Oricat de banal ar parea un deget luxat, aceasta problema nu trebuie neglijata sau ignorata, deoarece poate provoca artrita. Este indicat, asadar, sa va tratati degetele luxate, dupa cum urmeaza:
- In primul rand aveti nevoie de un unguent antibacterian, de calmante si de gheata sau de o punga cu legume congelate. Apoi trebuie sa va curatati foarte bine degetul, pentru a indeparta impuritatile de pe acesta sau din jur.
- Daca degetul luxat va doare foarte tare, aplicati gheata timp de 30 de minute. Pentru a reduce umflatura si durerea, masati degetul afectat cu un cub de gheata timp de 10-15 minute, din 2 in 2 ore pentru a amorti zona respectiva. Acest lucru este contraindicat, insa, persoanelor bolnave de diabet sau cu afectiuni ale aparatului circulator, deoarece temperatura scazuta poate opri circulatia in deget.
- Aplicati apoi o cantitate mica de unguent antibacterian pe degetul luxat. Daca durerea persista luati un calmant.
- Pentru a preveni umflarea si mai tare a degetului luxat este indicat sa purtati pantofi deschisi in fata sau sandale.
- Daca durerea persista mergeti la un control medical. Trebuie sa evitati, totodata, indoirea sau presiunea asupra degetului in timpul mersului. Presiunea poate cauza fracturarea degetului luxat sau dislocarea acestuia. Asadar este indicat sa pasiti cu grija.
- Nu aplicati nimic cald pe degetul luxat, deoarece vasele de sange se pot largi, ca reactie la acest stimul, provocand hemoragii.
- Infasurati-va degetul luxat intr-un pansament elastic.
- Pe cat posibil evitati statul in picioare, timp de cel putin doua zile dupa luxarea degetului, deoarece mersul poate cauza probleme mai grave. Trebuie, de asemenea, sa va ridicati piciorul in cauza si sa vi-l sprijiniti pe un scaun sau pe o masuta de cafea, pentru a evita fluxul sanguin prea puternic, ce provoaca umflarea degetului luxat.
Recomandare: Vezi cum se trateaza si incheieturile luxate.