Cum sa invingi dependenta de tramadol

Cum sa invingi dependenta de tramadol

Tramadolul este un analgezic utilizat pentru tratatarea durerilor moderate si severe. Ca aproape orice medicament, tramadolul provoaca dependenta, daca e administrat pe termen lung. Din pacate, aceasta dependenta nu e usor de invins! Odata ce pacientul se lasa subit de tratament, va experimenta un sevraj dur, cu simptome precum dureri de cap, greata sau probleme respiratorii.

Cum sa invingi dependenta de tramadol:

1. Discuta cu medicul. Medicul specialist iti va oferi un plan prin care sa reduci treptat utilizarea tramadolului. Astfel, vei minimiza simptomele de sevraj.

2. Simptomele de sevraj in urma renuntarii la tratamentul cu tramadol. Daca ai alte simptome in afara celor de mai jos, consulta imediat medicul!

- diaree;

- dureri de cap;

- greata si varsaturi;

- probleme respiratorii;

- transpiratie;

- tremuraturi;

- frisoane;

- piele de gaina

3. Asteapta-te si la simptome de sevraj mental. Intreruperea utilizarii de Tramadol afecteaza si starea mentala, deoarece acest medicament are si efecte antidepresive. Asadar, atunci cand renunti sa mai administreezi tramadol, pot aparea simptome precum:

- insomnie;

- anxietate;

- pofta intensa de tramadol;

- atacuri de panica;

- halucinatii.

4. Accepta sevrajul. Simptomele de sevraj vor atinge de obicei maximul la 48-72 ore dupa ultima doza. Aceste simptome nedorite pot dura de la cateva zile la cateva saptamani. Severitatea simptomelor de sevraj va depinde, de asemenea, de nivelul de utilizare si dependenta de tramadol.

5. Cauta tratament specific. Suboxone este un medicament folosit pentru detoxifierea cu opiacee. Se ia doar cu reteta. Este folosit pentru a preveni majoritatea simptomelor de sevraj si pentru a preveni pofta de tramadol. Alte medicamente care amelioreaza simptomele de sevraj include: clonidina, care reduce agitatia, anxietatea si greata; buprenorfina, care scurteaza perioada de detoxificare.

6. Configureaza un plan de reducere a tratamentului cu tramadol. Intreruperea brusca a tratamentului cu Tramadol poate produce simptome de sevraj deosebit de puternice, potential periculoase, inclusiv convulsii. Stabileste un program de reducere a tratamentului, de care va trebui sa te tii cu sfintenie! Reducerea treptata a consumului de tramadol ajuta corpul sa se autoregleze, reducand durerile si pericolul de sevraj. Metoda de diminuare va depinde si de alte conditii fizice si mentale. In general, reducerea opioidelor se face dupa schema: 10% zilnic, 20% la fiecare 3-5 zile si 25% pe saptamana. Nu este niciodata recomandabil sa reduci cu 50% cantitatea intr-o singura zi!

7. Stabileste o rutina de autoingrijire pentru a usura simptomele de sevraj. Incearca o dieta blanda, pentru s diminua disconfortul gastro-intestinal, oferind, totusi, nutrienti pentru adaptarea corpului tau. Bea apa multa! In timul detoxificarii, organismul pierde multe lichide, asa ca apa il ajuta sa se reechilibreze! Vei experimenta schimbari rapide de temepratura corporala. Iti va fi frig si imeidat cald, asa ca e bine sa ai haine groase prin preajma, dar si cateva cuburi de gheata. De asemenea, dusurile fierbinti te vor ajuta sa treci ma usor peste durerile osoase si musculare, care sunt, de asemenea, frecvente in timpul detoxificarii! Plimba-te sau incearca sa ai activitati recreative, care vor creste nivelul de serotonina! Astfel, vei trece mai usor peste depresia provocata de sevraj.

8. Utilizeaza suplimente naturale. L-tirozina, de exemplu, ajuta la buna functionare a creierului. De asemenea, poti folosi radacina de valeriana, care te va ajuta sa dormi mai bine. Nu uita sa consulti medicul, inainte de a utiliza orice fel de supliment! Unele pot interactionanegativ cu medicamentele prescrise sau cu anumite afectiuni medicale.

9. Spune NU alcoolului! In timpul detoficarii, ar trebui sa renunti la consumul de alcool! Tramadolul combinat cu alcool(chiar si in doze mici) poate agrava simptomele de sevraj! Pot aparea stari de confuzie, idei suicidare, pierderi ale starii de constienta, leziuni ale creierului si depresie respiratorie!

Citeste si: Cum sa combati dependenta de spray-uri nazale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...