Cum sa calmezi durerile de sfarc

Cum sa calmezi durerile de sfarc

Durerile de sfarc reprezinta o problema comuna atat pentru femei, cat si pentru barbati. Afectiunea poate avea numeroase cauze, precum frecarea cu imbracamintea, alaptarea si modificarile hormonale. Din fericire, exista o serie de metode de contracarare a acestor dureri, indiferent de cauza.

Cum sa calmezi durerea de sfarcuri provocata de frecare:

1. Examineaza-ti sfarcurile. Frecarea pielii de haine este o cauza comuna a durerii de mameloane. Acest fenomen este obisnuit in randul sportivilor, afectiunea fiind adesea numita mamelonul alergatorului. Daca aceasta este cauza, probabil vei observa urmatoarele simptome:

- durere generala sau sensibilitate;

- roseata;

- uscaciune.

- fisuri/crapaturi.

- sangerare.

2. Clateste zona cu apa si sapun bland. La fel ca in cazul oricarei leziuni a pielii, o abraziune pe mamelon poate provoca o infectie. Pentru a preveni aceasta neplacere, spala cu atentie zona cu sapun soft si apa calda. Usuca-te la aer. Daca te grabesti, sterge-te bland cu un prosop moale. Altfel, frecarea va creste iritatia si durerea. Atentie! Utilizarea unui antiseptic precum alcoolul va agrava cel mai probabil inflamatia.

3. Aplica o crema cu lanolina pe zona afectata. Lanolina este un produs conceput pentru a proteja pielea. Hidrateaza zona, calmeaza durerea si vindeca fisurile. Cremele cu lanolina sunt disponibile in farmacii si hipermarketuri. Alternativ, poti aplica vaselina cosmetica pe pielea afectata. Aceasta va bloca umiditatea si va preveni frecarea pielii de haine.

4. Aplica gheata. Gheata va calma durerea. Infasoara gheata intr-un prosop si tine prospoul pe zona afectata. Gheata aplicata direct pe piele poate provoca degeraturi. Lasa gheata sa actioneze maximum 20 minute. O aplicare mai lunga poate afecta pielea.

5. Ia masuri de prevenire. Odata ce ti-ai tratat durerea de sfarcuri, e timpul sa previi:

- poarta un tricou lejer in timpul activitatilor sportive;

- poarta tricouri/camasi din material sintetic in locul celor din bumbac. Bumbacul poate fi abraziv;

- materialele care elimina umezeala vor tine, de asemenea, transpiratia departe de zona si vor ajuta la prevenirea frecarii;

- femeile ar trebui sa poarte sutiene sport pe marimile potrivite . Un sutien larg va duce la frecarea sfarcurilor de material;

- aplica unguent pentru mameloane;

- acopera sfarcurile cu un produs specializat precum NipGuard.

6. Mergi la medic daca starea nu se imbunatateste in cateva zile. Cu o ingrijire adecvata, abraziunile mameloanelor ar trebui sa dispara in cateva zile. Daca zona nu se vindeca, trebuie sa consulti medicul. Poate exista o alta afectiune care cauzeaza iritatia, cum ar fi eczema, psoriazisul sau o infectie cu stafilococul auriu.

Cum sa calmezi durerea de sfarcuri provocata de alaptare:

1. Aplica o compresa calda si umeda pe mameloane. Caldura ajuta la calmarea durerii. Prin folosirea acestei metode imediat dupa hranirea pruncului nu doar ca vei calma durerea, dar vei curata si zona. Nu folosi alte metode de incalzire precum un uscator de par. Specialistii le consdiera periculoase.

2. Freaca usor zona cu cateva picaturi de lapte matern. Nutrientii naturali din laptele matern ajuta la calmarea durerilor asociate cu alaptarea. Acesta are si proprietati antibacteriene, asa ca ajuta si la evitarea infectiilor. Lasa mameloanele sa se usuce la aer dupa aplicarea laptelui.

3. Aplica putina crema cu lanolina pe sfarcuri dupa hranire. Pentru a proteja si mai mult pielea si pentru a preveni durerea intre alaptari, poti aplica crema cu lanolina pe zona. Aceasta hidrateaza si calmeaza pielea. Gasesti crema cu lanolina in orice farmacie si hipermarket. Alternativ, poti aplica si vaselina care are rolul de va bloca umiditatea. Indiferent ce produs folosesti nu uita sa clatesti sfarcurile cu apa chiar inainte de hranirea pruncului.

4. Pune gheata pe sfarcuri inainte de hranire. Daca sfarcurile tale sunt sensibile, inainte de o sesiune de hranire poti aplica o punga de gheata pentru a atenua durerea. Nu uita sa infasori gheata in prosop pentru a preveni degeraturile. Nu lasa gheata sa actioneze pe mai mult de 20 de minute. Altfel pielea se poate deteriora.

5. Ia un analgezic OTC(fara reteta). Daca durerea persista, un analgezic te va ajuta. Utilizeaza analgezice impreuna cu alte metode concepute pentru a ajuta mameloanele sa se vindece, altfel doar vei masca durerea, netratand-o. Acetaminofenul este cea mai buna optiune, desi antiinflamatoarelor nesteroidiane(AINS) vor fi, de asemenea, eficiente. Ambele variante sunt sigure de utilizat in timpul alaptarii.

6. Regleaza-ti pozitia in timpul alaptarii. Daca simti multa durere in timpul alaptarii, ajustarea pozitiei poate fi de ajutor.

7. Consulta medicul daca durerea nu dispare. Durerea persistenta sau insuportabila nu este normala. Poate exista o alta problema. Doar medicul poate da un diagnostic corect.

Cum sa calmezi durerea de sfarcuri provocata de modificarile hormonale:

1. Tine cont de starea ta hormonala. Modificarile hormonale pot cauza umflarea sanilor si dureri de sfarcuri. De obicei, dezechilibrele in estrogen si progesteron sunt de vina pentru acest fenomen. Exista cateva situatii in care aceste tipuri de fluctuatii hormonale sunt normale:

- in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru;

- chiar inainte sau in timpul menstruatiei;

- cand incepe menopauza.

Si barbatii pot experimenta acet fenomen. Se intampla din cauza unui dezechilibru de estrogen si testosteron. Desi barbatii nu au menstruatie, sarcina sau menopauza, au fluctuatii hormonale. Durerea de sfarcuri poate fi cauzata,de asemenea, de obezitate si de conversia periferica a estrogenului in celulele adipoase. Aceasta poate duce la ginecomastie(marirea volumului sanilor la barbat).

2. Aplica o compresa rece pe mameloane. Daca durerea de sfarc este cauzata de fluctuatiile hormonale, probabil ca unguentele topice nu vor functiona. Cel mai bine este sa folosesti o compresa rece.

3. Ia un analgezic OTC(fara prescriptie). Acetaminofenul este cea mai buna optiune. Antiinflamatoarele nesteroidiane(AINS) reduc inflamatia , care nu e responabila in acest caz de dureri.. Totusi, AINS ar putea fi eficiente. Evita aspirina daca ai sub 20 de ani din cauza riscului de sindrom Reye.

4. Alege un sutien de sustinere. Daca sfarcurile si sanii te dor, un sutien cu un nivel ridicat de sustinere poate ajuta in atenuarea. De asemenea, ai putea purta un sutien sport in timpul somnului. In cazul in care sanii se misca noaptea, durerea se poate agrava.

5. Mergi la medic daca durerea persista.

Citeste si: De ce dor sanii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care afecteaza in mare masura scalpul. Boala poate provoca...
Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...