Cum sa faci terapie cu testosteron. Cand este necesara aceasta terapie:
1. Cand si de ce este este prescris testosteronul. Testosteronul este, de obicei, prescris pentru a trata hipogonadismul masculin- o afectiune care se dezvolta atunci cand testiculele nu functioneaza corect. Cu testosteron se mai trateaza:
- schimbarea de sex. Transgenderii primesc adesea tratament cu testosteron ca parte a afirmarii si tranzitiei lor de gen.
- deficitul de androgeni. Unele femei primesc testosteron pentru a trata acest deficit, care poate aparea dupa menopauza. Cel mai frecvent simptom al deficitului de androgeni la femei este scaderea libidoului;
- nivelul scazut de testosteron la barbatii in varsta. Unii barbati cauta tratament cu testosteron pentru a contracara efectele normale ale scaderii productiei de testosteron care rezulta odata cu imbatranirea. Totusi, aceasta practica nu este inca bine studiata, asa ca multi medici nu recomanda tratamentul.
2. Cunoasterea metodelor alternative de administrare. Injectia este un mijloc frecvent de administrare a testosteronului unui pacient. Totusi, aest hormon poate fi introdus in organism si pe alte cai, cum ar fi:
- gel sau crema;
- plasture cutanat (similar cu un plasture cu nicotina);
- tablete orale;
- mucoadeziv aplicat pe dinti;
- baton de testosteron (aplicat sub brat ca un deodorant);
- implant subcutanat.
3. Cand NU trebuie administrat testosteronul. Testosteronul este un hormon care poate provoca modificari semnificative in functia corpului, putand agrava anumite afectiuni. medicale. Testosteronul nu trebuie administrat daca un pacient sufera de cancer de prostata sau cancer de san. Toti pacientii care iau in considerare tratamentul cu testosteron trebuie sa faca un examen de prostata si un screening pentru antigenul prostatic specific (PSA) inainte si dupa terapie.
4. Efectele secundare ale terapiei cu testosteron. Vorbim despre un hormon puternic. Chiar si cu o utilizare sigura, sub supravegherea medicului, acesta poate avea efecte secundare vizibile. Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu testosteron sunt:
- acnee si/sau piele grasa;
- retentie de fluide;
- stimularea tesutului prostatic, ceea ce poate duce la scaderea fluxului si frecventei urinei;
- dezvoltarea tesutului mamar;
- agravarea apneei in somn;
- micsorarea testiculelor;
- scaderea numarului de spermatozoizi/infertilitate;
- cresterea numarului de globule rosii;
- modificari ale nivelului de colesterol.
5. Consulta un medic specialist. Ca orice tratament medical serios, tratamentul cu testosteron nu se face dupa ureche. Cere sfatul medicului inainte de a face acest tip de tratament!
Cum sa faci terapie cu testosteron:
1. Concentratia de testosteron. Testosteronul pentru injectie este, de obicei, sub forma de cipionat de testosteron sau enantat de testosteron. Aceste lichide vin in mai multe concentratii, asa ca inainte de a face o injectie, este foarte important sa te asiguri ca doza tine cont de concentratia serului de testosteron. De obicei, testosteronul vine intr-o concentratie de 100 mg/mL sau 200 mg/mL. Cu alte cuvinte, unele doze de testosteron sunt de doua ori mai concentrate decat altele.
2. Folosesc ac steril si seringa sterila. Acul si seringa trebuie sa fie noi, sigilate! Acele murdare pot raspandi boli mortale transmise prin sange, cum ar fi hepatita si HIV. La fel de important este sa alegi un a potrivit. De ce? Testosteronul este destul de vascos si uleios in comparatie cu alte medicamente injectabile. Din acest motiv, acul ar trebui sa aiba un orificiu putin mai gros decat in mod normal (de exemplu, un calibru 18 sau 20). Il vei folosi doar pentru a extrage doza. Intepatura o vei face cu un ac mai subtire, deoaree acele groase pot fi deosebit de dureroase. Sfat: seringile de 3 ml sunt suficient de mari pentru majoritatea dozelor de testosteron.
3. Spala-te pe maini si poarta manusi. Pentru a reduce riscul de infectie, este important sa ai mainile curate atunci cand faceti o injectie. Spala-te bine cu apa si sapun antibacterian, apoi pune manusi curate. Daca atinge accidental obiecte sau suprafete neigienizate inainte de a face injectia, inlocuieste manusile ca masura de siguranta.
4. Extrage o doza. Medicul ti-a administrat o doza recomandata – determina volumul dozei dumneavoastra in raport cu concentratia de testosteron. De exemplu, daca medicul ti-a recomandat o doza de 100 mg, vei folosi 1 mililitru dintr-o solutie de testosteron de 100 mg/mL sau o jumatate de mililitru dintr-o solutie de 200 mg/mL. Pentru a extrage doza, mai intai trage aer in seringa egal cu volumul dozei. Apoi, sterge partea superioara a sticlei cu medicamentul folosind un servetel cu alcool, introduce acul prin capac si impinge aerul din seringa in flacon. Intoarce sticla cu fundul in sus si extrage doza exacta de testosteron. Injectarea aerului in flacon creste presiunea interna a aerului, ceea ce face mai simpla tragerea medicamentului in seringa.
5. Treci la un ac mai mic. Acele groase pot fi destul de dureroase. Nu este nevoie sa te supui acestei dureri suplimentare, mai ales daca te afli intr-un program care necesita injectii frecvente. Pentru a trece la un ac mai mic dupa ce ai extras doza, scoate acul din flacon si tineti-l in sus in fata ta. Trage o cantitate mica de aer - aceasta pentru a pune spatiu intre medicament si partea superioara a seringii, astfel incat sa nu versi. Folosind mana (spalata si inmanusata) care nu tine seringa, reapasa cu atentie capacul si desurubeaza acul, apoi inlocuieste-ll cu unul mai subtire (cum ar fi un calibre 23). Important: nu folosi decat ace sterilizate!
6. Elimina aerul din seringa. Injectarea de bule de aer in organism poate provoca o afectiune medicala grava numita embolie. Din acest motiv, este foarte important sa nu exista bule de aer in seringa atunci cand injectezi testosteronul. Elimina aerul printr-un proces numit aspiratie. Iata cum:
- tine seringa cu acul indreptat in sus in fata ta;
- cauta bule de aer in seringa. Muta seringa pe lateral pentru ca aceste bule sa se ridice in partea de sus;
- odata ce seringa nu mai are bule, apasa incet pistonul pentru a forta aerul din partea superioara a seringii sa iasa. Opreste-te cand o picatura de medicament iese prin varful seringii.
7. Pregateste locul de injectare. Injectiile cu testosteron sunt de obicei intramusculare - adica administrate direct intr-un muschi. Doua locuri relativ accesibile pentru injectarea intramusculara sunt vastus lateralis (regiunea superioara exterioara a coapsei) sau portiunea superioara a spatelui coapsei). Acestea nu sunt singurele locuri in care se poate injecta testosteron, dar sunt de departe cele mai comune. Oricare dintre aceste locuri ai alege, foloseste un tampon steril cu alcool si sterge zona din jur. Astfel vei ucide bacteriile de pe piele, prevenind infectia.
8. Injecteaza. Tine seringa incarcata ca o sageta in unghi de 90 de grade deasupra locului de injectare steril. Infige acul rapid, folosind o miscare rapida. Inainte de a apasa pistonul, trage usor inapoi. Daca trage sange in seringa, scoate acul si alege un alt loc, deoarece ai intepat o vena. Este posibil sa aveti disconfort moderat, presiune, usturime sau arsuri usoare. Sunt reactii normale. Daca durerea devine severa , opreste injectarea si mergi la medic.
Citeste si: Barbati. Cum sa cresti nivelul de testosteron. 3 metode naturale