienta renala nu intervine fenomenul cumularii de substanta activa. Absorbtia, metabolismul si excretia sunt independente de varsta pacientului.

Administrare

Se administreaza cu putin lichid, inainte de masa. Capsulele nu trebuie sfaramate sau mestecate.

Posologie

Posologia este determinata de tabloul clinic individual.

Adulti si copii peste 12 ani:

1 capsula de 2-3 ori pe zi. Nu trebuie depasita o doza zilnica totala de 150 mg diclofenac.

Pacienti in varsta:

Cu toate ca farmacocinetica substantei este independenta de varsta pacientului, in cazul pacientilor in varsta dozele administrate vor fi calculate cu grija.

Contraindicatii

- Ulcer gastric si duodenal.

- Hipersensibilitate la diclofenac.

- Pacienti care au suferit crize de astm, urticarii sau rinite acute dupa administrarea de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care inhiba prostaglandin-sintetaza.

- Porfirie, diateze hemoragice, tulburari ale hematopoiezei.

Se recomanda precautie in tratarea pacientilor care sufera de astm, "febra de fan" sau maladii cronice ale aparatului respirator, ca si in cazul celor care sufera de maladii renale, cardiace, hepatice grave, hipertensiune severa, ulcer gastrointestinal in antecedente, boala Crohn, colita ulceroasa.

Sarcina si alaptare

in timpul primelor 6 luni de sarcina tratamentul este indicat numai atunci cand este absolut necesar si se folosesc dozele minime eficiente. Nu se administreaza diclofenac in ultimele 3 luni de sarcina (exista posibilitatea inhibarii contractiilor uterine si a inchiderii premature a duetului Botallo). Daca este necesar, se poate tolera tratamentul mamelor care alapteaza, deoarece dupa administrarea orala a 150 mg diclofenac zilnic, in laptele matern trec doar cantitati foarte mici de substanta activa. Nu au fost observate efectele asupra nou-nascutilor.

Efecte secundare

Cu toate ca este in general bine tolerat, Tratul poate produce urmatoarele efecte secundare:

- tulburari gastrointestinale (dureri epigastrice, greata, diaree, eructatii, hemoragii oculte)

- cefalee, ameteli, somnolenta

- eczeme, eruptii cutanate, prurit

- retentie de lichide, edeme periferice.

Rareori pot apare:

- ulcere gastrointestinale insotite de hemoragii severe si care evolueaza spre perforatie (anemii), colita hemoragica nespecifica, exacerbarea colitelor ulceroase preexistente

- insomnii, stari de excitatie, iritare

- reactii alergice, cum ar fi: spasm bronsic, reactii anafilactice/anafilactoide

- insuficienta renala, sindrom nefrotic, insuficienta renala acuta, hematurie

- hepatita (icter, cresterea transaminazelor)

- tulburari ale hematopoiezei (leucopenie, trombocitopenie, anemie aplastica, panmielopatii)

- hipotensiune.

in cazuri izolate:

- tulburari de sensibilitate, tulburari vizuale (vedere neclara, diplopie), tinitus, crampe

- alopecie reversibila, sindrom Stevens-Johnson, eritem exudativ multiform, fotosensibilizare

- purpura, agranulocitoza, anemie hemolitica.

Interactiuni

in cazul in care in timpul tratamentului cu diclofenac se administreaza si alte medicamente, efectul acestora poate fi potentat sau redus.

Cresc:

- concentratiile sanguine ale litiului si digoxinei

- riscul hemoragiilor gastrointestinale cauzate de administrarea simultana de glucocorticoizi

- efectele secundare ale altor antireumatice nesteroidiene

- posibil, efectul diureticelor care economisesc potasiul (se recomanda controlul concentratiei potasiului)

- efectele medicatiei antiagregante plachetare

Este recomandat ca 24 de ore inainte si dupa tratamentul cu metotrexat sa se evite administrarea anti-inflamatoarelor nesteroidiene, deoarece acestea pot determina cresterea concentratiilor sanguine de metotrexat, urmata de sporirea toxicitatii substantei.

Scad:

- efectul furosemidului si al altor diuretice care actioneaza la nivelul ansei Henle

- efectul antihipertensivelor

Administrarea concomitenta a acidului acetilsalicilic reduce concentratia serica a diclofenacului si reciproc. Studiile clinice au demonstrat ca diclofenacul nu influenteaza efectul antidiabeticelor si nici al anticoagulantelor. Totusi, in cazul tratamentului simultan cu diclofenac si anticoagulante se recomanda, ca masura de siguranta, controlul efectului anticoagulant prin teste de laborator.

Precautii

in tratamentul de lunga durata cu diclofenac (mai mult de doua saptamani) trebuie efectuate teste ale functiei renale si, in special, ale functiei hepatice, formulei sanguine si coagularii. Atunci cand se administreaza diclofenac imediat postoperator, se recomanda supravegherea atenta a functiei renale. Cand in timpul tratamentului apar hemoragii intestinale sau se dezvolta ulcere peptice, semnalate in cazuri rare, tratamentul se opreste.

Informatii pentru pacient

Medicul trebuie informat despre primele simptome ale efectelor adverse. Informati medicul imediat la aparitia durerilor abdominale severe, a scaunelor negre sau hemoragice, a eruptiilor cutanate insotite de inflamatii ale mucoasei sau oculare. Anuntati medicul in eventualitatea sarcinii. Daca folositi simultan cu Tratul si alte medicamente, trebuie sa consultati medicul, deoarece efectul acestora poate fi marit sau redus. Cind apar ameteli si oboseala, trebuie sa manifestati atentie deosebita la conducerea auto sau manuirea altor masini.

Supradozare

Manifestari severe gastrointestinale si la nivelul SNC. Tratamentul este simptomatic.

Prezentare

Cutii cu 30 capsule.

Conservare

La loc rece si uscat (15°-25° C).

A nu se lasa la indemana copiilor!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Tratul, supozitoare si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tratul...
Citeste prospectul medicamentului Diclosal gel 1% si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII...
Citeste prospectul medicamentului Diclogesic, tablete si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Artrite...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare