Ceaiuri care scad colesterolul

Ceaiuri care scad colesterolul

Colesterolul marit sau hipercolesterolemia reprezinta un nivel ridicat al colesterolului in sange. Se instaleaza adesea in combinatie cu un nivel ridicat de trigliceride (dislipidemie). Nivelurile mari de grasimi in sange sunt asociate cu diverse probleme ale inimii, declansate de ateroscleroza, adica depunerea grasimilor pe peretii vaselor de sange.

Colesterolul se formeaza in ficat si este eliberat in circulatia sangelui dupa ce a ajuns acolo in urma absorbtiei intestinale a alimentelor pe care le consuma o persoana. Odata eliberat in sange, colesterolul circula legat de lipoproteine (combinatii de proteine si lipide). Exista doua tipuri de colesterol: bun si rau. Pentru a evita cresterea LDL/colesterolului rau , e nevoie de schimbarea regimului de viata: nicio zi fara miscare, mancare sanatoasa(slaba in grasimi saturate) si consumul anumitor ceaiuri.

Iata care sunt ceaiurile care scad colesterolul:

Ceai verde. Ceaiul verde este celebru pentru multitudinea de beneficii pe care le aduce sanatatii, inclusiv lupta cu valorile mari ale colesterolului rau. Ceaiul verde este, in primul rand, un puternic antioxidant, datorita catechinelor(flaovonoide) bine conservate. Acest polifenol isi pastreaza mai bine propritatile , pentru ca ceaiul verde nu sufera la fel de multe procesari preucm alte tipuri de ceaiuri(nu trece printr-un proces extins de fermentatie). . Ceaiul verde mai contine teaflavine, cofeina, acizi fenolici si flavonoli precum quercetina, kaempferol si miricetina. Revenind la legatura ceaiului verde cu scaderea colesterolului, s-a demonstrat stiintific ca suplimentarea dietei cu aceasta bautura scade t semnificativ atat concentratiile serice de TC, cat si de LDL. Ceaiul verde este excelent si in prevenirea tulburarilor cadiovasculare.

Ceai de anghinare. Acest ceai are functii identice cu medicamentele din clasa statinelor, care scad lipidele prin inhibitia enzimei HMG-CoA-reductaza, care joaca un rol central in sinteza colesterolului. Formele usoare de hipercolesterolemie pot fi rezolvate prin consumul de ceai de anghinare. Un studiu a aratat faptul ca subiectii supraponderalii care au baut acest ceai au avut o scadere semnificativa a colesterolului in comparatie cu alti subiecti supraponderali carora li s-a administrat un placebo.

Ceai de papadie. Acest ceai e recomandat celor care mananca fara sa se raporteze prea mult la calitatea alimentelor(consuma multe grasimi saturate). Se foloseste, asadar, si pentru scaderea colesterolului. Anumiti compusi din papadie au rolul de a scadea nivelul de trigliceride si colesterol. De asemenea, ceaiul de papadie e bun si pentru ficat/bila.

Ceaiul de schinduf. Regleaza colesterolul si trigliceridele din sange, conform multor studii de specialitate. O revizuire din 2020 a analizat metodele si rezultatele a 15 astfel de cercetari despre schinduf. Participantii erau fie sanatosi, diabetici, fie aveau lipide din sange ridicate, cum ar fi colesterolul ridicat 2. Schinduful a fost administrat sub diverse forme, cum ar fi pudra din frunze, extract de seminte sau pudra din seminte de schinduf. Au existat diferente mari in ceea ce priveste durata studiilor, de la doua ore la trei ani. Cei care au facut recenzia au ajuns la concluzia ca administrarea de suplimente de schinduf ajuta la scaderea colesterolului total si a trigliceridelor. Totusi, tot acestia au precizat ca sunt necesare mai multe studii de inalta calitate pentru a confirma teoria.

Citeste si: In cat timp scade colesterolul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai valoarea colesterolului prea mare? Daca da, va trebui sa o scazi! Altfel, inima ta poate avea...
Colesterolul marit sau hipercolesterolemia reprezinta un nivel ridicat al colesterolului in sange. Se instaleaza adesea in combinatie...
Orice om trebuie sa faca analize medicale macar o data pe an, daca vrea sa se mentina...