Trazec, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Trazec, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Trazec este un medicament care reduce concentratia zaharurilor din sange (glicemia)-si care este administrat pe cale orala (aceste medicamente sunt cunoscute si sub numele de antidiabetice orale).

Este utilizat de catre persoane care sufera de diabet zaharat de tip 2. (Acest tip de diabet este numit si diabet zaharat non-insulino-dependent.)

Insulina este o substanta produsa de un organ al corpului, numit pancreas. Aceasta ajuta la scaderea valorii zaharurilor din sange, in special dupa mese. La pacientii cu diabet zaharat de tip 2, este posibil ca organismul sa nu poata initia producerea de insulina suficient de rapid, dupa mese. Trazec actioneaza stimuland pancreasul sa produca insulina mai rapid. Aceasta ajuta la mentinerea glicemiei sub control dupa mese.

Medicul dumneavoastra va va prescrie Trazec Impreuna cu un alt antidiabetic oral care contine metformina.

Comprimatele de Trazec incep sa actioneze rapid dupa administrare si sunt eliminate rapid din organism.

2. INAINTE SA UTILIZATI TRAZEC

Urmati cu atentie toate instructiunile oferite de medicul dumneavoastra sau de farmacist, chiar daca acestea difera fata de informatiile din acest prospect.

Nu utilizati Trazec

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la nateglinida sau la oricare dintre celelalte componente ale Trazec.

– daca suferiti de diabet zaharat de tip 1 (adica organismul dumneavoastra nu produce deloc insulina).

– daca stiti ca suferiti de o afectiune hepatica severa.

– daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.

– daca alatati.

Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti intrebari suplimentare sau in cazul in care credeti ca oricare dintre acestea pot fi valabile pentru dumneavoastra.

Aveti grija deosebita cand utilizati Trazec

Persoanele care sufera de diabet zaharat pot prezenta uneori simptome datorate valorilor mici ale zaharurilor din sange (manifestare denumita, de asemenea, hipoglicemie). De asemenea, medicamentele, inclusiv Trazec, pot produce simptome datorate valorilor mici ale zaharurilor din sange.

Daca resimtiti oricare dintre aceste simptome – senzatia de ameteala, confuzie, foame, tremor sau oricare din celelalte semne mentionate la pct. 4, "Reactii adverse posibile" – mancati sau beti ceva care sa contina zahar.

Unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa prezinte simptome de glicemie mica. Aveti grija – daca aveti peste 65 ani.

– daca sunteti slabit.

– daca suferiti de o alta afectiune medicala care poate provoca hipoglicemie (de exemplu glanda hipofiza sau suprarenala cu activitate redusa).

Daca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, supravegheati-va cu mai multa atentie glicemia.

Discutati cu medicul dumneavoastra:

– daca stiti ca suferiti de o afectiune hepatica.

– daca suferiti de o afectiune renala grava.

– daca aveti probleme legate de metabolizarea medicamentelor.

– daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala.

– daca ati avut febra, ati suferit un accident sau ati avut o infectie.

Poate fi nevoie sa vi se ajusteze tratamentul.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Cantitatea de Trazec necesara pentru dumneavoastra se poate modifica daca luati alte medicamente, deoarece acestea pot determina cresterea sau scaderea glicemiei.

In special este important sa Ii spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati:

– Beta blocante sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizate, de exemplu, pentru a trata hipertensiunea arteriala si anumite afectiuni cardiace).

– Diuretice (utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale).

– Corticosteroizi, cum sunt prednison si cortizon (utilizati pentru a trata tulburarile inflamatorii).

– inhibitori ai metabolizarii medicamentelor, cum sunt fluconazol (utilizat pentru a trata infectiile micotice), gemfibrozil (utilizat pentru a trata dislipidemia) sau sulfinpirazona (utilizata pentru a trata guta cronica).

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa ajusteze dozele acestor medicamente.

Alimente, bauturi si miscare

Luati Trazec inainte de mese (vezi pct. 3, "Cum sa utilizati Trazec"). Efectul sau poate fi intarziat daca este administrat in timpul meselor sau dupa acestea.

Chiar daca luati medicamente pentru diabet, este important sa urmati dieta si/sau programul de miscare pe care vi l-a recomandat medicul dumneavoastra.

Urmariti cu atentie aparitia unor eventuale indicii de hipoglicemie, in special:

– daca ati efectuat miscare mai intensa decat de obicei.

– daca ati consumat alcool.

Alcoolul poate afecta controlul glicemiei, ca urmare vi se recomanda sa discutati cu medicul dumneavoastra despre consumul de alcool in timpul utilizarii Trazec. daca resimtiti simptome ale hipoglicemiei, mancati sau beti ceva care contine zahar si discutati cu medicul dumneavoastra.

Utilizarea Trazec de catre varstnici

Trazec poate fi utilizat de catre persoane cu varsta peste 65 ani. Aveti grija deosebita pentru a evita hipoglicemia.

Utilizarea Trazec de catre copii si adolescenti

Trazec nu este recomandat copiilor si adolescentilor (cu varsta sub 18 ani), deoarece nu s-au studiat efectele sale la aceasta grupa de varsta.

Sarcina si alaptarea

Nu utilizati Trazec daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Prezentati-va la medic cat mai curand posibil daca ati ramas gravida in timpul tratamentului.

Nu alatati in timpul tratamentului cu Trazec.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii sau alatarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Se recomanda sa luati masuri de precautie pentru a evita hipoglicemia in timpul conducerii vehiculului. Acest aspect este deosebit de important in cazul in care prezentati semne reduse sau absente de avertizare a hipoglicemiei sau episoade frecvente de hipoglicemie. In aceste conditii trebuie avuta in vedere revizuirea recomandarii de a conduce vehicule.

Informatii importante privind unele componentele ale Trazec

Comprimatele de Trazec contin lactoza monohidrat. daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, contactati-l inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA UTILIZATI TRAZEC

Utilizati intotdeauna Trazec exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Cand sa utilizati Trazec

Luati Trazec inaintea celor trei mese principale, de obicei:

– 1 doza inainte de micul dejun;

– 1 doza inainte de pranz;

– 1 doza inainte de cina.

Cel mai bine este sa luati doza chiar inainte de o masa principala, dar o puteti lua si cu pana la 30 minute inainte.

Nu luati doza daca nu urmeaza sa serviti o masa principala. daca nu serviti o masa, nu luati doza de Trazec si asteptati pana la masa urmatoare.

Cat sa utilizati?

Luati Trazec asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va stabili doza care va este necesara.

Doza uzuala initiala de Trazec este de 60 mg inainte de cele trei mese principale. In unele cazuri este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie doze mai mari. Doza zilnica maxima recomandata este de 180 mg de trei ori pe zi, care trebuie administrata inaintea celor trei mese principale. Inghititi comprimatele intregi, cu un pahar de apa, inainte de masa.

Cat timp trebuie utilizat Trazec?

Utilizati Trazec zilnic, pana cand medicul dumneavoastra va spune sa va opriti.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Trazec

Daca ati luat accidental prea multe comprimate, discutati imediat cu medicul dumneavoastra. daca aveti simptome de hipoglicemie – daca va simtiti ametit, confuz, aveti senzatie de foame, tremurati sau prezentati oricare dintre celelalte semne mentionate la pct. 4, "Reactii adverse posibile" – mancati sau beti ceva care contine zahar.

Daca simtiti ca sunteti pe punctul de a suferi o criza hipoglicemica severa (care poate duce la pierderea constientei sau convulsii), apelati la asistenta medicala de urgenta – sau asigurati-va ca cineva face acest lucru in locul dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Trazec

Daca uitati sa utilizati un comprimat, luati urmatorul inainte de masa urmatoare. Nu luati o doza dubla de Trazec pentru a compensa doza pe care ati uitat-o.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Trazec poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

De obicei, reactiile adverse determinate de Trazec sunt usoare pana la moderate.

Cele mai frecvente reactii adverse sunt simptomele de glicemie scazuta (hipoglicemie), care sunt de obicei usoare. Acestea include:

– transpiratii,

– ameteala,

– tremor,

– slabiciune,

– senzatia de foame,

– senzatia ca inima va bate rapid,

– oboseala,

– stare de rau (greata).

Acestea pot fi produse si de lipsa de hrana sau de o doza prea mare din oricare medicament antidiabetic pe care il utilizati. daca simtiti simptome de hipoglicemie, mancati sau beti ceva care contine zahar.

S-au raportat dureri abdominale, indigestie, diaree, greata si varsaturi.

Reactiile rare sunt valorile usor anormale ale testelor functiei hepatice si reactiile alergice (de hipersensibilitate), cum sunt: eruptii trecatoare pe piele si mancarime.

O reactie foarte rara este eruptia trecatoare pe piele cu pustule, care afecteaza buzele, ochii, gura, asociata uneori cu dureri de cap, febra si/sau diaree.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversǎ nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA TRAZEC

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra in ambalajul original.

Nu utilizati Trazec dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se utiliza nici o cutie de Trazec daca ambalajul este deteriorat sau prezinta semne de deschidere anterioara.

A nu se pastra la temperaturi peste 30°C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Trazec

– Substanta activa este nateglinida.

– Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat; celuloza microcristalina; povidona; croscarmeloza sodica; stearat de magneziu si dioxid de siliciu coloidal anhidru.

– Filmul comprimatului contine hipromeloza; dioxid de titan (E171); talc; macrogol si oxid rosu (comprimate de 60 si 180 mg) sau galben (comprimate de 120 mg) de fer (E172).

Cum arata Trazec si continutul ambalajului

Trazec 60 mg comprimate filmate sunt roz, rotunde, inscriptionate cu "NVR" pe una din fete si cu "TS" pe cealalta.

Trazec 120 mg comprimate filmate sunt galbene, ovale, inscriptionate cu "NVR" pe una din fete si cu "TSL" pe cealalta.

Trazec 180 mg comprimate filmate sunt rosii, ovale, inscriptionate cu "NVR" pe una din fete si cu "TSX" pe cealalta.

Fiecare ambalaj contine 12, 60, 84, 120 sau 360 comprimate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sau concentratiile comprimatelor sa fie comercializate in tara dumneavoastra.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Novartis Europharm Limited

Wimblehurst Road

Horsham

West Sussex, RH12 5AB

Marea Britanie

Producatorul

Novartis Farma S.p.A.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Xiliarx si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Xiliarx este un...
Citeste prospectul medicamentului Ultratard HM si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Diabet...
Citeste prospectul medicamentului Tresiba si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Tresiba se utilizeaza...