Mituri despre alergare. Multi le considera adevaruri, dar...

Mituri despre alergare. Multi le considera adevaruri, dar...

Circa 621 de milioane de oameni de pe intreg Mapamondul transforma alergatul in hobby sau in activitate de mentinere a conditiei fizice! Asa s-a ajuns ca peste 11 miliarde de dolari(55 miliarde de lei) sa fie cheltuite in intreaga lume pe echipamentele specifice! Sunt cifre incurajatoare, care arata ca omului modern ii pasa de sanatatea sa! Azi nu vom vorbi, totusi, despre efectele pozitive ale alergarilor, ci despre anumite mituri create in jurul acestui fenomen deosebit de popular. Speram ca informatiile de mai jos te vor ajuta!

Mituri despre alergare. Multi le considera adevaruri, dar nu e asa:

1. Alergarile ajuta la eliminarea kilogramelor in plus. Sa alergi sistematic reprezinta o modalitate excelenta de a-ti imbunatati activitatea inimii, starea de spirit si calitatea somnului. In schimb, in ciuda credintei populare, alergarea nu este cel mai bun exercitiu pentru slabit! Este vorba, de fapt, de raportul calorii arse vs calorii consumate dupa efort. In cele mai multe cazuri, oamenii vor consuma mult mai multe calorii dupa alergare. Daca obiectivul tau este sa scapi de cateva kilograme, ar trebui sa te concentrezi pe antrenamente de mare intensitate. Ciclismul, antrenamentul de forta si cardio cu intervale de intensitate scazuta pot fi de mare ajutor. Aastfel vei schimba ritmul , iar organismul tau va arde mai multe calorii, trecand de la intensitate scazuta la intensitate ridicata.

2. Te transforma intr-un alergator/alergatoare mai bun/a. Multi alergatori si alergatoare cred ca trebuie sa mareasca ritmul de fiecare data cand ies la alergat. Doar asa considera ca isi vor imbunatati viteza. In realitate, acest obicei poate duce la accidentari. Alergarea mai rapida va stresa corpul prea mult pentru a mentine acel nivel inalt. Sigur ca antrenamentul la cel mai inalt nivel este benefic, dar ar trebui sa iei si pauze. Ideal ar fi sa maresti viteza cu cativa kilometri, apoi sa o scazi. Astfel, vei creste rezistenta in timpul alergarilor lungi.

3. Inlocuirea pantofilor la fiecare 300v- 500 km alergati este obligatorie. Exista aceasta idee, desi nu are neaparat acoperire. De exemplu, pantofii de buna calitate raman la fel de eficienti si dupa 1000 km! Asadar, conteaza tipul si marca pantofilor sport. De asemenea, trebuie sa stii ca oamenii cu numar mai mare la picior isi vor uza mai rapid incaltamintea decat cei cu numar mai mic. Sfat: cumpara pantofi sport in functie de locul in care alergi. De exemplu, alergarea pe o banda este mult diferita de alergarea pe strada. Picioarele primesc mult mai multa presiune atunci cand alergi in exterior.

4. Alergarile pot imbolnavi genunchii. Nu. In realitate, genunchii pot beneficia de pe urma alergarilor, devenind mai puternici. Multi oameni de stiinta sustin ca alergatorii isi fortifica in timp genunchii. Un studiu recent a reliefat faptul ca alergatorii de maraton au avut jumatate din incidenta osteoartritei la genunchi in comparatie cu cei care merg pe jos. Nu ar trebui sa-ti faci griji pentru genunchi, insa, deoarece cu cat alergi mai mult, cu atat genunchii devin mai puternici. Practic, genunchii nu se indoaie si nu se rasucesc prea mult in timpul alergarii.

5. Ar trebui sa alergi rapid. A alerga intr-o cursa reprezinta in sine un lucru grozav , un moment de mandrie personala. Exista, insa, alergatori care fac o obsesie din a incheia cursa pe un loc cat mai bun, cu un timp cat mai bun. Daca nu esti alergator profesionist, nu gandi asa! E periculos, deoarece vei obosi rapid si te-ai putea accidenta! Metoda ideala: mareste incet tempo-ul, iar in cursele lungi(maraton) pastreaza o viteza constanta pana spre final, cad poti incerca sa accelerezi.  Scopul nu ar trebui sa fie acela de a depasi toti concurentii, ci de a reusi sa termini cu bine cursa!

6. Trebuie sa te incalzesti pentru a evita accidentarile. Se crede ca incalzirea inainte de alergare poate preveni accidentarile. Nu exista , insa, dovezi stiintifice in acest sens. De asemenea, nu exista niciun studiu care sa arate ca incalzirea imbunatateste performanta. Ceea ce stim este ca intinderile dinamice sunt benefice fie inainte de a alerga intr-o dimineata superba de duminica, fie inainte de un maraton. Aceste exercitii sunt: sariturile cu genunchii la piept, miscarile laterale ale picioarelor, genuflexiunile si fandarile.

7. Greutatea influenteaza negativ alergarea. E cumva logic ca persoanele mai usoare sa alerge mai rapid. Asta nu inseamna, insa, ca oamenii cu o greutate mai mare nu pot alerga eficient. Mai exact, greutatea corporala nu este determinanta. Chiar si persoanele foarte slabe pot fi lente din cauza lipsei de masa musculara ! De aceea, persoanele cu o greutate mai mare, cu un procent bun de masa musculara, pot fi mai rapide decat persoanele cu mai putine kilograme! Practic, procentul de grasime corporala joaca un rol important in performanta generala. 

8. E dificil sa cumperi pantofi de alergat. Poate parea asa, doar pentru ca multi dintre noi avem tentatia de a ne complica. Este important sa intelegi ca nu exista cei mai buni pantofi pe piata! Depinde de cum se simte fiecare in respectivii pantofi! Multi cumpara in functie de brand, dar nu tin cont de nivelul de confort. Asadar, cumpara ce-ti doresti, dar pune mereu pe primul plan felul in care te simti cu incaltarile respective. Trebuie sa te simti bine, confortabil, pentru a nu pune presiune pe picioare si pe mental(sa alergi cu disconfort te poate afecta si psihic).

9. Alergatorii nu trebuie sa mearga la sala. Daca vrei sa-ti imbunatatesti performanta si rezistenta, atunci cu siguranta ar trebui sa-ti antrenezi picioarele si partea superioara a corpului la sala. Procedand astfel, poti evita accidentarile, imbunatatind masa musculara.

Citeste si: Tehnicile de respiratie folosite in timpul alergarii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca intentionezi sa slabesti, probabil primul gand care iti vine in minte este sa te apuci de...
Alimentatia sanatoasa reprezinta un subiect foarte discutat, in ultimii ani. Ce mancam, cum mancam, cat mancam astfel...
Pregatirea pentru un concurs de alergare presupune luni intregi de antrenament, insa exista anumite lucruri care trebuie...