Cum sa inveti copilul sa alerge mai repede

Cum sa inveti copilul sa alerge mai repede

Copilul tau are abilitati de alergator? Ii place sprintul si crezi ca il poti transforma intr-un atlet pe 100 metri? Daca da, atunci stii deja ca dezvoltarea vitezei este cea mai importanta caracteristica. Multi copii fac din alergare un obiectiv personal. Altii alearga doar pentru distractie. Pentru a-i pastra, insa, celui mic placerea de a alerga si de a deveni competitiv, trebuie sa stii sa-l motivezi!

Cum sa inveti copilul sa alerge mai repede. Invata-l cum sa fie mereu in forma:

1. Incalzeste- l cu exercitii de sarituri. Sariturile il vor ajuta sa dezvolte muschii picioarelor, cei mai importanti in cazul unui alergator puternic. Asadar, inainte de a incepe sesiunea de alergat, pune-l(fa impreuna cu el) sa faca un set de sarituri simple sau cu coarda!

2. Verifica forma in timpul alergarii. Roaga-l pe cel mic sa alerge cat poate de repede timp de cinci secunde. Da drumul la cronometru, dar urmareste si evolutia sa fizica. Asa iti vei dai seama ce slabiciuni are. O forma buna pentru sprint inseamna:

- sa impingi cu piciorul din fata.

- sa te inclini spre inainte, astfel incat picioarele sa fie in spatele soldurilor, iar soldurile in spatele umerilor (pozitia este cunoscuta sub numele de extensia tripla).

- sa mentii trunchiul vertical.

- sa tii capul nemiscat si sa relaxezi muschii fetei.

- sa mentii coatele in unghi drept(de 90 grade).

- sa mentii bratele in lateral(aproape de corp) in timp ce le misti in sus si in jos.

- sa ridici genunchiul din fata, in timp ce indrepti piciorul din spate.

3. Alege si modeleaza tehnica adecvata pentru copil. Daca observi anumite erori de tehnica, vorbeste-i imediat despre ele. Fugi, apoi, impreuna cu cel mic. Explica-i care sunt miscarile corecte. Te va urmari si va intelege care e tehnica adecvata. Apoi, se va corecta.

4. Ajuta copilul sa vizualizeze alergarea corecta. Sfaturile din timpul alergarii sunt binevenite. De exemplu, spune-i sa isi imagineze cum picioarele imping soldurile inainte. Astfel, isi va aminti ca, in cazul sprintului, picioarele sunt esentiale. Ai mai putea, de asemenea, sa ii transmiti sa-si imagineze ca, in timp ce alearga, tine doua pasari in pumni. Astfel, va tine palemele inchise, dar nu stranse.

5. Ofera-i indicii verbale. Pune-l sa practice sprintul. In timp ce alearga, vorbeste-i despre erorile de tehnica. Spre exemplu, daca cel mic nu ridica suficient picioarele, striga: Genunchi! Genunchi!

Cum sa inveti copilul sa alerge mai repede. Mentine-i motivatia:

1. Stabileste un obiectiv de alergare. Un copil va evolua doar daca doreste. Asigura-te ca e cu adevarat interesat de alergare. Vorbeste cu el despre motivul pentru care a ales sa sprinteze. Apoi, stabileste un obiectiv adecvat. De exemplu, daca joaca un alt sport, cum ar fi baschetul, s-ar putea sa fie interesat sa alerge mai repede pentru a-si imbunatati performanta. Aminteste-i asta ocazional. Nu stabili obiective care fac trimitere la castiguri financiare, ci unele care sa tina strict de evolutie. Nu vei pune, astfel, deloc presiune pe cel mic.

2. Tine evidenta progresului. De exemplu, ai putea crea un grafic pe care sa inregistrezi timpi facuti in 6 luni de copil pe distanta clasica de 50 metri. Astfel, va putea vizualiza evolutiile din alergarea sa si isi va creste nivelul de motivatie.

3. Nu-l forta prea tare. Evolutia in sprint nu se intampla peste noapte. Este nevoie de rabdare si multa practica. Daca ii grabesti antrenamentul celui mic, exista riscul sa il descurajezi. Concentreaza-te strict pe evolutia sa prin practica regulata:

- exerseaza sprintul doar de 3-4 ori pe saptamana. Un copil spoate obosi peste masura, daca practica prea des.

- imbina sesiunile de antrenament, astfel incat in unele zile sa se concentreze pe practicarea unor sporturi excelente pentru dezvoltarea alergarii rapide, cum ar fi baschetul sau fotbalul. Aceste imbinari fac antrenamentul mai distractiv pentru cel mic. De asemenea, activitatile complementare, cum ar fi ridicarea greutatilor, yoga si inotul sunt potrivite pentru dezvoltarea atletica generala.

Cum sa inveti copilul sa alerge mai repede. Transforma alergarea in distractie:

1. Mixeaza jocurile in sesiuni de antrenament. Doar sa faci exercitii de sprint poate deveni plictisitor si demoralizant. Din fericire, este usor sa creezi o varietate de jocuri. Spre exemplu poti pune in practica cu cel mic o cursa de stafeta sau clasicul joc lumina rosie, lumina verde.

2. Fa-ti timp pentru a juca alte sporturi. Alergarea este o componenta majora a multor sporturi. Daca baiatul/fata tau/ta are timp pentru sporturi precum fotbaul, sa zicem, asta ii va aduce evolutie, chiar daca nu e practica esentiala in sprinting.

3. Alearga impreuna cu el/ea. Un antrenor nu sta doar pe margine. Alergand, uneori, impreuna cu copilul, inseamna sa ii oferi sprijin moral, sa-i arati ca esti dispus sa lucrezi din greu si ca ti se pare distractiv.

Citeste si: Cum sa slabesti cu ajutorul inotului

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Orice copil are parte de suisuri si coborasuri in timpul dezvoltarii sale. Daca anumite semne neobisnuite persista...